МИСТЕЦЬКИЙ ЛИСТОПАД: ІВАН МАРЧУК

Spread the love

           alt

“СЕКРЕТИ ГЕНІАЛЬНОСТІ”

Вперше познайомитись з творчістю Івана Марчукам і ним самим нам,   київським волинянкам, пощастило ще в 2005 році, коли весь інформаційний простір столиці був насичений повідомленням про грандіозну виставку, багатьом пересічним киянам невідомого геніального художника, який повернувся на Батьківщину з-за кордону. Так, це була найбільша виставка Івана Марчука в Україні, яка зайняла всі чотири поверхи Українського дому.

Ми, жінки Клубу  “Волинянка” не могли пропустити таку подію. Виставка була неймовірна. Майстер виставив усі свої роботи, виконані у різних художніх стилях, якими він володів. Полотна вражали і дивували одночасно. Майстерно і різнопланово. І яке було везіння, коли під час нашого перегляду прийшов сам автор шедеврів. І, звичайно, ми волинянки не пропустили нагоди поспілкуватись і познайомитись зі знаменитістю. Яким приємним було наше здивування, коли дізнавшись, звідки ми родом, Іван Марчук сказав: “Я також волинянин!”.

alt

З тих пір волиняни відвідували виставки Івана Марчука у Києві, і  по можливості  різні мистецькі заходи, пов”язані з ним.

А в минулому році на запрошення Голови Міжнародного громадського об”єднання «Волинське братство» Сергія Шевчука  художник завітав у гості в нашу “Волинську світлицю” біля Золотих Воріт. На  зустріч з ним прийшли члени “Волинського братства”, жінки клубу «Волинянка»,   журналісти, культурні діячі, політики, друзі – всі ті, хто любить і шанує творчість митця. Це була цікава, відверта, тепла і незабутня зустріч з талановитим земляком.

Тож, звичайно, коли ми дізнались, що найвідоміший у світі український художник Іван Марчук, наш волинянин,  відкрив у столичному мистецькому просторі ARTAREA свою виставку “Секрети геніальності”, і яка за задумом митця буде, на жаль,  останньою у Києві, вирішили обов”язово її відвідати.  Голова об”єднання Сергій Шевчук запропонував не йти кожен окремо, а відвідати її гуртом.

Тож у неділю 10 листопада ми вже збирались біля входу у галерею.

alt

На питання: “Чому саме ця галерея?”  Іван Марчук відповів кореспонденту Укрінформу: “Я знайшов цю галерею. Коли я подивився на цьому екрані героїв Сальвадора Далі і Пікассо, я сказав, що дуже хочу бачити на цьому екрані свої картини”. Це перша 20-хвилинна  digital-інсталяція, яка відтворює роботи майстра, що ніби оживають у неймовірній казково-фейєричній зачарованості під вдало підібраний музичний  супровід  Мирослава Скорика та спів Пікардійської терції. Інсталяцію створили на прохання Івана Марчука, який був вражений від подібного показу робіт Далі та Пікассо. 

alt

alt

alt    alt

Ще одна особливість виставки та, що завершуючи період виставкової відкритості, Марчук презентує понад 100 робіт, які раніше не експонувалися.

Експонати виставки “Секрети геніальності” охоплюють дві експозиційні зали та digital-галерею, в яких можна побачити творчість художника на різних етапах його життя. Це ранні картини з 1965 по 1980 рік, яких ще ніхто не бачив, крім близьких друзів художника – абстракції, зимові і літні пейзажі, автопортрети.

alt   alt

alt   alt

alt   alt

alt   alt   alt

Тож ми ще раз “пірнули” у магічний світ майстра пензля, оглянувши полотна. Були вражені технологією і якістю сучасної інсталяції. Вражень додала і детальна розповідь екскурсовода, яка на закнчення сказала слова Івана Марчука, які ми почули від нього самого раніше на нашій зустрічі: “Ритм, колір, гармонія, форма. Абсолютно несхожі роботи до попередніх. Кожна гілка – інший «марчучок». В мене тринадцять «марчучків». Це 13 різних Марчуків. І часом люди на виставках запитують, а що це за художники? А їм відповідають — це все Марчук. Так, такі різні мої картини”.

alt

alt   alt

І самим яскравим моментом виставки, звичайно, була наша зустріч з Іваном Марчуком. На цей раз ми не надіялись на везіння, а дізнались коли художник буде в галереї і підготувались до неї. Відвідувачів було дуже  багато, але ми відразу взяли його у своє коло і наш Голова Сергій Шевчук мав можливість тепло привітати геніального художника, побажати йому усіх життєвих гараздів, вручити сувенір до 20-річчя МГО “Волинське братство” з портретом майстра. І, звичайно, квіти та фотографування на пам”ять.

alt   alt   

alt     alt   

alt   alt

alt   alt

Насамкінець була можливість вільно поспілкуватись з художником, взяти автограф, задати питання. Було весело і одночасно сумно, коли ми почали його просити не їхати з України, бо причини останньої виставки  є вагомі, і життєвий настрій художника не оптимістичний… Але це інша тема.

alt   alt

alt   alt

alt

Тим не менше до нас він посміхався, а наша волинянка, народна артистка України Свтлана Мирвода навіть заспівала йому жартівливу пісню, отримавши оплески відвідувачів і веселий настрій Івана Марчука.

alt   alt

alt

На цій ноті і завершився наш похід на останню… і все-таки будемо надіятись, що ні, виставку геніального українського художника, волинянина Івана Марчука.

І фото на згадку:

alt   alt

alt   alt

alt   alt

alt   alt

alt   alt

alt  alt

alt   alt

alt   alt

alt   alt

alt   alt

Жанна Шнуренко

Фото: Георгій Лук”янчук

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *