«ХОТИН. ПОВЕРНЕННЯ РІВНОВАГИ»

Spread the love

 

4 жовтня в галереї “Дім Миколи” Київського Палацу дітей та юнацтва відбулося відкриття виставки “Хотин. Повернення рівноваги”, присвячена 400-й річниці Хотинської битви.

 

На виставці представлені полотна художника Андрія Холоменюка – заслуженого художника України, члена Національної спілки художників України, маляра батального живопису.

Виставка батального живопису відтворює історичні події Хотинської битви, де на полі бою зійшлися три великі армії: з одного боку військо Османської імперії, з іншого – польсько-литовська армія та Військо Запорозьке.

Ця битва стала кульмінаційним моментом цілої війни і в найближчому майбутньому сприяла стабілізації політичної ситуації в Європі.

Експозиція виставки є тільки частиною великого циклу «Хотинська війна 1621 року», загальна кількість полотен якого складає близько 80-ти.

Більша частина з них зберігається в галереї «ЕКОГІНТОКС» Київського Інституту екогігієни і токсикології, директор якого, академік АМНУ Микола Проданчук – відомий український меценат.

Цикл картин «Хотинська війна 1621 року» – історично-мистецька реконструкція подій. Вона описує українське козацтво, його перемоги й трагедії, його видатних очільників та пересічних воїнів.

Ця живописна енциклопедія складається не тільки з масштабних батальних сюжетів, але й з натюрмортів, що відтворюють тогочасні побут та зброю в козацькому, польському, турецькому житті.

Експресивні та врівноважені композиції, майстерність та високий рівень виконання дозволяють глядачеві опинитись в самому центрі подій, а, можливо, навіть відчути себе їхнім безпосереднім учасником.
Автор картин,  Андрій Холоменюк, навчався на факультеті декоративно-прикладного мистецтва Львівської національної академії мистецтв.  З 1986 році розпочав активну виставкову діяльність. У 1990–1991 рр. жив та працював у Сіднеї.

Художник є автором більше як півтори тисячі картин. На його рахунку близько 35 персональних виставок, а також групові виставки в Україні та за кордоном.

Твори Холоменюка знаходяться у приватних колекціях України, Росії, Австрії, Австралії, Болгарії, Ізраїлю, Канади, Німеччини, США, Швеції.

У серпні 2010 р. було відкрито галерею «Хотинська війна 1621 року» в експозиції військово-історичного музею «Хотинська фортеця» (м. Хотин), де експонується 15 творів Андрія Холоменюка.

На відкритті були присутні:

Цибух Валерій Іванович, громадський і державний діяч, голова земляцтва Буковинців в м. Києві; громадський діяч, Надзвичайний і Повноважний Посол України.

Микола Георгійович Проданчук, директор Київського Інституту екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя, професор, заслужений лікар України, академік АМНУ, благодійник і меценат;

Олексій Петрович Радченко, керівник молодіжної громадської козацької організації організації «Український патріотичний авангард»;

Михайло Петрович Ткачук, режисер та сценарист, член Української кіноакадемії, лауреат премії Василя Стуса, лауреат Шевченківської премії, власник студії «Заповіт». почесний член ради Міжнародного громадського об’єднання «Волинське братство».

В програмі відкриття була екскурсія експозицією та показ фільму Михайла Ткачука «Райські острови гетьмана Сагайдачного».

 

Джерело: сайт Київського Палацу дітей та юнацтва,

Фото – Фейсбук

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *