ШВЕДСЬКА “ЖІНОЧА” ПОЛІТИКА

Spread the love

 

Сергій Шевчук

 

Аби уникнути закидів в політичному сексизмі, відразу повідомляємо, що термін ”жіноча” тут вжитий в розумінні ” розсудлива, впевнена, рішуча”, а не навпаки.

 

Для цього є підстави. У рейтингу країн світу, за даними ООН (2020), по індексу гендерної нерівності Швеція займає почесне 3-є місце (Україна – 52-е). З цим показником корелюються  ТРЕТІ місця по інших показниках:

по індексу демократії, за даними Economist Intelligence Unit, 2020 року (Україна – 79); 

 

Місце України у рейтингах демократії

по індексу свободи преси, висновок Reporters Without  Borders, 2021 (Україна – 97); 

   

Мапа свободи слова ЗМІ, джерело:

    • по індексу сприйняття корупції, розрахунок Transparency International 2020 року (Україна – 117).

Згідно оцінки фахівців ООН,  П’ЯТЕ місце займає Швеція у рейтингу якості життя в 2021 році, СЬОМЕ – по  індексу людського розвитку (2020), СЬОМЕ – у рейтингу країн світу по індексу щастя (2021). 

Ще в радянські часи Швеція вважалась ”країною загального благоденства”, де існував ”соціалізм з людським обличчям”.

В наш час гуманна ”жіноча” політика Швеції милосердно  погодилась прийняти  найбільшу в Європі кількість біженців  з розрахунку  на душу корінного населення.

З Україною Швеція має традиційні дружні відносини. Якщо не з  часів Гетьмана війська Запорозького Івана Мазепи, то в період незалежної України – точно.

Нам  варто переймати кращі соціальні винаходи внутрішнього співжиття шведських громадян  та принципів їхньої політичної конкуренції.

Цього року двом жінкам вдалося встановити два рекорди в запрограмованому на скандинавські традиції політикумі. Одна  – вперше в історії Швеції достроково ”скинула” діючий Уряд. Другій вдалося  в п’ятиденний (!)  проміжок часу здійснити наступне:  очолити Уряд, піти у відставку і знову стати  Прем’єр-міністром країни.

То кому ж під силу ”скинути”  Уряд? Це – нова зірка шведських лівих. Про неї кажуть – комбінація Че Гевари та професора права, тобто – поєднання сміливості та освіченості. Можливо,  вона із столичної політичної династії? Насправді, її ім’я і прізвище зовсім не шведське, навіть не європейське. Звати її – Нуші Дадгостар.

Батьки емігрували із Ірану, дбали щоб дівчинка закінчила пристойну школу,  бо у 80-х роках ще не виникли етнічні гетто. Дитині вдалось вправно адаптуватись, хоч сім’я переживала труднощі і не жила в достатках.

В 14 років Нуші долучилась до громадського життя, стала активним членом руху Молодих Лівих. 6 років вивчала право. Маючи  практичний досвід та освіту в  2014-у увійшла до парламенту. В 2020 році була обрана Головою посткомуністичної Лівої партії.

Фракція Лівої партії підтримувала коаліцію близьких їй соціал-демократів та зелених у парламенті. Рейтинг партії піднявся до найвищих  в її історії показників, а сама Н. Дадгостар почала домінувати в довірі людей при соціологічних  опитуваннях.  Чого ще хотіти?

І раптом, Дадгостар стає автором безпрецедентної події – повалення діючого Уряду. Такого раніше не траплялось у Швеції.

Коаліційний Уряд розпався, бо лідер Лівої партії проявила принциповість, на яку не був здатний  ніхто із досвідчених політиків – чоловіків.

Це  сподобалось значній частині виборців, переважно серед бідних. Хоч батьки Нуші до цих пір погано розуміють шведську мову. Дочка емігрантів навчилась краще за інших розуміти і устої політичних еліт, і життя емігрантських пригородів. 

Мешканці бідних районів з усіх сил прагнуть вижити в багатій країні, часто вони виключені із ринку легальної праці, маргіналізовані і розчаровані ”шведським раєм”. Навіть якщо знаходять працю, то трудяться без захисту профспілок.

Аналоги “хрущовок” у Стокгольмі

Політичні постулати Дадгостар їм зрозумілі. Вона не соромиться ідентифікувати себе із пригородом. Увага, сьогодні у Швеції аж 22 % жителів народились поза межами країни.

Тому Нуші справедливо заявляє, що її походження дозволяє їй краще за інших розуміти сучасну Швецію!

 Другою героїнею політичного життя Швеції є Магдалена Андерссон.

Представниця соціал-демократів була першою жінкою, яка очолила уряд країни з часу, коли 100 років тому жіноче населення отримало право голосу. 

Менш як за тиждень стала двічі прем’єром. Перший раз тішилась посадою  всього 7 годин. 24-го листопада була обрана прем’єр -міністром, того ж дня рішуче подала у відставку після конфлікту з питань бютжету, який не хотіли прийняти Зелені, її семигодинні коаліціянти.

Перша жінка-прем’єр Швеції пішла у відставку через кілька годин після призначення

Мабуть, демарш заслуговував на запис у книзі рекордів Гіннеса, як кажуть, такого ще світ не бачив. Через 5 днів знову стала  прем’єром, вже без допомоги Зелених у парламенті.  Скромно заявила: ”Хтось же мусить бути прем’єром у цій країні”.

Впливова газета ”Aftonbladet” висловилась інакше: ”Андерссон – очевидний переможець в цьому політичному хаосі… Виглядає як кішка, що з’їла жирну мишу”.

Але Магдалені Андрессон не буде легко, і не через слабку парламентську підтримку. Хоч вважається, що у Швеції панує гендерна рівність, жінкам – політикам пробачають менше, ніж чоловікам.

Для прикладу, в 1995 році віце-прем’єром і міністром праці була Мона Салін. Передбачалось, що ближчим часом перейме керівництво у партії соціал-демократів і, відповідно, стане  прем’єром.

Але вибухнув скандал – виплили факти використання службової картки для приватних закупівель, зокрема, придбала…шоколадні батончики. Не дивлячись на запевнення у поверненні позик із службової картки, під впливом громадської думки  довелось відмовитись від посад і від амбіцій.

Інша відома діячка – міністр закордонних справ у 1998-2003 роках Анна Ліндх, загинула  від рук невдоволеного психічно хворого шведа.

Були і інші трагічні випадки з жінками,  зануреними в публічну діяльність, але Магдалену Андерссон це не злякало. Її харизму і здатність опановувати власні емоції часто порівнюють з Ангелою Меркель.  Без сумніву – є однією із найбільш компетентних осіб у шведському політикумі.

Останні 7 років була міністром фінансів

Перші роки на цій посаді вислуховувала доволі критики за надмірну ощадливість у використанні публічних коштів. Сама казала, що є найбільш скупим міністром фінансів в усьому Європейському Союзі. 

Однак, під час пандемії М. Андерссон хвалили за відвагу виділяти величезні суми інвестицій задля  порятунку шведської економіки. 

Мати двох дітей, чоловік – професор економіки. Разом роблять сходження на вершини гір, улюблене місце – Доломітові Альпи. Тренуються на склах неподалік Стокгольма. Сім’єю відправляються плавати на байдарках, потім сплять у палатках і готують їжу від голим небом. В роботі є взірцевим управлінцем, втіленням відомого ”шведського здорового розсудку”.

Очолюваний нею Уряд спокійно погодився на розробку Угоди про співпрацю в сфері оборони між Швецією та Україною. 14 грудня цього року. Угода була підписана міністрами оборони обох держав. 

Міністр оборони Олексій Рєзніков та міністр оборони Королівства Швеція

Петер Хултквіст підписують оновлену Угоду про співпрацю,

фото – прес-служба Міноборони України

Як відзначалось у публікації Defense Express: ”Україна може зміцнити свої збройні сили  завдяки фінансовій та технологічній допомозі від Швеції”.

Після підписання Угоди вже найближчим часом буде розроблено  перелік двосторонніх проектів, скерованих на посилення потенціалу української армії за рахунок напрацювань, які сьогодні вже реалізовані у Швеції.

Швеція не є членом НАТО, тому закиди Росії щодо небезпечної натівської допомоги будуть ще більш сміхотворними. 

Швеція разом із Польщею була ініціатором проекту ” Східне партнерство”.

І хоч бюрократами у Брюсселі первинний задум був дещо спотворений за рахунок залучення сумнівних вірменсько-білоруських ”партнерів”, ініціатива отримала продовження на грудневому саміті ”Східного партнерства” 2021 року. 

Фото: Eastern Partnership summit 2021

Асоційоване тріо у складі України, Молдовита Грузії оголосило першу предметну домовленість у вигляді спільної Заяви.

Головне в ній – ”ми закликаємо Європейський Союз підтримати суверенний вибір наших держав… та визнати європейську перспективу Грузії, Республіки Молдова та України”.

 Сергій Шевчук

 

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *