ДРУГА ПРЕЧИСТА: ДОЩЕМ ПОЛИВАЄ – НЕГАРАЗДИ ЗМИВАЄ

Spread the love

Свято Роду-Рожаниць

 

Серед багатьох традиційних свят виділяються суто жіночі, так звані «осенини» або «осінки». Пізніше вони тісно переплелися з християнськими «богородичними», якими церква вшановує святих великомучениць, найперше, Діву Марію. Її батьки Іоаким і Анна дожили до глибокої старості, але не мали дітей. Після довгих чекань і молитов Бог послав їм дочку, яку назвали «Марією», що означає «Володарка і Надія». Згадка про це свято дійшла до нас із ІV століття, коли було побудовано храм у пам’ять про народження Матері Божої.

21 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці, в народі – Друга Пречиста. Наші пращури цього дня відзначали свято Рожаниць – богинь Долі новонароджених дітей. За давніми віруваннями, творцем Всесвіту був Всемогутній Бог Род. Він мав двох помічниць – мати і дочку, які опікувалися породіллями і були поєднані зірками й ототожнювалися з Великою і Малою Ведмедицями. Адже кожна людина при народженні отримує свою зірку, яка зникає, коли та помирає. Рожаниці оберігали вагітну від лихого ока і злого слова, додавали сил, терпіння душевної рівноваги й снаги, щоб народити здорову дитину.

Рожаниці – богині плодючості. На їх честь готували ритуальні страви: варили кашу з медом, пекли пироги і калачі, справляли трапези. Був звичай запрошувати на обіди бідних людей. Насамперед, так робили жінки, які не мали дітей.
І сьогодні родильні звичаї, об’єднані у кількаденний обряд, в своїй основі зберігають давні знання і застереження, що допомагають молодій матері правильно доглянути і захистити немовля. Народилася дитина. Засвітилася нова зоря. Свято не тільки для батьків, а й для усієї родини, роду і народу.

 

Ой, роде наш красний,
Роде наш прекрасний,
Не цураймося, признаваймося,
Бо багацько нас є!

До Другої Пречистої обов’язково слід закінчити й основні польові роботи, викопати картоплю, зібрати цибулю, втеплити вулики. Недарма у народі кажуть: «Прийшла Друга Пречиста – у полі стало чисто». Але до свята необхідно розпочати осінню сівбу, або хоч би зробити перший засів – щоб гарно родило.
Кінець вересня – пора підготовки до весільного сезону. У дівчат з цього приводу є така молитва: «Пресвята Пречиста! Дай мені чоловіка плечистого, з добрими волами, з гарними возами, з чорними бровами!»
Ще ми просимо у Божої Матері, щоб нарешті настав мир та спокій в Україні, і наші хлопці якнайшвидше повернулись додому з перемогою, живі і здорові.
Усіх вітаємо зі святом! Пресвятая Богородице, спаси нас!

Вікторія Рутковська 

  

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *