ЮВІЛЯРИ 2020 РОКУ: ВОЛОДИМИР ЛИС

Spread the love

 

Шановний пане Володимире!

Міжнародне громадське об”єднання

“Волинське братство” 

вітає талановитого волинського письменника

з ювілейним Днем народження!

 

Ми, вихідці з Волині, пишаємося своїми земляками, радіємо їх успіхам і здобуткам. Ваша творчість допомагає людям дивитися на світ трохи інакше, ніж він є насправді, через літературні образи пізнавати правду і філософію життя.

Тож і надалі продовжуйте  радувати читачів своїм талантом. Творчого вам окрилення! 

Нехай творча праця приносить вам задоволення, робить життя наповненим та змістовним. Нехай ніколи не зміліє джерело вашого натхнення, а великі і світлі мрії ведуть вас лише вперед, до нових літературних вершин! 

Бажаємо, щоб творити і писати допомагала любов близьких і теплота рідних сердець, щоб у кожному вашому рядку людина могла знайти правильну відповідь на питання своєї філософії, щоб всі ваші твори неодмінно опинялися у видавництві і ніколи не припадали пилом на полицях. 

Незвичайних сюжетів, сміливих ідей, прекрасного самопочуття, великого числа шанувальників, успіху, добробуту і особистого щастя в житті!

*     *     *

70 років від дня народження Володимира Лиса –

українського письменника і журналіста

 

Володимир Лис з’явився на світ Божий на мальовничому поліському хуторі поблизу села Згорани Любомльського району 26 жовтня 1950 року.

Наступного року разом з батьками з волі влади опинився у придніпровських степах, де й зробив свої перші кроки українською землею. Після повернення на Волинь набув чисто згоранської прописки – батьки незабаром переселилися в село, де й отримав атестат про середню освіту.

Служив в армії. Закінчив факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка (1977).

Журналістську стезю ще до армійської служби розпочинав у редакції Любомльської районки. Потім була робота в кількох інших районних газетах – на Хмельниччині, Херсонщині, Рівненщині, завідував літературною частиною Рівненського обласного музично-драматичного театру, працював у багатотиражці, в обласній волинській молодіжці. Найбільше років – понад три десятиліття журналістської праці – віддав обласній газеті «Волинь».

Наприкінці 1980-х років одним з перших на Волині почав висвітлювати боротьбу прогресивної громадськості за демократичні перетворення і здобуття незалежності України, історію національно-визвольного руху в краї. Був членом обласної комісії з надання статусу ветеранів ОУН-УПА, заступником голови громадської ради Луцька.

Переможець багатьох журналістських конкурсів, в тому числі – «Любіть Україну», «Професіонал». За перемогу у Міжнародному конкурсі матеріалів на політичні і військові теми був нагороджений поїздкою у штаб-квартиру НАТО.

Визнавався «Людиною року Волинського краю» у номінації «Професіонал року» (2004), кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня (2009), нагороджений Грамотою Верховної Ради України

Прозаїк, драматург, публіцист. Член Національної спілки письменників України з 2004 року та Асоціації українських письменників з 2002 року.

У 1970–1980-і роки дебютував як драматург, освоював секрети драматургії і театрального мистецтва в лабораторіях молодого драматурга і молодого театрального критика при Спілці письменників України і Українському театральному товаристві.

П’єси ставилися на сценах театрів України, на українському радіо, а п’єси для дітей «Квітка з чарівної рукавички» і «Господар нашого двору» – у Луцьку, (перша у Волинському облмуздрамтеатрі імені Тараса Шевченка, а друга у Волинському обласному театрі ляльок).

Комедію «Одруження Козюлькіна» поставив театр-студія Волинського Національного університету імені Лесі Українки «Синій птах».

Шлях до прози розпочався з перемоги в республіканському конкурсі на кращий твір про молодь за повість «Там, за порогом» (1985). Видав понад два десятки книг, у тому числі – вісімнадцять романів.

 

Лауреат обласної літературно-мистецької премії імені Агатангела Кримського (2007), Міжнародної літературно-мистецької премії імені Григорія Сковороди (2011), літературно-мистецької премії імені Олеся Гончара (2015). Тричі ставав лауреатом Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова», 2008 року отримав Гран-прі цього ж конкурсу за роман «Острів Сильвестра», а 2010 – премію «Гранд-Коронація» за роман «Століття Якова».

 

 

За «Століттям Якова» телестудія «1+1» зняла чотирисерійний телефільм (2015), а Волинський обласний музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка поставив спектакль «Століття Якова. Перше кохання» (2015).

Переможець Всеукраїнського конкурсу радіоп’єс (2007, І премія за п’єсу «Полювання на брата»). Як зазначив лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Михайло Слабошпицький, «Романи і повісті Володимира Лиса – безпрецедентне і глибоке явище в українській літературі, він один з майстрів психологічного роману».

 

Яна Лис

Джерело: видання “КраєЗнавці”

 

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *