Свята серпня

Spread the love

У серпні жнива кінчаються, осінь починається

 Серпень – вінець літа, найбагатший на дари природи. Назва місяця походить від слова «серп» – головного знаряддя праці хлібороба. Не випадково кажуть: «один серпневий день рік годує» або « серпень втоми не знає – все збирає, припасає».

2 серпня – свято пророка Іллі. За народними віруваннями цей святий вважається покровителем грому і блискавок. Його прообраз –дохристиянський бог Перун, що їздить по небу у вогняній колісниці. До цього дня намагаються завершити жнива, про що йдеться у прислів’ї: «На свято Іллі – новий хліб на столі».

9 серпня – день великомученика Пантелеймона цілителя, або святого Палія. У народі вірили, що він обороняє від вогню і на знак пошани до нього намагалися не працювати у полі, щоб гроза не спалила зібрані у копи хліб та сіно. Тому його ще називали «Паликопом». У цей час заготовляють трави для лікування людей і тварин. Збирають їх у заповідних місцях, щоб були цілющими – над одними проказують замовляння, над іншими – мовчать.

14 серпня – свято семи мучеників Маккавеїв, що загинули за християнську віру. У народі воно має кілька назв: Маковія; перший, медовий або водяний Спас. Вода цього дня має особливу силу – нею лікували від пристріту, переляку, пропасниці. Традиційно віруючі зранку йдуть до храму святити квіти, мак, колоски, або віночки жита і пшениці. Обов’язково готують коржі з маком (шулики) або пиріжки з маком. Починається двотижневий піст – Спасівка. Настала пора ламати соти, качати мед, бо пізніше бджоли не встигнуть запастися кормом на зиму.

 

19 серпня – Преображення Господнє – одне з найбільших православних свят. Це – другий або яблучний Спас. До церкви несуть святити яблука, груші, щільники з медом, віск. За прикметою, цього дня зустрічаються літо з осінню, про що складено чимало приказок і прислів’їв: «Прийшов Спас – пішло літо від нас», «Прийшов Спас – бери рукавиці про запас».

 

 

24 серпня – державне національне свято – День проголошення Незалежності України.

 

 

 

 

28 серпня – Успіння Пресвятої Богородиці або Перша Пречиста. Дівчата чекають на старостів, готуються до весіль, тому й мовилося: «Прийшла Пречиста – стала дівка речиста». Закінчується короткий успенський піст, а з ним і красне літечко, бо вже відчутне наближення осені.

 

 

 

 

 

Валькова Вікторія

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *