Озеро Світязь

Spread the love

Світязь — перлина Волині

Дива природи не обов’язково повинні вражати захмарними вершинами чи найдовшими в Європі підземними лабіринтами. Диво може бути камерним і по-домашньому комфортним. Таким, як Волинський край і його блакитна перлина – озеро Світязь. Щоправда, до семи природних чудес нашої країни його обрали не за камерність: Світязь – найглибше, найбільше й одне з найчистіших озер України.

Золотий пісок пляжів, прозора тепла вода, чисте повітря дібров, тихе полювання на гриби та ягоди, чудова риболовля з човна, білі хмаринки на небі – і їх відображення у чистому дзеркалі озера Світязь. У цьому чарівному куточку на межі України, Білорусі й Польщі в 1983 році було створено Шацький державний природний національний парк.
Полісся здавна задивляється на небо синіми очима своїх озер, і скільки ж їх тут є! Чорне і Люцимер поряд з Шацьком, Островське біля древнього села Острів’я, а ще Пулемецьке, Климівське, Пісочне, Чисте, Луки – всього 22 карстових озера, і кожне чимось унікальне. Але Світязь – найбільше з прісноводних, найглибше, найгарніше, найвідоміше серед Шацьких озер. І цілком самобутнє, автономне: живиться воно лише підземними джерелами.
Площа озера– 26 км2, довжина – понад 9 км, ширина – майже 5 км, протяжність берегової лінії – понад 30 км, прозорість води – вглиб до 8 м, максимальна глибина – 58,4 м.

Такій глибині позаздрять і Балатон, і Синевир, і навіть Азовське море. Хоча про ці 58 метрів водної товщі забуваєш, коли йдеш і йдеш мілкою прибережною смугою озера, повз веселих малюків, які в теплу пору року з задоволенням хлюпочуться у чистій водичці.
До Світязя, подекуди вкритого комишами та очеретом, обережно підступають берези й дуби: їм теж хочеться помилуватися синім дивом Волині – і побачити себе в його спокійному плесі. На озері є навіть власний острів з романтичною назвою Острів закоханих. Чималенький, площею майже 7 гектарів. Саме тут, за легендою, закохані юнак і дівчина колись перетворилася на явір і липу.

М’яка вода Світязя славиться своїми цілющими якостями: кажуть, її боялася навіть страшна хвороба Середньовіччя, холера, тому для своїх купалень її замовляли багаті панночки з Варшави. Шкіра після таких купань ставала гладенькою як у немовлят, і рани швидше затягувались. Живильною водою Світязя лікували у поранених у Другій світовій війні радянських воїнів. Пояснення диву просте: місцева вода містить йод, срібло та гліцерин. До слова, світязька вода у 20 разів чистіша за воду з московського водогону.
А яка тут риба! Перед пам’ятною для всієї Європи Грюнвальдською битвою в 1410 р. саме на Світязь відрядив за дичиною і рибою посланців польський король Ягайло. Головний місцевий делікатес, безперечно, вугор – якось тут упіймали 5-кілограмового гіганта! Але хто ж відмовиться від сома, щуки, окуня, судака чи ляща? “Надією рибалки” називають озеро Велике Чорне на території Шацького національного парку: вже де-де, а тут точно клюватиме!

Казкова атмосфера Світязя не могла не породити легенд. Одну з них записав у ХІХ ст. видатний польський поет Адам Міцкевич. Колись на місці озера стояло прекрасне місто князя Тугана з міцним замком. Поки князь захищав землі свого сусіда Мендога, під стіни твердині підійшло вороже військо. У розпачі звернулася красуня-донька Тугана до небес з молитвою, прохаючи заховати її подалі від ворогів. І небеса почули дівчину, сховали замок під землею. На місці фортеці виникло озеро, оточене чудовими сяючими цар-квітами…
Крихітний Щацьк, ворота національного природного парку, нагадує курортне містечко: загальною розслабленістю, кількістю приїжджих, гарною інфраструктурою. Та якщо курортний гамір вам не до вподоби, відпочиньте на берегах другого за розмірами після Світязя Пулемецького озера (площа 1638 га, середня глибина 4,1 м) поблизу села Пульмо. Тут ви будете наодинці з природою – якщо не брати до уваги рибалок, що ховаються серед очерету в очікуванні улову. Слід лише пам’ятати, що в Національному природному парку дозволено встановлювати намети тільки на території кемпінгу.

З майже 49 000 гектарів Шацького парку 5 145 га складає заповідна зона. І це не дивно: з 789 видів місцевих рослин 32 занесені до Червоної книги України. “Мешканцями” Червоної книги також є 33 представники фауни Шацького парку: сірі журавлі, дикі кабани, лосі, чорні лелеки, ондатри. Багатий природний парк і на мінеральні джерела та лікувальні грязі.

Кожен новий візит на Світязь обов’язково подарує нові враження: можна зачудовано оглядати старовинні дерев’яні зруби в селі Острів’я, покататися на катамарані по мілкому Пісковому озеру, погодувати лебедів-шипунів на озері Луки. Чи просто пригостити друзів смачною-пресмачною велетенською рибиною, зловленою в одному з семи природних чудес України.

По матеріалам сайту www.ukraineplaces.com.ua

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *