Свято Андрія Калити

Spread the love

13 грудня православною церквою відзначається день пам’яті святого апостола Андрія Первозданного.

За легендою, він усе життя подорожував різними країнами, проповідуючи нову віру. Прийшовши до Корсуня, поплив Дніпром до Скіфії і зупинився на тому місці, де згодом виник Київ. Нестор-літописець залишив про це таку згадку: «Бачите гори ці,– сказав апостол своїм учням,– на цих горах засяє благодать Божа, і буде великий город і багато  церков збудує Господь». Після цього вийшов на Київські гори і поставив великий хрест. Це християнське свято злилося з давньою народною традицією і в народі має назву «Калита».

Які ж витоки цього прадавнього свята українців, що означають його магічні дії й образна символіка? Найперше, Калита як символ Сонця, втілює згасання енергії й тепла і завершує осінній хліборобський цикл. Після цього дня не можна турбувати землю, глину, воду: природа відпочиває і спить до весни. Цей процес, що супроводжується зміною однієї пори року іншою, колись відзначали велично й урочисто – піснями-молитвами, ритуальними танцями, спеціальною обрядовою їжею. Крім того. Калита, як культове свято, уособлює боротьбу двох стихій – світла й темряви, тепла і холоду, багатства й злиднів, добра і зла. Тому злі сили, за давніми віруваннями, у всі часи слід було відганяти, а добрі – вшановувати, щоб вони подарували людині здоров’я, гарний врожай і щасливе подружнє життя.

 Дванадцять полін клали в піч навхрест, а перед тим, як садовити в піч калиту, дорогу до неї окроплювали водою. Після цього дівчата в одній мисці мили руки і одним рушником витирали – в знак причетності до спільної справи. Ритуальний хліб в давнину випікали на честь сонячного божества Хорса. Отож коржа треба відтворити так, щоб він був схожий на Сонце – гарний, прикрашений квіточками, зірочками, голубками; по краях, ніби промінчики, – хвильками т.зв. меандра – символа безперервності  руху, безкінечності життя. І, звичайно, – смачний, з медом,  маком, родзинками. Усі в захопленні і співають: «Ой, Калито, Калита, із чого ж ти вилита? Ой я з жита сповита, ой я сонцем налита для красного квіту, по білому світу».

Основний мотив «андріївських вечорниць» – це «кусання калити» Охороняли Калиту пан Калитинський, який тримав у руках квач або віхоть з сажею. Другий – пан Коцюбинський, скакав на дрючку чи коцюбі верхи, щоб вкусити коржа. Присутні намагалися його розсмішити, щоб йому не вдалося доскочити, – тоді його вимазували сажею, потім до гри долучався другий, третій учасник, як дівчина, так і хлопець. Той , хто вкусив калиту і гне засміявся, ставав Калитинським, а вартовий – Коцюбинським. 

Дівчата цього вечора ворожили: на балабушках, які помічали іменем симпатика, запускали у хату пса і дивилися: яку він схопить, та перша й вийде заміж. Кидали також чоботи, дивилися, у який бік вони впали, – звідти й прийде суджений; питали у перехожих чоловіків ім’я, підслуховували під вікнами розмови. Лили віск у воду і по утворених фігурах фантазували про майбутнього чоловіка. Пекли солоного коржа і їли на ніч – суджений мав уві сні подати води. Щоб наступного року знайти пару, дівчата опівночі виходили у двір, ховалися за комору, щоб їх не побачили хлопці, і засівали конопель, при цьому співали:  «Калитою радію, конопельки я сію, підтичкою волочу, бо заміж хочу. Дай, Доле, знати, з ким жити мати…». Сівба конопель і магічні дії при цьому означають бажання стати гарною господинею, знайти собі чоловіка-хазяїна.

Під час свята виконуються  пилипівчані, тобто постові пісні, бо йде підготовка до Різдва-Коляди. Тематика їх різноманітна: дівчата  співають про щасливе і нещасливе кохання, жінки – про минуле, про зрадливого чоловіка, про сирітську долю, про злу свекруху і т.д. Тож вітаємо Андріїв, Андрійовичів, Андріївн, Андрійчуків, Андрієнків, Андрусяків з іменинами і запрошуємо всіх волинян до Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» на Андріївські вечорниці 13 грудня 2010 року о 18 годині!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Наш кор. 

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *