ПІД ЗНАКОМ ДІДУХА

Spread the love

alt

Вже четвертий рік поспіль, напередодні новорічно–різдв”яних свят Міжнародне громадське об”єднання “Соловецьке Братство” запрошує своїх членів, друзів та прихильників на зустріч. Цього року вона відбулась у “Волинській світлиці”, в яку гостинно запросило Міжнародне громадське об”єднання “Волинське братство”. До заходу долучились також друзі із Спілки офіцерів України, Товариства зв’язків з українцями за межами України “Україна-Світ”, інших громадських об”єднань.

alt

Тож 25 грудня відбулось яскраве дійство року, що минає, яке подарувало нові відчуття сьогодення. По-перше, це офіційний вихідний день святкування Різдва Христового  за григоріанським календарем. По-друге, це історична подія створення Помісної Церкви України, яка також ставить питання дати святкування Різдва. Тому й сплелось усе у цей день: і колядки співали, і дідухи в”язали, і посилку зі смаколиками й подарунками воїнам захисникам на Донбасі складали. До слова сказати – дідухи також для наших бійців на фронт відправили.

Готувались до заходу “соловчани” заздалегідь і грунтовно: і добрий оберемок колосся принесли, і запашні трави, які наповнили домашнім затишком світлицю, і самі учасники в українські строї вбрались, і про вареники та оселедець не забули, та й гармошку з бубном взяли.

 alt   alt

 alt   alt

Робота “кипіла”. Хто вже з досвідом робив справу, хто вперше обережно складав колосок до колоска і зв”язував маленькі пучечки. В”язали, допоки не закінчились колоски. З маленьких пучечків формували дідухи.

alt   alt

alt   alt

alt       alt

alt  alt

alt alt

alt   alt

А дідухи вийшли особливі – з теплом сердець, сяянням очей, посмішками і піснями, які так хотілось передати нашим бійцям.

alt   alt

alt   alt

alt   alt

Поки одні світлицю прибирали, інші в цей час  посилку складали, бійцям вітання писали, а ще інші стіл накривали. Адже працювали майже зранку.

alt   alt

alt

Уже за столом познайомились, хто був незнайомий, почули цікаві розповіді від неперсічних особистостей, випала нагода привітати і менинників та ювілярів.

Зворушений був привітаннями з Днем народження Валерій Дісанович Патущак – український мандрівник, науковець, письменник, який перший у незалежній Україні здійснив навколосвітню подорож на яхті  «Лелітка», яка тривала майже чотири роки. Вітання імениннику від волинян передала і вручила подарунки перший заступник Голови Ради  МГО “Волинське братство”, голова жіночого Клубу “Волинянка” Жанна Василівна Шнуренко.

alt   alt

З ювілеєм привітали також Малашенка Володимира Даниловича, підполковника міліції у відставці і подарували йому вишиванку.

alt   alt

Заслужений діяч мистецтв України,  художниця Марина Соченко розповіла про свою роботу над фресками Покрови Богородиці. які зовсім нещодавно закінчила і презентувала у військовій каплиці церкви Св. Миколая на Аскольдовій Могилі, присвяченої Героям, полеглим за Україну.

Цікаві спілкування були і з українським політиком, громадським діячем, народним депутатом України 2-го скликання, капітаном 1-го рангу у відставці Євгеном Олександровичем Лупаковим; головою Секретаріату Товариства “Україна-Світ” Аллою Євгенівною  Кендзерою, інженером-конструктором Михайлом Цапро та багатьма іншими. Всі імена не помістяться і на десять сторінок.

alt

    alt    alt  alt   alt

alt  alt

alt  alt

alt   alt

І родзинкою на завершення став останній гість, також “соловчанин”,  унікальний, неймовірно талановитий бандуристі лірник, лідер гурту  “Хорея Козацька”  і теж заслужений Тарас  Компаніченко.

alt   alt

alt   alt

alt   alt

Впевнена, що всі учасники цього незабутньго святкового дня, вдячні за організацію і запрошення:

alt

Лук’янчуку  Георгію – голові  МГО “Соловецьке Братство”,  кореспонденту видання газети ” Нація і держава”,

alt

Чорній Світлані – оглядачу  парламентської газети   «Голос України”,

alt

Александровій Інні  – старшому науковому співробітнику Українського центру культурних досліджень

І на згадку галерея фотографій.

alt   alt

alt   alt

alt   alt

alt   alt

alt  alt

alt   alt

alt   alt

   alt   alt

alt

alt

Жанна Шнуренко,

Фото: Георгій Лук”янчук

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *