ХІ Світовий конгрес українців

Spread the love

alt

25 листопада  у столиці України –  місті Києві офіційно відкрився ХІ Світовий конгрес українців, які представляють інтереси українських громад у діаспорі.

Українська діспора — збірне визначення української національної спільноти поза межами українських земель (етнічної української території), яка почуває духовий зв’язок з Україною. Загалом українська діаспора налічує понад 20 мільйонів українців.

На Конгрес Українців з’їхались делегати з 57 країн світу.

Церемонія відкриття відбулась в Національному спортивному комплексі «Олімпійський».

На відкритті заходу відбулась спільна молитва представників різних конфесій в Україні, яку провели представники Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви, Української Греко-Католицької Церкви, Української Римо-Католицької Церкви, Духовного управління мусульман України.

alt

До делегатів та гостей Конгресу звернувся Президент України Петро Порошенко і голова Світового Конгресу Українців Євген Чолій. У заході також взяли участь Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, Віце-прем‘єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе, Міністр молоді та спорту Ігор Жданов та інші високопосадовці.

alt

Конгрес вручив медалі Святого Володимира Великого представникам закордонного українства та представникам інших країн, які доклали багатьох зусиль для підтримки України.

А напередодні, 24 листопада учасники ХІ Конгресу СКУ взяли участь у державному відзначенні у Києві 85-ліття Голодомору, а саме в Міжнародному форумі «Україна пам’ятає! Світ визнає!», де виступив президент СКУ Євген Чолій, та в акції «Запали свічку пам’яті!» біля Меморіалу жертв Голодомору.

26 та 27 листопада відбулись робочі сесії конгресу, на яких делегати обговорили низку актуальних питань, зокрема:

політики української національної пам’яті у світовому вимірі; закордонного українства – а саме, кроків для сприяння поверненню в Україну;

міжнародної підтримки України в питаннях оборони, реформування та в гуманітарній сфері;

української мови як шляху до ідентичності та міжнародного спілкування;

українського молодіжного руху;

співпрацю українців діаспори з етнічними і релігійними громадами країн світу;

ролі діаспори в економічному розвитку України;

розвитку українських громад у світі та інші.

Учасники форуму також працювали над розробкою стратегії ефективного розвитку СКУ.

На Конгресі обрали нового Президента. Ним став керівник української діаспори в Канаді Павло Ґрода.

alt

Світовий Конґрес Українців (СКУ) засудив військову атаку 25 листопада 2018 року військових кораблів Російської Федерації на кораблі українського флоту в Азовському морі і закликав міжнародне співтовариство швидко і рішуче відреагувати на цю цілеспрямовану військову агресію проти України з боку Російської Федерації та посилити підтримку України в захисті її територіальної цінності.

Джерело: Інтернет

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *