Леонід Степанович Марчук

Spread the love
   Мабуть, можна позаздрити такій людині, як Леонід Степанович Марчук. В свої сімдесят раптом перенестися в роки молодості, після 50-ти річної перерви взяти в руки скрипку і згадати, що ти колись був неабияким скрипалем!

Так дивно склалася доля…

 

 

Мабуть, можна позаздрити такій людині, як Леонід Степанович Марчук. В свої сімдесят раптом перенестися в роки молодості, після 50-ти річної перерви взяти в руки скрипку і згадати, що ти колись був неабияким скрипалем!

Так дивно склалася доля

Леонід Степанович Марчук народився в 1941 році у с. Бірки Любомльського району Волинської обл. Скрипку і смичок взяв у руки в 5 років, а вже з 10 років грав на весіллях.

Двадцятирічним хлопцем, шахтар Леонід Марчук, який був відомим не тільки у себе в селі весільним музикою, надумав поступати на скрипку до Луцького музичного училища. Але ж він не знав нот! Один хлопець-циган погодився позайматися з ним і навчити його на слух творам… Паганіні І він таки став учнем музичного училища. В гонитві за класичними музичними знаннями Леонід не помітив, як переграв собі руки – катастрофічна травма для виконавців-інструменталістів, після якої фактично можна забути про улюблений інструмент. Викладач Леоніда, цінуючи музичний талант юнака, домігся його переводу до класу валторни.

І так Леонід Степанович на 50 років перетворився на валторніста. Він і зараз викладає гру на духових інструментах у музичній школі №1 м. Черкаси. Але народна музика, народна скрипка, хоч і заховалися десь в глибині пам"яті , але жили весь цей часі, аж доки не вирвались назовні.

Вже два місяці Леонід Степанович не відривається від скрипки, майже кожного дня згадуючи традиційні волинські мелодії, і хоч травмовані ще в юні роки руки не завжди слухаються, він впевнено вертає собі форму скрипаля-віртуоза.

Ви маєте можливість познайомитись з виконанням народної мелодії. Запис зроблено через 2 місяці після того, як Леонід Степанович почав згадувати репертуар, який він колись грав. На бубні грає Сусанна Карпенко ("Божичі").  

 

Подивіться на youtube цього скрипаля – http://www.youtube.com/watch?v=jwASE1hR1TM&feature=youtu.be

 

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *