КЛЮЧІ ВІД ЗАМКУ РАДЗИВІЛІВ

Spread the love

 

 Василь Ворон

 

«Олицька переберія» скінчилася і kлючі від замку Радзивилів віддали пані Оксані Важатко, директору Волинського краєзнавчого музею.

Після музеєфікації Луцького замку усім цікаво, яким стане замково-палацовий комплекс Радзивилів? Цього, наразі, не можуть сказати і самі музейні працівники. Приміщення замку разом з підвалами налічують13 150 м², в тому числі приміщення палацу — 2 870 м² , площа приміщень 4-х бастіонів – 2 240 м².

План Олицького замку

Проєкт відродження історико-архітектурної спадщини селища Олика на 2019 – 2024 роки за попередніми розрахунками готовий поглинути 1,147 мільярда гривень, у тому числі, коштів державного бюджету – 891,605 мільйона, обласного – 22,385 мільйона, місцевого – 55,695 мільйона, коштів інших джерел – 177,37 мільйона.

Коли у квітні цього року київські проектанти привезли у селищну раду і презентували історико- архітектурний опорний план Олики, комплект науково-проектної документації, усіх присутніх об’єднала велика надія на «велику реставрацію».

Але надія – «майстриня підробляти істину. Розсудливість її стримує, більше піклуючись про корисне, ніж про бажане».

Понад півстоліття історичне містечко перебувало у тіні психлікарні, але спроби підступитися з новими ідеями до замково-палацового комплексу наражалися на категоричний спротив.

Приміром, у депутатському зверненні до Віце-прем’єр міністра України від 14 квітня 2004 року зазначалося:

«В смт.Олика, де проживає більш як 3.5 тисячі населення, психіатрична лікарня є єдиним великим закладом, де працює майже 550 медичних працівників, то ж у разі її закриття, працевлаштуватися таким вузькопрофільним спеціалістам в даній місцевості буде неможливо… Їх сім’ї залишаться без засобів на існування. Саме це і викликає найбільшу тривогу і занепокоєння.

 Дана лікарня створена у далекому 1957 році в напівзруйнованому війною замку князів Радзивилів, де була можливість встановити лише 50 ліжок для хворих. Силами колективу господарським способом практично реконструйовано замок і вже в 1975 році кількість ліжок для хворих було доведено до 1.5 тисячі. 

За професіоналізм лікарні присвоєно першу категорію…»

Народний депутат Євген Кирильчук просив виважено підійти до цієї проблеми і перш, ніж відкрити туристичний центр, «передбачити будівництво нової психіатричної лікарні на території селища…».

Лікарня не використовувала чимало приміщень комплексу, вони руйнувалися, а тому в управлінні охорони здоров’я ОДА підтримали пропозицію створення експозиції про історію пам’ятки архітектури національного значення.

На кошти обласного бюджету вперше у першій декаді нового століття розпочали протиаварійні роботи у вежі…

Із архіву управління містобудування і архітектури облдержадміністрації планували перенести в експозицію чудовий макет Олики майбутнього.

Восени учасники науково-практичної конференції, українські, польські та литовські фахівці поміркують над тим, як повернути з небуття діяння, образи, уклад життя видатного роду від Великого князівства литовського до радянського погрому 1939 року.

Адже від нього лишилися окрушини в експозиціях і фонді Волинського краєзнавчого музею. Щоб придбати чи замовити копії артефактів знадобляться немалі кошти, але чи передбачає такі витрати програма відродження Олики?

І чи варто ігнорувати і не показати останні понад півсотні років історії замково-палацового комплексу?

…Коли у містечку Сетер, рівного числом жителів до Олики, яке теж має статус історичного населеного місця, відкрили музей на місці зачиненої найбільшої у Швеції психіатричної лікарні, я пригадав розповіді Євгена Шимоновича, шанованого і авторитетного волинського лікаря-психіатра про живописні роботи його пацієнтів… Ну, а шведи, як засвідчують експонати тамтешнього «Mentalvardsmuseet», мають ще один унікальний об’єкт туристичного показу.

Василь Ворон

 *   *   * 

Довідка:
Замок Радзивіллів в Олиці – пам’ятка архітектури
XVIXVII століть. 1564 року Микола Радзивілл заклав в Олиці оборонний замок. Потім це був один із перших в Україні квадратних бастіонів, укріплений муром та оточений ровом з водою. До нього можна було потрапити лише через підйомний місток. У XVIIIXIX століттях розкоші замку могли позаздрити європейські монархи, тож недарма його називають українським Версалем.
На першому поверсі залу прикрашали портрети князів Радзивіллів, герби з алебастру, розписи батальних сцен, мармурові каміни. У самому палаці була каплиця, яка мала вишукані ліпні прикраси, декорована коштовним кахлем і порцеляною. У замку зберігалися численні історичні реліквії та документи.
За свою історію Олицький замок пережив козацьку облогу, навалу шведських загонів, солдатів Петра І, постраждав від мародерства у Першу світову – численні колекції пам’яток, унікальних меблів та гобеленів були розграбовані або вивезені в Росію.

 

Джерело: Фейсбук, «Волинські новини»

 

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *