ДО 157-ої РІЧНИЦІ ПЕРЕПОХОВАННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА:

Spread the love

“ТВОЮ ПІСНЮ УКРАЇНА ПОВІК НЕ ЗАБУДЕ”

alt

22 травня, в День святого Миколи Чудотворця в Храмі Різдва Христового, що на Подолі, відбулась поминальна панахида з нагоди 157-х роковин з дня перепоховання Тараса Шевченка в Україні.

alt

Настоятель Храму Отець Миколай Салобай у своїй проповіді сказав: “Сьогодні подія особлива. Цей храм став останньою колискою для Тараса. Люди йшли цілий день, щоб вшанувати пам’ять Кобзаря. І в ті часи священнослужителі, хто брав участь у відспівуванні, зазнавали утиску з боку Росії – сьогоднішнього агресора. Коли прийшла радянська влада, вона каменя на камені не залишила від церкви. Але ми бачимо, що правда Божа торжествує: “Тарасова Церква”, як її називають у народі, постала, як Фенікс із попелу”. У спільній молитві за упокій душі Великого Кобзаря об’єднались парафіяни. “Вічная пам’ять”,  – співали ми. І твої пророчі слова, Тарасе, твоя мудрість щедро проросли в нас.

alt

Твори на слова Великого Кобзаря виконував народний хор “Оболонь” під керівництвом лауреата Всеукраїнських конкурсів Олександра Свердюка. Пісні “Думи мої, думи” (авторська обробка), “Бандуристе, орле сизий” (під акомпанемент бандуристки Ганни Рабенко прекрасно заспівував Вадим Ткач) звучали могутньо, емоційно, пронизливо, а своєрідний гімн українців “Реве та стогне Дніпр широкий” присутні співали стоячи, і в серцях присутніх  немов би ожили невмирущий і нескорений дух Кобзаря, його сила і воля. Прозвучали і авторські твори: “Тарасова мати”, “Спи, Тарасе, батьку рідний” (заспівував Микола Няньчук) та “Моя Батьківщина” (слова Вікторії Рутковської, музика Олександра Свердюка) викликали у слухачів шквал оплесків. Пишаємось тим, що у хорі співає аж четверо волинян: Лариса Грінченко, Вікторія Рутковська, Микола Няньчук, Лілія Ашихміна.

alt

alt

Ми привітали Отця Миколая зі святом і заспівали йому славень “Многая літа”. Він подякував хористам за виступ і наголосив: «Не кожен професійний колектив може похвалитись таким майстерним виконанням. Нехай Господь повертає вам сторицею за ту світлу радість, за те свято душі, яке ви даруєте людям. Не втрачайте українського духу, несіть його в люди, проповідуйте українську пісню!”.

alt

Вікторія Рутковська,

фото автора і Миколи Жеки

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *