У ЧЕРНІВЦЯХ ВИЙШЛО ДРУКОМ РАРИТЕТНЕ НОТНЕ ВИДАННЯ «ПІСЕННА ШЕВЧЕНКІАНА»

Spread the love

     Цьогорічна література і культура загалом розвивається під знаком Шевченкового слова: ювілейний, 200 – й рік від дня народження, став початком нового осмислення і прочитання творів Великого Тараса. Так на цьогорічному Форумі видавців у Львові чернівецький Видавничий дім «Букрек» презентував унікальну збірку – «Пісенну Шевченкіану».

    Упорядник видання – кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури філологічного факультету Чернівецького національного університету Оксана Івасюк, автор передмови – відома письменниця Софія Майданська. Праця випущена на замовлення Державного комітету телебачення та радіомовлення України за програмою «Українська книга».

 

Відомо, що збірники пісень на слова Тараса Шевченка зараз є раритетом, тому потреба у такому виданні, як «Пісенна Шевченкіана», визрівала давно. Так, упорядниця книги Оксана Івасюк зазначає, що Т. Г. Шевченко і музика – це надзвичайно близькі теми: «На поезії «Кобзаря» створено 250 творів різних музичних форм, а загалом музику написали 120 композиторів, серед них: М. Лисенко, В. Заремба, Г. Гладкий, С. Воробкевич, К. Стеценко, Я. Степовий, К. Данькевич, Л. Ревуцький, Б. Лятошинський, М. Радзієвський, В. Ступницький, М. Вериківський, А. Кос-Анатольський, Л. Колодуб, Г. Майборода, Ю. Мейтус, Є. Станкович, М. Скорик та багато інших».

У книзі можемо знайти пісні для голосу, хорові твори на вірші Шевченка, тут же – музичні присвяти Кобзареві. Видання містить також коротку інформацію про кожного з композиторів, чиї твори наведені в «Пісенній Шевченкіані». «Це видання підтверджує думку культурологів про те, що є необхідність оформити подання в комітет ЮНЕСКО з пропозицією зареєструвати пісні на слова Шевченка – а це близько 1000 творів – як нематеріальну духовну спадщину», – наголошує Оксана Івасюк.

Загальновідомо, що тема поєднання Шевченкового слова з музикою – не випадково є такою плідною. Адже сам Тарас Григорович був, як відомо, людиною обізнаною і залюбленою в музику – знав оперну класику, народні пісні, добре співав. Пантелеймон Куліш згадує, що Шевченко володів сріблястим тенором. Музикознавець Оксана Захарчук зауважує: «Геній Шевченка яскраво світиться трьома рівноцінними гранями свого таланту – поезія, живопис, музика». А наголошуючи на музичності текстів, дослідниця приходить до висновку: «Українські народні пісні та думи стимулювали також художньо – образну сферу поетичної спадщини Шевченка, а яскраво виражена їх мелодійність, наспівність перейшла і в поетичне слово Кобзаря. Тарас майстерно поєднав народну ритміку з класичною».
На думку видатного українського музикознавця Миколи Гордійчук Тарас Шевченко – наймузикальніший поет у світовій літературі.
«Пісенна Шевченкіана» – та книга, яка гідно поповнить фонди української мистецької літератури. Видання розраховане на учнів музичних шкіл, студентів консерваторій, викладачів, співаків, музикантів, а також на хорові колективи України і зарубіжжя.

Іванна СТЕФ’ЮК, 01.10.2014
Джерело: літературно – мистецький та громадсько – публіцистичний часопис «ЗОЛОТА ПЕКТОРАЛЬ», м. Чортків Тернопільська обл.

  

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *