МИСТЕЦЬКИЙ ЛИСТОПАД: РОМАН ПЕТРУК

Spread the love

alt

4 листопада 2019 року в Луцьку відбулось відкриття виставки молодого і надзвичайно талановитого художника, члена Спілки художників України, викладача Академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені М. Бойчука, волинянина за походженням Романа Петрука.

Луцька публіка вже мала нагоду побачити його твори в експозиціях Галереї мистецтв. Ця персональна виставка – вже третя на Волині, в якій Роман представив глядачам нову концептуальну сторінку своєї творчості.

Роман Петрук – дуже різноплановий художник, який працює у різних жанрах. Це живопис, графіка, портрети, іконопис, монументальне мистецтво.

Роман є учнем відомого художника Стороженка, він увібрав в себе всі кращі традиції і техніки цієї школи, творчо розвиває їх, вдосконалюючи і свою майстерність.

На свою чергову виставку у рідне місто Луцьк він привіз полотна присвячені морській стихії. і назвав цю виставку “Тільки море”. Концепція циклу творів «Тільки море» народилася у нього під час пленерів на Чорному морі, яке стало важливою складовою мистецького світу Романа Петрука.

Незважаючи на його такий молодий вік, Роман має неабиякі здобутки і визнання серед колег художників, він «завоював» велику армію поціновувачів і прихильників своєї майстерності. Роман Петрук є переможцем багатьох конкурсів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, сам має багато всеукраїнських та міжнародних виставок художнів творів – у Києві. Одесі, та інших містах України і закордону.

І ось ще одна приємна новина. 8 листопада за значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність і з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва Указом президента України №834/2019 ПЕТРУК Роман Ігорович відзначений державною нагородою “ЗАСЛУЖЕНИЙ ДІЯЧ МИСТЕЦТВ УКРАЇНИ”.

Міжнародне громадське об”єднання “Волинське братство” вітає Романа Петрука з цією високою і важливою нагородою!

Нам приємно, що ми підтримали нашого земляка, подали клопотання про його нагородження  і держава оцінила його талант і здобутки.  Це ще одна сходинка у творчому житті молодого за віком художника, яка спонукатиме до подальшого розвитку його творчості.

Тож бажаємо Роману цікавих задумів та ідей, невичерпного джерела натхнення, творчої активності і сміливих експерементів. Нехай його різнобічні інтереси та комунікативні якості будуть запорукою успіху і збільшення числа шанувальників та поціновувачів  таланту.

alt

*   *   *

ТІЛЬКИ МОРЕ…  

Презентуючи свої твори, Роман Петрук розповів, що ідея творів народилася і реалізувалася під час пленерів на узбережжі Чорного моря, де він спостерігав мінливі настрої морської стихії від світанку до заходу сонця: «Ви бачите море, не зачеплене людиною. Тут нема індустріальних пейзажів – це море у своїй первозданності, над яким є сонце і місяць… Це море невтомне і вічне, як мистецтво». За його задумом, візуалізована у серії полотен вертикаль, яка поєднує море з небесними світилами, має нагадати завантаженій земними турботами людині істинний сенс її буття – бути співучасником вічного дійства у єднанні з небом, водою і землею. Своєрідним співавтором морської саги Романа Петрука стали поетичні твори про море видатних літераторів Лесі Українки, Дмитра Павличка, Володимира Сосюри, а її лейтмотивом – слова німецького філософа Гете: «Хто не був оточений зі всіх боків морем, той не має уявлення про світ і свою спорідненість зі світом».

alt   alt

Уважно стежить за творчістю талановитого колеги знана волинська мисткиня, Народний художник України Тетяна Галькун і ділиться враженнями про твори: «Я схиляю голову, бо це художник глибинної, у моєму розумінні, школи живопису. Я дивлюся на ці роботи – вони дуже енергетичні, він вклав у них стільки своєї енергії, яку відчуваєш до мурашок на тілі, коли розглядаєш їх».

Сердечно привітала Романа з подією волинська художниця Олена Бурдаш, яка зауважила у нових роботах колеги символічну лінію горизонту і пригадала свій афоризм «Лінія горизонту – це подруга сонця».

alt

Серед гостей презентації були Леонід Литвин, Світлана Костукевич, Ярослав Жупанюк, художники  Наталія Мелесь, Ольга Каленюк, фотохудожники Любомир Безручко, Олег Бурлака, педагоги, студенти мистецьких вузів, шанувальники творчості автора.

alt   altalt  alt

alt

alt

Приємним сюрпризом для Романа став візит його вчительки з Луцької художньої школи Людмили Манько разом з учнями.

alt

За матеріалами газети “Волинські новини”,

автор Марія Пилипчук

*  *  *

Роман Петрук витворює своїми композиціями філософію моря. Одвічне протиборство космічних стихій – землі, неба, води, а водночас їхня гармонійна поєднаність постають у його творчості як першооснова і сьогочасність людського буття. Митець відшукує цю гармонію, ці невловні порухи протистоянь, відтворює мовою живопису могутній і вічний організм моря, вловлює кардіограму суголосності хвиль, що вдаряють об берег, із серцебиттям  людини.

Морська епопея Романа Петрука сповнена настроїв: супокійність моря а чи його збуреність, мить заходу-сходу, вібрації повітря, в якому відображається небо, скрики пролітаючих чайок – все це разом створює симфонію єдності і гармоній з композиційним переважанням кола (небесного світила) і прямої (горизонту) як медитативних складових, що символізують космічну сферу і буття людини у розмаїтих його проявах.

alt  alt

Мистецька візія цих моредосліджень вражає густизною глибинної таїни морської стихії, витонченою колористикою – як всеосяжний погляд моря, його одвічна таїна. На полотнах Романа Петрука море постає у його божественному задумі і виявах. «Кожен з нас – це море», – промовляє автор цієї морської саги.

Леся Смирна,

доктор мистецтвознавства,
старший науковий співробітник 
 

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *