ЗАСІДАННЯ РАДИ МГО “ВОЛИНСЬКЕ БРАТСТВО”

Spread the love

alt

Кожна громадська організація міцна і дієва в залежності від кількості, ініціативності і бажання працювати людей, які до неї входять. Адже все здійснюється на громадських засадах. Запорукою цьому є, звичайно, спілкування.

Ось  і 24 травня  у “Волинській світлиці”, що на Ярославому Валу, зібрались не тільки члени Ради МГО “Волинське братство”, а й запрошені та гості. Було гамірно і гостинно. Нові знайомились зі Світлицею, інші спілкувались, ділились новинами.

alt

Зазвичай, відкрив засідання Ради  її Голова – Сергій Шевчук.  З приємністю представив волинянку, яка вперше прийшла на зустріч із земляками – депутата Верховної Ради України від Волині – Ірину Костанкевич. Сергій Володимирович, як депутат минулих скликань, відзначив, що пані Ірина   працює у Раді так, як не працюють і 5 чоловіків, що ми спостерігаємо за її надзвичайно активною депутатською діяльністю.

Сергій Володимирович познайомив присутніх з Владою Чайкою – молодою, талановитою, перспективною співачкою, волонтером, яка вже більше 70 разів побувала з концертами на Сході.

Для інформації про проведені і заплановані заходи Сергій Шевчук передав слово Михайлу Ткачуку, Жанні Шнуренко та Галині Бідношей.

alt

Режисер-кінодокументаліст, лауреат Шевченківської премії  Михайло Ткачук розповів про поїздку зі своїми фільмами в Полтаву та Кременчук. У Полтаві зустрівся з представниками Полтавського осередку МГО “Волинське братство” . А сама творча зустріч відбулася у літературній вітальні Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського. На ній були присутні полтавські волиняни та члени міського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка. Був показаний  документальний фільм “Покликав Вас Господній глас”.

Наступний захід був в Ірпіні Київської області. До 65-ї річниці Норильського повстання була демонстрація  фільму «Норильське повстання». А все розпочалося з пошуків його давніх героїв, яких Михайло Ткачук фільмував ще у 2002-2003 роках. Знайшов свою 96-річну героїню саме в Ірпіні. Зустріч відбулася в Церкві Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ. Були теплі слова, квіти, прохання приїхати ще.  Всюди з гордістю і радістю він представляв «Волинське Братство».

Перший заступник Голови, голова жіночого Клубу Жанна Шнуренко ознайомила присутніх з планами на літній період. Сконцентрувала увагу на трьох заходах, а саме:

– поїздка в дендропарк Софіївка м. Умань, яку керівництво подарувало жіночому Клубу “Волинянка” до його 15-річного ювілею. 3 червня;

–  відкриття виставки в Національному музеї літератури, на якій буде представлена творчість волинянок з обмеженими можливостями Михальської Валентини, Протопоп Валентини та покійних сестер Галини і Світлани Махонюк. 8-20 червня;

–  поїздка вокального ансамблю  “Волиняни” та членів земляцтва на фольклорний фестиваль “Берегиня” у м. Луцьк. 10-14 серпень..

alt

Член Ради, працівник Київської регіональної митниці Галина Бідношей доповіла про стан реалізаці проекту “Рокині–2018”, який передбачає організацію міжнародного волонтерського табору “Cтаровинна Волинь – Перехрестя культур” у Музеї історії сільського господарства Волині – скансен  в смт. Рокині. Вже погодились на участь шість іноземців. Для фінансової підтримки проекту написали звернення до впливових підприємців Волині, до народних депутатів.  Двоє підприємців з Любомльського району: Віктор Козел (вже вдруге) і  Віталій Данилюк вже надали грошову допомогу.

Також  Галина Бідношей інформувала, що з Литви були отримані малюнки дітей. які вони намалювали під час акції “Війна в Україні”. Запропонувала зв’язатися з литовським посольством і зробити виставку  цих робіт. Присутній на Раді Віктор Карпов, доктор історичних наук, завідувач відділом  Національної Академії керівних кадрів культури і мистецтв запропонував виставити їх у нього в приміщенні Академії.

Слово запрошеним

Влада Чайка у своєму виступі сказала: «Мене багато разів запрошували прийти на засідання «Волинського братства», жіночого клубу «Волинянка». І от, нарешті, я у вас. Сподобалась атмосфера, затишна, майже родинна. Що скажу про себе? З кінця 2015 року займаюсь волонтерством. У складі АРТ-ДЕСАНТу зі Світланою Мирводою неодноразово їздила в зону АТО, як її називали раніше. Дала близько 70 концертів на передовій, в місті Щастя, станиці Луганській. Активно займаюсь творчою діяльністю: беру участь у конкурсах, фестивалях. На третьому Всесвітньому Музичному Фестивалі “Єднання Співочих Сердець”, який відбувся 19 травня цього року до Дня Європи в  Києві, у номінації «естрадний жанр» отримала гран-прі. На початку травня їздила в Іспанію на фестиваль національних культур, який організувала діаспора, також зі Світланою Мирводою”.

  alt      alt

Після цих слів Влада подарувала  присутнім кілька пісень зі свого репертуару.

Ірина Костанкевич подякувала за запрошення. Зокрема наголосила: «Я – молодий за часом депутат, але Волинь постійно присутня в моїй роботі. Нещодавно відбулись два брифінги в Верховній Раді, присвячені темі молока (у селян Волині закупають молоко за страшенно низькою ціною) і чорнобильським пільгам: волиняни, які були у чорнобильській зоні, не мають пенсій, відповідних пільг, а на Волині їх біля двох тисяч. Я – близько з людьми: буду в Камінь–Каширському на святі «Останнього дзвоника»; провели конкурс «З Україною в серці»; фестиваль декоративно-ужиткового мистецтва. Роботи переможців поїдуть до Америки. Відправляємо 38 обдарованих дітей із Любешівського району у самісіньке серце Карпат – міжнародний дитячий центр «Буковель», де вони матимуть змогу відпочити та оздоровитися. Добиваємось, щоб талановитим дітям з Волині створити «соціальні ліфти». Те, що в нас така молодь –  творча, здібна, небайдужа, –  надає оптимізму.

З Миколою Жулинським добились, щоб 2021 – рік 150-річчя Лесі Українки –  був роком великої поетеси”..

На завершення пані Ірина  побажала, щоб спільні справи увінчувались успішними результатами і подарувала в бібліотечку Братства книгу Євгена Сверстюка «У сяйві слова».

alt

alt   alt

Сергій Шевчук: «Плануємо провести вечір пам’яті Євгена Сверстюка. Продумаємо, як вшанувати його доробок. Ще хочу зазначити, що ї ініціативи Михайла Ткачука ми започаткували конкурс графічних робіт ім. Ніла Хасевича».

alt

Вітання іменинників

І вже традиційно привітали з Днем народження і ювілеями наших членв Ради.

 alt   alt

Усміхнені і щасливі іменинниці Вікторія Рутковська та Галина Бідношей.

alt

Тетяна Мелехова, депутата Київради, приємно здивована.

alt   alt

Вітання і квіти від Сергія Шевчука та лялька-мотанка від Антоніни Рєпи, зроблена нею власноруч.

 alt         alt

Вітання молодого  ювіляра Олега Котельчука. Йому оише 45…

alt

На вальс ювіляр точно не очікував…

З особливою шаною вітали нашого генерала Олександра Олександровича Скіпальського.

alt   alt

Подарунки, колаж, бейсболка на дачні роботи

alt

…і лялька-мотанка від Антоніни Рєпи

Юрій Федорович Кучинськи, перший заступник Голови МГО “Волинське братство”, нещодавно відсвяткував своє 65-річчя. Він заслужено користується повагою всього нашого товариства і особливо жінок Клубу “Волинянка”. Тому й вітали його по особливому.

alt

Вітання і картина, подарунки від  нашої волинської громади

alt   alt   alt

alt   alt

Вітає Тетяна Меліхова  і Михайло Сорока

А волинянки подарували ювіляру жартівливу постановку «Як волинянки у пана Юрія транспорт в Софіївку просили» за сценарієм Жанни Шнуренко. 

alt

Образ романтичної, замріяної пані, яка любить красу і вірші, яскраво розкрила Вікторія Рутковська

   alt

Шанувальницю народних традицій колоритно зіграла Галина Бідношей

alt 

Антоніна Іванівна талановито зіграла волинянку, яка бере досвідом і мудрістю. 

                                            Ювіляра Юрія Федоровича неперевершено втілив                                               наш академік, професор Петро Миколайович Задерей.

Всім іменинникам волинянки  заспівали пісні-шлягери, написані особисто для кожного на мотиви відомих пісень.

alt

На згадку – фото, гарний настрій і незабутні враження. А за традицією – спільне виконання Гімну волинян «Волинь моя» Степана Кривенького.

alt

alt   alt

   alt   alt

alt

alt

… і перші відгуки

Ірина Констанкевич. Я отримала емоційну й інтелектуальну насолоду від спілкування з Великими Волинянами! Вітання передала в трьох районах. Розповіла про роботу Братства.

Влада Чайка. 24-го травня відбулася надзвичайно приємна зустріч у Волинському земляцтві (м. Київ). Познайомилася з відомими земляками. Також щиро рада зустрічі з землячкою-народним депутатом України  Іриною Констанкевич.  Дякую за запрошення Валентині Слободян та Віктору Карпову. Спасибі за фото Василю Корінчуку. 

                                                                                                                                                       Жанна Шнуренко,  

                                                                                                                                                        Вікторія Рутковська,

                                                                                                                                              Фото Василя Корінчука

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *