ПРО ЩО РОЗПОВІДАЮТЬ СТАРІ СВІТЛИНИ…

Spread the love

 

«Гулянине весіллє. Меї систри Гуляни. То вже в її третій чулувік був. В її не робили весіллє, тико-но в його робили, в Стьопи. Де й ото хадзяйкі такі були. Ото стуй я тибі розкажу…

Ото крайня – то дячихи Ніни мати. А то – Бинковська Гурпинка (шо то каля Гальошки хата), в її ше дочка Параска була, шо я гучилася в її шити.

А то – Матрофана Мойми мати. Стуй-но! Вона в пустулах, бачиш? Хех… Баби – в гумових чоботях. Єдна баба цяя в хрОмках. А то – Лікорка з мискєю. Миску тримають. Гурилку наливают… Її чоловік цєї Лікорки і муй батько – то рідні брати.

В 54-му я виходила замуж, а тут я вже беремєнна була. Десь туді те весіллє було.

То колись такі хадзяйкі були…» – сміється баба Ніна…»

 

У її руках, які натерпілися за мало не сто літ життя багато, – малееенька сімейна фотографія, жовта він часу. Зліва на тій світлині – сама вона, молода і гарна, з чоловіком Віктором.

Бабі Ніні недавно було 91. Старі світлини вона коментує так, що бачиш уже не Лікорку з мискєю та великим пирогом, не матір якогось там Митрофана у пустулах на маленькуй карточци, а мало не кіно.  Про 1954-й і життя в ньому.  В хрОмках (хрОмки – хромові чоботи). Але не без весіль.

Серед старих світлин у старій хаті баби Ніни (Ніни Климець 1930 р.н.) ми натрапили на коронний номер традиційного поліського весілля – вихід весільних хазяйок. З пляшкою та закускою (тут це – миска з пирогами), бо за звичаєм, хазяйки танцюють і старша хазяйка пригощає всіх інших.

Ви тільки гляньте на взуття цих жінок: від постолів – до туфлів з білими шкарпетками! Баба казала, шкарпетки купували в Колках, а “носками” їх тоді ніхто ще не називав…

 

Так виглядали весільні господині у повоєнному 1954-му в поліському селі Годомичі на Маневиччині, Волинь.

Бережіть старі світлини у старих шухлядах. То сокровенне!

 

Олена Лівіцька

Джерело: Фейсбук, сторінка «Занесло в село»

 

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *