В ГОСТЯХ У ВОЛИНСЬКІЙ БОГОСЛОВСЬКІЙ АКАДЕМІЇ

Spread the love

alt

ДЕЛЕГАЦІЯ  МГО «ВОЛИНСЬКЕ БРАТСТВО»  В ГОСТЯХ У

ВОЛИНСЬКІЙ ПРАВОСЛАВНІЙ БОГОСЛОВСЬКІЙ АКАДЕМІЇ

З 10 по 12 серпня 2018 ансамблю «Волиняни» МГО «Волинське Братство» випала щаслива нагода взяти участь у Восьмому Міжнародному фестивалі українського фольклору «Берегиня-2018» у Луцьку.

В перший день перебування ми зустрілись з протоієреєм Миколою Цапом, канцлером Волинської єпархії, завідувачем кафедри церковно-історичних дисциплін ВПБА, який з благословення митрополита Луцького і Волинського Михаїла запросив нас до академії.

На території Свято–Троїцького Кафедрального Собору він розповів про історію головного храму Волині, показав духовну консисторію (резиденцію) Владики, де він живе і працює.

alt

Провів екскурсію й ознайомив з життям і навчальним процесом духовного закладу. Ми мали можливість побачити кабінети кафедр: Священного Писання, Практичних, Церковно-історичних та Гуманітарних дисциплін.

alt   alt

alt    alt

alt    alt

alt   alt

А також професорську, в якій нас вразила велична картина-ікона відомого волинського художника Володимира Жупанюка. На ній відтворено основні етапи  розвитку та становлення духовної освіти і богословської думки на Волині, починаючи від святих братів просвітителів – слов’ян Кирила і Мефодія, до нинішніх днів. Зокрема тут зображено віхи заснування і розвитку Волинської духовної семінарії.  Центральне місце на полотні займає зображення Пресвятої Богородиці Собору Волинських Святих.

alt

alt

В приміщенні ми побачили надзвичайно гарний стіл ручної роботи, прикрашений різьбою по дереву, за яким відбуваються засідання Вчених рад Академії.

Крім цього ми мали чудову нагоду побувати в академічному храмі на честь Всіх святих землі Волинської, помолитись, підійти до ікон.

alt   alt

Оглянули бібліотеку навчального закладу, в якій зберігається колекція святих Антимінсів за останні два століття, а також рухомі книжкові стелажі, придбані за кордоном, ознайомились з багатими книжковими фондами бібліотеки. Приємною несподіванкою для нас було побачити видання, які ми подарували Владиці під час відвідання нашого офісу в місяці червні цього року, у м. Києві. Вразило, що отець Миколай прочитав останній випуск альманаху «Волинь моя» і розповів нам про історію родини Жанни Василівни Шнуренко!

alt

На завершення зустрічі отець Микола запросив на вечірню трапезу. Ми тепло, по-родинному спілкувались на різні теми: про силу молитви, гріх і праведність, віру і всепереможну силу Божої любові; про Помісну церкву, створення якої ми підтримуємо; згадували святкування 1030-літнього ювілею Хрещення Київської України-Руси і про зустріч волинського духовенства у світлиці Волинського Братства, будували  спільні плани на майбутнє.

Отець Миколай передав благословення митрополита Луцького і Волинського Михаїла та вдячність від священнослужителів єпархії за теплий і гостинний прийом. Світлі і незабутні спогади!

Ми були зачаровані ерудицією, обізнаністю отця Миколая, його харизмою, позитивною енергетикою, яка передалась і нам!

Ганна Маковська прочитала власний вірш «Моя молитва», в якому  висловила свої відчуття і переживання. Чудова атмосфера панувала під час трапези! Відкриті серця, високі духовні почуття наповнювали нас радістю і піднесенням. Ми передали вітання Владиці від Голови Братства Сергія Шевчука, земляцтва, жінок клубу «Волинянка» і висловили надію на майбутню зустріч.

Вікторія Рутковська, член НСПЖУ,

член Ради МГО  «Волинське Братство»,

фото сайту ВПБА

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *