Відкриття пам’ятника Олені Пчілці

Spread the love

До 162-ї річниці від дня народження Олени Пчілки на Волині відкрито перший в Україні пам’ятник видатній землячці

До 162-ї річниці від дня народження Олени Пчілки на Волині відкрито перший в Україні пам’ятник видатній землячці

29 червня у Луцьку відбулося урочисте відкриття пам’ятника з нагоди 162-ї річниці від дня народження Олени Пчілки – знаної поетеси, видатної української письменниці, фольклористки та громадської діячки, матері Лесі Українки. Його автором є заслужений скульптор України Микола Обезюк. Участь у відкритті єдиного на всю Україну постаменту Олені Пчілці взяли голова облдержадміністрації Борис Клімчук та його заступник Олександр Курилюк. Гроші на спорудження погруддя збирали кілька років, але пам’ятник все ж вдалося добудувати і поставити. Відтепер біля Волинської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки можна побачити пам’ятник жінці, чиє ім’я носить заклад.

Урочистості розпочались із цитування творів видатної поетеси. Першим до слова запросили голову Волинської обласної державної адміністрації Бориса Клімчука. «Я запізнився, і ми запізнились з цим пам’ятником», – зауважив він. Олена Пчілка – унікальна особистість, вона не лише мати генія української літератури Лесі Українки, а й громадський діяч, поетеса, освічена жінка. Хоч вона родом з Полтавщини, її доля тісно пов’язана з Волинню. Тут вона народила своїх дітей, тут вона жила і творила», – підкреслив Клімчук. Він вважає, що сьогодні – особливий день, адже відкривається пам’ятник, який постав за кошти громади та спонсорів. «Це ваша заслуга, це ваша гордість», – звернувся він до присутніх та подякував усім, хто долучився до гарної справи. Крім того, усім спонсорам вручили подяки.

Після слів губернатора голова Волинської обласної ради Володимир Войтович та перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук урочисто відкрили погруддя Олени Пчілки та поклали до нього квіти. Під час відкриття лунало безліч слів про неперевершений доробок поетеси та її нелегку долю. Свої пісні подарував присутнім ансамбль бандуристів. Охочих вшанувати видатну поетесу букетами виявилося чимало, особливо багато серед них було волинських літераторів.

(За матеріалами газети «Відомості», м. Луцьк)

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *