Відкритий лист Міністру культури України

Spread the love

Віце-прем’єр міністру,

 Міністру культури України

п. Кириленку В. А.

 

Шановний В’ячеславе  Анатолійовичу!

Для  членів земляцтв областей та регіонів України було несподіваним рішення не включати до національної програми святкування Дня Державного Прапора і 24-ї річниці Незалежності України пункт про формальне залучення Асоціації земляцьких організацій, котра репрезентує в Києві практично всі області країни.

Певна річ, наші активісти та й весь загал – тисячі киян, що репрезентують осередки вихідців з областей – візьмуть найактивнішу участь у святкових акціях на різних рівнях і в різних формах: адже це свято кожного свідомого громадянина України.

Шкода, однак, що нинішня влада не відчуває необхідності співпраці з організаціями представників областей в Києві, а це величезний загал нинішніх киян – вихідців з усіх регіонів України, що тісно пов’язані з місцем свого народження, органічно поєднують інтереси рідного краю і Києва, патріотами і жителями якого вони сьогодні є.

На наш погляд  устремління людей до зміцнення державності, розвитку демократії і засад громадянського суспільства безумовно заслуговують на увагу і підтримку держави.

Важливість і значимість інституту земляцьких об’єднань  влада у всі часи добре розуміла.  В різний час очолювали, або очолюють і сьогодні земляцтва областей відомі в Україні діячі: Дніпропетровське – В. Яцуба, потім І.Сахань, Житомирське – П. Жебрівський, Закарпатське – В. Лазоришинець, Львівське – І. Васюник, Миколаївське – А. Кінах, Одеське – В. Симоненко, Рівненське – Л. Кравчук, Сумське – М. Стельмах, Харківське – П.Тронько, Чернівецьке – В.Цибух та інші. Свідченням цього є і те, що з 2008 по 2014 рік Луганське  земляцтво очолював Олександр Єфремов.                    

Саме через спроби останнього перетворити земляцькі об’єднання в свою вотчину в 2009 році була створена Асоціація земляцтв, куди влились 20 земляцьких обласних осередків, які продовжили проводити свою незалежну діяльність, виходячи з власного розуміння принципів демократії верховенства права, розвитку громадянського суспільства в незалежній соборній Україні.

Примітно, що вже тоді в Асоціацію не ввійшли представники Кримського, Донецького, Луганського, Одеського, Миколаївського земляцтв.

Не зайвим буде нагадати, що традиційно віце-прем’єри від Д. Табачника до О.Вілкул регулярно запрошували керівників земляцтв до Будинку Уряду на зустрічі з представниками уряду, де мова йшла про співпрацю, і, на жаль, іноді намагалися впливати на діяльність Ради земляцтв.

Традиційно успішною є співпраця Асоціації земляцтв з Київрадою на підставі угод, котрі з 2001 р. підписують мер міста та Рада земляцтв.

Важливою сферою діяльності, створеної в 2009 р., Асоціації є її співпраця з релігійними конфесіями в Києві. Прикладом може слугувати недавня зустріч Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета з керівниками громадських організацій земляцтв областей та регіонів України, яка відбулася 29 травня цього року. Під час цієї зустрічі був підписаний Меморандум про співпрацю між Київським Патріархатом та Радою земляцтв областей і регіонів України.

Нині йде підготовка документів, спрямованих на зміцнення відносин між Асоціацією та представниками інших релігійних конфесій.

Тож Асоціація «Рада земляцтв областей та регіонів України» просить прийняти цей лист як пропозицію до співпраці, утверджуючи принципи демократичного і громадянського суспільства реальними конкретними діями.

В очікування відповіді.

З повагою

Голова Асоціації «Ради земляцтв областей та регіонів України»       

В.Ткаченко

 

тел..(044)206-87-25, email:vvt@iec-expo.com.ua

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *