30 РОКІВ СПІЛЦІ УКРАЇНЦІВ ПРИДНІСТРОВ”Я

Spread the love

 

На споконвічних українських землях території Придністров‘я – у минулому Польська Україна (Поділля), а за річкою Ягарлик Ханська Україна – нині третина населення це українці. Вони зберігають українську пісню, культуру, мову. У Тирасполі, Рибниці і Бендерах є навчальні заклади з повним циклом навчання українською мовою.

З0 років тому громадські українські організації об‘єдналися у Спілку українців Придністров‘я, засновником і Першим Головою якої був Олександр Бут. Зараз організація носить його ім‘я.

 

На святкування 30-річчя Спілки прибула делегація з України: народна артистка України Світлана Мирвода і заслужені артистки України Тетяна Кисляк і Тетяна Школьна.

На урочистостях від імені Товариства зв‘язків з українцями за межами України (Товариства «Україна Світ») був зачитаний вітальний лист, у якому Голова Товариства, директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, академік Микола Жулинський.

Він, зокрема, зазначив: «Ми в Україні пам‘ятаємо, що 15 травня 1992 року в селі Рашків Кам‘янського району відбулося Перше Всенародне Віче українців Придністров‘я.

Це був величний і потужний Здвиг українців на предковічних українських етнічних землях, який засвідчив непохитну історичну єдність всіх українців, незалежно від їхнього місця проживання і громадянства. Адже відомо, що Рашків ще у 1648 році у складі Вільшанської сотні Брацлавського полку увійшло до складу України, а вже через 2 роки воно стає сотенним містечком і тоді ж навостворений Чичельницький полк прийняв до свого складу Рашківську сотню.

Пам‘ятним є і те, що містечко Рашків стало місцем одруження і резиденції Тимоша Хмельницького і дочки молдовського господаря Василя Лупула Розанди. Символічно, що в 1711 році козацька армія гетьмана Пилипа Орлика, величний пам‘ятник якому височить на цій древній українській землі, здійснила переправу біля Рашкова і розпочала визвольний похід на Правобережну Україну проти московської окупації…».

На святі заслухали промову Голови Спілки українців Придністров‘я імені Олександра Бута Петра Богуцького, відбулось нагородження активних членів Спілки.

Стараннями першого Президента Придністров‘я Ігора Смирнова подарунком стали українські твори у виконанні Придністровського симфонічного оркестру під орудою Григорія Мосейка (родом з Гуляйполя).

Українська творча делегація привітала присутніх піснями.

Світлана Мирвода

Тетяна Кисляк 

   

Тетяна Школьна

Члени Спілки та гості з Києва від імені Товариства «Україна Світ» вшанували пам‘ять засновника і першого Голови Спілки Олександра Бута покладанням квітів до його могили на стародавньому козацькому кладовищі, де є поховання XV-XVIIстоліть з козацькими хрестами, пам’ятники прикрашеними тризубами.

З вірою в нашу духовну і національну єдність офіційна частина святкування завершилась проведенням XVII фестивалю української народної пісні «Пшеничне перевесло».

Мала честь вже втретє бути головою журі на фестивалі виконавців української народної пісні «Пшеничне перевесло», який щороку проходить у різних населених пунктах Придністров‘я.

Започаткувавши фестиваль у 2003 році, організатори взяли за мету зберігати й примножувати славні мистецькі традиції та надбання регіону, де компактно проживають українці.

ХVII пісенний форум пройшов у селі Рашків Кам‘янського району. Перша згадка про населений пункт датована 1402 роком.Тут з прадавніх часів збережені унікальні пісенні традиції, декоративно-ужиткове мистецтво, оригінальна вишивка і ткацтво.

Засновником та організатором фестивалю «Пшеничне перевесло» є громадська організація «Спілка українців Придністров‘я ім. Олександра Бута».

Цьогоріч у складі журі були тільки гості з України: члени Товариства «Україна-Світ» народна артистка України Світлана Мирвода (голова журі) і заслужені артистки України Тетяна Кисляк і Тетяна Школьна.

Учасники змагань виконували українські народні пісні акапельно або у супроводі музичних інструментів. Вікові обмеження відсутні. Приємно було чути розмаїття народного мелосу від зовсім маленьких співаків до самих поважних.

Переможців було багато, бо всіх об‘єднувала любов до української пісні!

 Світлана Мирвода

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *