ПОЛЬСЬКІ ЖІНКИ ПРОТИ ВЛАДИ

Spread the love

 

У звязку з подіями у сусідній Польщі після рішення Конституційного трибуналу щодо обмежень можливостей переривання вагітностей надаємо у перекладі відкритий лист журналістки Моніки Олійник до шефа правлячої партії PiS Ярослава Качинського, надрукованого в ”Газеті виборчій” 30 жовтня цього року. Без коментарів та скорочень.

“Польща нездорова, і ви до цього причетні. Люди вийшли на вулиці.  Багато хто вважає, що  Конституційний Трибунал діє за вашою вказівкою, та 70 відсотків з вами не згодні.

Як можна було ухвалити рішення про заборону абортів в часи пандемії?

Ви не передбачали до чого це може привести? Не пам’ятаєте протестів ”чорних парасольок”? Я згадую досконало. Пам’ятаю як ганьбив один видний діяч вираз обличчя протестуючих тоді жінок. А зараз думали,  що пандемія прикриє те, що захотіли скоїти?

Прокинулось нове покоління і не дозволить собі, щоб хтось забрав їх вільний вибір.

Ви ставите пам’ятник рідному братові (колишній Президент Польщі Лех Качинський загинув із сім’єю в катастрофі урядового літака під Смоленськом – С.Ш.), забуваючи про те, яким був його заповіт. То ваш брат і його дружина боролись за компроміс в справі переривання вагітності, який  ви так легко зруйнували.

 Не можете приховати здивування, звідкіля стільки молодих людей вийшло на вулиці? Це не лише Варшава, це – ціла Польща, це – місцина що є вашою батьківщиною, бунтує ціле Підкарпаття.

Жінки, дівчата в малих містечках також виходять на вулиці. Виходять чоловіки,твердячи що боряться за права своїх сестер, матерів, дівчат, колежанок, дружин. Напевно серед поліцейських є такі, що поділяють погляди демонстрантів, а ви протиставили і їх собі.

Це – бунт проти владних сил, але водночас це і поразка Костелу, який втратив авторитет. Не слід порушувати рівновагу, не варто принижувати вагу церкви, але ви закликали поплічників PiS до оборони, тобто закликаєте по суті до створення боївок.

Подивіться у дзеркало і подумайте кого ви нагадуєте, вимовляючи страшні слова у своєму зверненні. Ви бачите нігілізм в демонстраціях. Бачите нігілізм в атаках на Костел, бачите вульгарність, але ж це ви допровадили до того, що люди вийшли на вулиці.Називаєте ”злочинцями” опозицію, та колись вже назвали її вбивцями.

Міністр освіти бачить сатанізм в масі протестуючих. Залякує педагогів, твердить, не тільки намовляли дітей на ідеологічну війну, але й штовхають дітей на небезпеку здоров’ю, грозиться вчителям ”висновками”. Ще трохи і буде страхати ректорів, які розуміють протестуючих студентів. Може дійде до спеціальних підручників про те, як належить молоді поводитись?

Через декілька днів прокинувся пан Президент, говорячи що розуміє гнів протестувальникків. Та ми пам’ятаємо, що це Президент А. Дуда сказав, що євганічний аборт (коли завідомо відомо про значні вади плода – С.Ш.) на його думку є вбивством і тому підпише відповідний закон. А тепер здивований, що Конституційний Трибунал так швидко зреагував і в такий спосіб, хоча сам досконало знав про завершення розгляду справи Трибуналом.

Почули голос його дружини, яка повідала, що сама не допускала абортів, але нікого не варто змушувати до героїзму народжувати хвору дитину або погоджуватись на її смерть відразу  після появи на світ. Треба було думати трохи раніше про те, якими можуть бути наслідки.

Ви, пане Президент підписали закон, згідно якому пігулки ”після цього…” можна дістати тільки по рецептах. Це ви, Президенте А.Дуда, були проти фінансування програми in vitro (штучне запліднення – С.Ш.) із бютжету. Нічим від PiS не відрізняєтесь.

Не даєте жінці вибору!

Ніто не змусить жодну жінку до аборту, і ніхто не має права змушувати її до того, щоб чинила як вам хочеться. МИ ж живемо у вільній демократичній країні, і жінки мають право голосу. Бо ніхто їм рота не закриє.

Соромтеся!”

 

Сергій Шевчук

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *