Калейдоскоп Волині

Spread the love

Казковий калейдоскоп Волині

Волинська земля, що складає лише 3,3% території України, зачаровує своїми дрімучими лісами, щедрими ланами та прозорими водоймами, серед яких – одні з найчистіших у Європі Шацькі озера. І посеред цієї поліської краси розкинулися дивовижні міста, древні храми та загадкові замкові руїни. Неповторного колориту додає краю і щедра гостинність волинян.

 

Це напрочуд красивий та незвичайний край, що складається з архітектурних і культурних стилів, національностей і конфесій, природних див. Своєю назвою Волинь, що межує з Польщею та Білоруссю, а в Україні – з Рівненською та Львівською областями, завдячує слов’янському племені дулібів, які в басейнах рік Прип’ять і Західний Буг заснували місто Велинь. У 981 році князь Володимир Великий приєднав ці землі до складу Київської Русі. Згодом вони були литовськими, російськими, австро-угорськими та польськими і лише в 1939 році остаточно стали українськими.

“Маленький Рим сходу”

Історія стародавнього міста Луцьк сягає епохи неоліту (VI – IV тис. до н. е.). На європейських же мапах він “оселився” в 1249-му як Лучеськ Великий, коли приймав з’їзд наймогутніших монархів Європи. Привабивши безліч католицьких орденів – домініканців, єзуїтів, бригідок, кармелітів – здобув славу “маленького Риму Сходу”…
Нині Луцьк є обласним центром Волинської області та одним з найбільших міст Західної України. Крокуючи його старовинними вуличками, знайте, що ви буквально ходите по його таємницях. Адже місто має розгалужену систему підземель, які сягають на 3-4 поверхи вглиб і є чи не найдовшими у Європі. Якщо ж ви хочете дізнатись, чим дихає сучасний Луцьк, здійсніть пішу прогулянку містом.

Розпочинати її варто з центра міста, де гордо височіє Свято-Троїцький кафедральний собор (1752–1755), – колишній костел, що був раніше частиною монастиря бернардинців. Від нього пішохідна вулиця Л.Українки – такий собі луцький Хрещатик із безліччю старовинних будинків, кав’ярень та автентичною арт-галереєю “Крайня хата”, – виводить вас до історико-культурного заповідника “Старе місто”. Його перлина і символ Луцька – середньовічний Верхній замок (вул. Кафедральна, 1), закладений великим князем Любартом в 1340–1384 рр. Його могутні стіни зберігають спогади про витоки багатьох політичних подій литовсько-польської доби, життя тогочасної знаті. Нині у вежах замку експонується зброя, будівельна кераміка та унікальна колекція дзвонів. Під час екскурсії ви можете оглянути скарбницю XIX ст., археологiчнi залишки собору Iвана Богослова XII ст. і князiвського палацу XIV–XVI ст., Музей стародруків.

Шанувальникам класичної музики радимо відвідати органний концерт у Римо-католицькому костелі Петра і Павла (1616–1640 рр.), який славиться чудовою акустикою. А чудернацький міні-замок архітектора Миколи Голованя, що неподалік костелу, у фантазії та дивацтві може посперечатися з київським Будинком Химер.

З костелом сусідять монастир єзуїтів XVII століття, столітня неоготична лютеранська кірха і синагога XVII ст. (вул. Д. Галицького, 33). Як ви гадаєте, таке поєднання – просто еклектика, вияв толерантності чи високої культури людей?

Оригінальні експозиції представляють Краєзнавчий музей (вул. Шопена, 20), Музей українського війська (вул. На Таборищі, 4) та волинської ікони. Перлиною останнього є одна з найбільших християнських святинь – Холмська чудотворна ікона Божої Матері.

Втамувавши духовну спрагу, рушайте до котрогось з численних автентичних кафе чи барів Луцька, який за їх кількістю на душу населення займає місце по Україні.

Княже місто

Справжня гордість Волині – засноване Володимиром Великим у 988 році місто Володимир-Волинський. Упродовж кількох століть воно було столицею Галицько-Волинського князівства, а також економічним і політичним центром південного заходу Київської Русі. Давню велич міста засвідчують неповторні історичні та архітектурні пам’ятки. Насамперед увагу туристів привертає Свято-Успенський собор (1156–1160), – єдина в регіоні споруда домонгольського періоду, збудована за часів князя Мстислава – онука Володимира Мономаха. У міцних 1,5-метрових стінах храму приймали князівство 17 князів України-Русі. А поряд з храмом, у парку “Слов’янський”, уже понад 1000 років б’є цілюще джерело…

Унікальним є й інший архітектурний шедевр – зведена на восьмипелюстковому фундаменті біло-блакитна Василівська церква-ротонда ХІІІ–ХV ст. (вул. Василівська, 30). Цей оригінальний храм не має прямих аналогів у світовій архітектурі.

Перлини регіону

У сусідньому з Володимиром-Волинським невеличкому селі Зимне діє заснований тим же Володимиром тисячолітній Святогірський Успенський монастир з печерами. Сюди, до головної святині монастиря – Зимненської ікони Богоматері, – приїздять люди зі всієї України.

Знайомство з волинською землею для багатьох туристів починається з міста Ковель, заснованого ще на початку ІХ ст., точніше з його столітнього вокзалу. А за 8 км на схід від Ковеля лежить село Колодяжне, в якому жили й творили поетеси Леся Українка й Олена Пчілка. Ось уже понад 50 років у їхній садибі діє літературно-меморіальний музей Лесі Українки (тел.:(03352) 902-24), фонд якого налічує 4127 експонатів.

Ще один музей-садиба діє в прикордонному Устилузі, що неподалік Володимира-Волинського. Адже саме тут всесвітньо відомий композитор Ігор Стравінський написав свої найкращі музичні твори.

В околицях Берестечка розмістився винятковий музей-заповідник “Козацькі могили”. Місце для нього не випадкове: 1651 року тут відбулася історична битва між військами польського короля Яна Казимира ІІ та славетного гетьмана Богдана Хмельницького.

І, нарешті, в селі Рокині, за 12 км від Луцька, ви матимете нагоду зануритися в традиційний селянський побут волинян, відвідавши волинський “скансен”, або етнографічний музей просто неба (тел.: (03322) 993-75). Тут вам і затишні садиби, і вітряк, і кузня, і дерев’яна капличка, і знаряддя землеробства. А ще… табличка, яка засвідчує, що це третє місце в Україні (після Кам’яної могили та столичної Десятинної церкви) за потужністю позитивної енергії космосу! Хочете, вірте, хочете – ні.

“Блакитні очі Волині”

Майже третина території області вкрита зеленою ковдрою дивовижних лісів. Свого часу вони нашуміли Лесі Українці легенди про мавок, які лягли в основу перлини української літератури – феєрії “Лісова пісня”. На тлі цих казкових лісових пейзажів синіють 220 озер та 130 рік. Блакитними очима Волині називають розміщені в її північно-західній частині Шацькі озера (загалом їх 24), визнані однією з найбільших та найчистіших озерних груп Європи. Перлиною цієї “колекції” є озеро Світязь – найглибше у нашій країні (58 м). Завдяки високому вмісту срібла та гліцерину його вода є надзвичайно чистою та має цілющі властивості. Свого часу її діжками возили у Варшаву, щоб тамтешні панянки приймали в ній косметичні ванни…
Поліським дивом, безперечно, є і кришталево чисті Оконські джерела, що утворюють на поверхні два чашоподібних куполи. Під високим тиском вода б’є з вапнякових порід з постійною температурою +8°C, завдяки чому озеро в центрі однойменного села ніколи не замерзає.

 По матеріалам сайту www.ukraineplaces.com.ua

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *