ЗУСТРІЧ З ІНОЗЕМНИМИ ЖУРНАЛІСТАМИ

Spread the love

alt

У сучасному світі важливо не тільки творити новітню історію, але й правдиво висвітлювати її – для історичної правди, для літопису подій майбутнім поколінням.

Тож іноземні журналісти саме й приїхали в Україну для тренінгів з питань об”єктивної оцінки воєнних подій на Донбасі, анексії Криму, гарячих точок на пострадянських теренах, викликів сьогодення з проблем протистояння фейкам у медіа просторі та протидії агресивно-цинічній ворожій пропаганді.

7 листопада в столичному офісі Міжнародного громадського об’єднання «Волинське братство» за сприяння Володимира Данилюка – голови правління ГО «Форум українських журналістів», головного редактора «Волинської газети», в рамках чергового обміну досвідом відбулася предметна дискусія українських, німецьких, вірменських та грузинських журналістів, медіа-експертів і громадських діячів за міжнародною програмою «Зміна медіа-освіти та перспективи політичного діалогу», який проводиться за підтримки МЗС ФРН.

Голова правління ГО «Форум українських журналістів», заступник голови Волинської облорганізації НСЖУ Володимир Данилюк, медіа-експерт та політичний аналітик Мкртіч Тоноян із вірменського «Центру стратегічних досліджень», професор Кавказького університету, аналітик розвитку ЗМІ Мамука Андгуладзе, представник німецького медіа-центру «Burgerhaus-Bennohaus» Дарія Ярановска та керівник громадського телеканалу «OKTVLudvigsgafen», голова Європейської спілки недержавних медіа «Youth4 media» Вольфганг Рессманн разом із головою МГО «Волинське братство» Сергієм Шевчуком, першим  заступником голови Радита очільницею жіночого осередку організації Жанною Шнуренко, почесним головою Ради Олександром Скіпальськимта заступником голови  Михайлом Сорокою  предметно поспілкувалися на тему висвітлення журналістами ходу бойових дій на фронті та в зонах збройних конфліктів, показу проблематики біженців і переселенців, а також – ефективної протидії ворожій пропаганді.Делегація учасників вказаного заходу також ознайомилися з роботою Міжнародної громадської організації «Волинське братство”.

alt   alt

Зустріч відкрив голова волинського земляцтва Сергій Шевчук. Він розповів про роль земляцького руху в українському суспільстві, про напрями роботи як у суспільно-політичному житті, так і в сфері культури. Зокрема, він зупинився на тому, щоВолинь, територіально межуючи з Польщею, у своїй історії маєконструктивні взаємостосунки, однак є відомі трагічні сторінки, пов”язані з міжетнічним конфліктом, у якому кожна із сторін маєсвої мотиви. Тому наші члени земляцтва разом з істориками, юристами, дипломатами формують спільне бачення щодо цих проблем, шукаючи шляхи до примирення і взаємопорозуміння.

alt

Сергій Володимирович розповів, що у м. Ковелі, у «серці Волині», де свого часу був концтабір німецьких полонених, споруджено монумент усім жертвам другої світової війни – червоноармійцям, воякам УПА, німецьким солдатам вермахту. Він пригадав і розповів історію, яка його вразилаі запам”яталась. На одній із зустрічейусіх цих сторін, при відкритті цього монументу один із наших солдатів розповів, що ось тут, у цій місцевості був бій, у якому він брав участь, захищаючи свою землю. Німецький солдат підвівся і сказав, що саме тут і він був у бою, в якому він важко поранивліву руку. «То це, можливо, саме через тебе я ставінвалідом!»- сказав він. Всі захвилювалися, якого продовження дістане цей інцидент? Та продовження було несподіваним, німецький солдат сказав: «Але Бог залишив мені правицю, якою я тисну твою руку на знак примирення між нами, між нашими народами, яким потрібен мир». Сергій Шевчук наголосив на тому, що всі наші зусилля повинні бути спрямовані на те, щоб взявши уроки історії, «дивитися» у майбутнє,ніж акцентуватися на минулому.

 Про журналістську і видавничу діяльність “Волинського братства” розповів Михайло Сорока, який опікується виданням щорічника «Волинь моя», де вісвітлюються історичні події, культурно-мистецьке життя, а також долі пересічних волинян. Він відмітив значний внесок жіноцтва у спільну роботу. Волинському братству скоро буде 20 років, а жіночому клубу «Волинянка» вже 15. Тож деякий час земляцтво було представлено здебільшого чоловіками і тільки за активної участі жінок його робота набула більш високого і різнопланового змісту, бо на всіх етапах громадського життя потрібні не тільки чоловічий розум, але і небайдужі серця і невтомні руки кращої «половини».

alt

Генерал Олександр Скіпальський, який свого часу успішно керував зовнішньою розвіткою СБУ, у своєму виступі зазначив про те, що в українському просторі є багато шановних волинян, серед яких екс-президент Національного радіомовлення Віктор Набруско, Лариса Івшина, яка очолює прогресивну газету «День», та інші. Коли журналісти запитали у генерала, що ж потрібно робити аби протидіяти натиску брехливих ЗМІ Росії, Олександр Олександрович відповів: «Писати правду,ще раз правду  і тільки правду!»

alt

Про роботу та напрямки діяльності жіночого Клубу “Волинянка” розповіла його голова Жанна Шнуренко, акцентувавши розповідь на головних подіях останніх років.

alt   alt

На прохання учасників делегації, яких особливо цікавлять події на сході України, які хочуть знати реальну ситуацію там,  детальніше розповіла про допомогу волинянок українським воїнам, яку вони в міру своїх можливостей періодично надають бійцям задля того, щоб вони відчували нашу вдячність їм, наше тепло і турботу. Інформувала  також про особисту участь у волонтерській  групі «Бойові швачки», учасники якої уже п”ятий рік шиють «стратегічні» вироби – нижню білизну. До слова, сама Жанна Василівна пошила цих виробів біля семи тисяч одиниць.

alt

Про свої враження від земляцтва і, зокрема, жіночого Клубу, розповіла Оксана Хмілевська, яка прийшла до нас порівняно недавно, але стрімко і результативно, відкриваючи нам свої таланти та здібності. Зокрема, маючи звання майстра писанкарства, вона провела у нас майстер-клас з роспису волинської писанки, зазначаючи при цьому, що саме «мова» символів є зрозумілою для людей будь-якої національності, що воно поширене і серед інших народів світу, однак волинські писанки є найбільш автентичними. На жаль, про свою волонтерську діяльність Оксана розповісти не встигла.

alt

Ообливо теплі і приємні «ноти» у спілкування наших київських волинян з іноземними журналістами внесла чарівна волинянка,  народна артистка України Світлана Мирвода. Вона розповіла про культурно-мистецький напрям роботи земляцтва, зазначивши при цьому, що і сама постійно у складі артдесанду виїздить на Схід до воїнів-захисників, несе їм свій пісенний і музикальний талант аби підняти їхморально-бойовий дух. Світлана навіть має свій позивний – «Арфа».

alt

Її творчі гастрольні стежки сягають і далекого закордону, де вона пропагує кращі зразки українського мистецтва. Побувала Світлана Мирвода по кілька разів в усіх країнах, які представляли наші іноземні гості-журналісти. Ну, і як було обійтися без пісні? Артистка залюбки виконали романс “Білі акації” українською мовою.Співали разом улюблену пісню бійців «Гуцулка Ксеня». Адля гостей Світлана на втіху їм заспівала грузинською мовою «Суліко», пісню “Августін” німецькою мовою, чим неабияк вразила гостей.

alt

Іноземні гості мали і своє слово. Вони дякували за гостинний прийом, за можливість ознайомитися з роботою громадських організацій на прикладі нашого земляцтва. Щиро запевнили, що таке спілкування багато дає їм у професійному плані, збагачує розумінням істинно правдивої ситуації в України, і що на цивілізаційній основі будуть утверджувати цінності демократії і вільну журналістику у світовому медіа-просторі.

alt

Голова Європейської спілки недержавних медіа «Youth4 media» Вольфганг Рессманн 

alt

Професор Кавказького університету, аналітик розвитку ЗМІ  Мамука Андгуладзе

alt

Медіа-експерт та політичний аналітик Мкртіч Тоноян 

із вірменського «Центру стратегічних досліджень»

Свої коментарі під час дискусії надавав Володимир Данилюк. Він акцентував увагу на питаннях розширення співробітництва, а також подякував своїм київським землякам за теплу зустріч делегації.

alt

                                        Голова правління ГО «Форум українських журналістів»,                                                                                   заступник голови Волинської облорганізації НСЖУ,                                              головний редактор «Волинської газети»  Володимир Данилюк

На згадку про таку плідну зустріч ми обмінялися сувенірами.

alt   alt

Ну, і за традицією гостинності, яка притаманна усьому нашому народу, ми продовжили спілкування за столом, де частували наших гостей волинськими стравами.

Всі зійшлися в одній думці, що тільки вільні люди, громадяни вільних країн, де панує вільний дух журналістського слова, можуть активно захистити своє право на мир, на працю, на добробут, на правдиву інформацію.

А ще на згадку – наша зустріч  в об”єктиві фотоапарата.

alt  alt

alt   alt

alt   alt

alt   alt

 alt   alt

alt   alt

alt   alt

altalt

alt   alt

alt   alt

alt  alt

alt

Мирослава Корнєєва

Фото: Георгія Лук”янчука,

           Мирослави Корнєєвої

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *