ВЕЧОРНИЦІ НА «АНДРІЯ»

Spread the love

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР НАРОДНОЇ КУЛЬТУРИ «МУЗЕЙ ІВАНА ГОНЧАРА»

 

12 грудня 2015 року з 16:00 до 21:00 год.

ЗАПРОШУЄ НА ВЕЧОРНИЦІ НА «АНДРІЯ»

На «Андрія» гуляти,
Калиту кусати,
Збитки робити,.
На коноплях ворожити:
«Пресвятий Андрію,
Яна тебе коноплі сію:
Дай Боже знати,
З ким буду збирати»!

«Грудень – гараздник, що не день – то празник». Недаремно матері дівчат перестерігають: «Так савила, варварила, що сорочки не справила». Які б не були гулі, а до Різдва годилося справити нову сорочку і придбати новий посуд. І серед усіх забав і празників «Андрія» чи не найвеселіший.

Дівчата збирались вранці у когось в хаті і гуртом випікали Калиту (круглий корж з медом і маком, прикрашений горіхами, вишнями або калиною). Потім ворожили: «лічили кілки в тинах», «слухали попід вікна», «сіяли коноплі по снігу», «кидали чобіт через хату». Хлопці приходили «кусати Калиту» пізно ввечері. Калиту підвішували на стрічці до ціпа чи жердини і «під’їжджали» до неї на коцюбі. Той, хто їхав на коцюбі, – називався «пан Коцюбинський», а той, хто охороняв Калиту і писав сажею, – писар – «пан Калитинський».

Перед кусанням Калити пану Коцюбинському годилося пройти випробовування грою «Зайчик» або відгадати загадку. В деяких місцевостях пана Коцюбинського смішили, і коли розсміявся – мазали сажею по обличчю.
Хлопці збиралися гуртами і робили шкоду тим батькам, які не пускали дівчат на вечорниці: знімали брами, виносили віз на дах, розбирали тини тощо.

У програмі заходу:

16:00 -17:10 – «Знімання брами та пускання її по Дніпру», а також «роблення збитків і шкоди» – від Козацької фортеці.
17:20 -17:40 – «Сіяння конопель по снігу» – від співачки Наталки Карпи.
17:40-18:00 – «Ворожіння на дівочу долю» – «на балабушках», «на дровах», «на квасолі», «на тинах» – від всіх охочих дізнатися про своє майбутнє та вийти заміж.
18:00-20:00 – «Під’їжджання на коцюбі до пана Калитинського» – випробування парубків і молодих хлопців на кмітливість та мудру вдачу.
20:30-21:00 – Випробовування парубків на вправність іграми й танцями: «Каперуш», «Зайчик» і «Голубка» – від гурту «Буття».

Вхідний квиток: для дорослих – 30 грн., для студентів, школярів та пенсіонерів – 9 грн.

Адреса: вул. Лаврська, 19  

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *