МЕТАМОРФОЗИ ПАМ”ЯТІ: “ВІД УСТИЛУГУ ДО “ЛА СКАЛА”

Spread the love

 

На місці духовного вогнища лишилося попелище, але Володимир Терещук спромігся знову роздмухати вогонь. Йому судилося народитися для цієї справи і скористатися своїми здібностями.

«Не знати людину не сором, сором не пізнавати»… Із трьох шляхів пізнання Стравінського він обрав «шлях особистого досвіду»…

«Від Устилугу до «Ла Скала»: публікація на сторінках обласної «молодіжки» на початку вісімдесятих стала маленькою сенсацією: оселю композитора Ігоря Стравінського, яку давно перетворили у двоповерховий гуртожиток «барачного типу» для меліораторів, готували для музичної школи.

На загумінках імперії локальна історія дала про себе знати, коли молодий учитель Володимир Терещук (народився 3 грудня 1952 року) вирішив повернути на «малу батьківщину» пам’ять про зневаженого композитора – «емігранта і космополіта», зберегти для музичного всесвіту його «райський куточок для творчості»…

1982 року в будинку, де жив і працював композитор Ігор Стравінський, запрацював філіал музичної школи.

Минуло століття після появи композитора в Устилузі і 1990 року Олена Огнєва з обласного краєзнавчого музею створила музейну експозицію у чотирьох кімнатах першого поверху. 1992 року розпочалися «Діалоги з Ігорем Стравінським».

Влітку 1994 року Володимир Терещук і устилужани приймали перший міжнародний фестиваль «Стравінський та Україна», а наступного року Єжи Станкєвич із Кракова показав у «райському куточку для творчості» свій проект «Пограниччя» імені Ігоря Стравінського. Після відродження фестивалю «Стравінський та Україна» 2005 року ми маємо в Устилузі надійного і зацікавленого партнера.

Протягом 2012-2013 навчального року директор школи мистецтв Володимир Терещук і його колеги працювали з дітьми за межами будинку Стравінський, якому «Нова Аркада» (директор Ігор Новосад) повернула вигляд «Старої Мизи» композитора, а кандидат історичних наук Олена Огнєва, керівник оформлювальних робіт Олександр Ярусевич, художник Ніна Чирко подбали про нову музейну експозицію.

Директор школи і музею-садиби Володимир Терещук і Устилузька міська об’єднана територіальна громада готуються до 140-ліття від народження композитора.

За сприяння Ігоря Новосада і художника Миколи Волошина експозицію поповнили портрети, дружні шаржі видатних майстрів графіки, котрі оригінально вшанували пам’ять композитора.

Від початку нового століття Устилуг у Списку історичних населених місць України.

Такий статус на Волині мають ще дев’ятнадцять міст та селищ, а “урок пам’яті” педагога Володимира Терещука зайвий раз доводить: минуле – «батьківщина людської душі» і маємо брати звідтіля вогонь, а не вигрібати попіл. 

Нових відкриттів Володимиру Васильовичу у новому році!

З днем народження!

 

Василь Ворон

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *