ОДА ВДЯЧНОСТІ

Spread the love

 

Українській Конституції – 25 років. Гарний вік на шляху через терни до зірок. Як у картинах Івана Марчука, в Конституції прописаний наш «Генотип вольності». І тому сьогодні я хочу заспівати Тобі тиху Оду. Оду вдячності і пошани!

 

Вона народжувалася в довгих муках. І зросла у дуже строкатій сім’ї, де були державники і запроданці, ідеалісти і негідники, герої та зрадники. В ній можна було розгледіти риси княгині Ольги, Пилипа Орлика і Революції на граніті. Шляхетний рід, де незримо поставали «Руська правда», «Литовські статути» і «Березневі статті», робив її пошанованою в сім’ї європейських народів.

Конституція Пилипа Орлика

Конституція України, 28 червня 1996 року

Її хвалили за красу і довершеність, однак постійно намагалися понівечити і змінити. Бо жадали зробити розмінною монетою у політичних ігрищах тих, хто прагнув довічної влади, а залишився «халіфом на годину».

Ми не часто згадуємо про Неї. Хіба зрідка, у моменти, коли на наші права і свободи нахабно зазіхає влада і ми потерпаємо від свавілля держави.

Вона тихо мовить нам про те, що маємо право на гідне життя, власну віру і вільне слово. Закликає не забувати, що «усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними».

Вона оберігає наші Вольності, наше право на Землю і Мову. І нагадує, що «людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю».

Конституція – це не про набір гарних слів і символів. Це не лише про сукупність правових норм і положень. Конституція – це свідчення нашої потреби бути разом і цінностей, за які ми готові боротися.

 Щиро вітаємо з Днем Конституції!

 

Чудові слова з публікації Павла Жебрівського у Фейсбуці

 

 

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *