“ТРИПІЛЬСЬКА УСМІШКА”

Spread the love

 

У Києві, у музеї «Становлення української нації», презентували унікальний експонат — «Трипільську усмішку» (на знімку).

Це конічна миска діаметром 60 сантиметрів з двостороннім розписом темно-коричневою фарбою по світло-коричневому ангобу, на якій наш пращур-трипілець шість тисяч років тому намалював овали, що нагадують усміхнене обличчя. Зображення дуже схоже на популярні смайлики, поширені нині в соцмережах.

— Це найдавніша усмішка у світі — українська, трипільська усмішка, — каже кураторка виставки «Колиска цивілізацій» Леся Воронюк.

Доктор історичних наук Михайло Відейко підкреслює, що миска, імовірно, обрядова, а не вжиткова, виготовлена в 4100—4000 роках до н.е. За його словами, у формі усмішки зафіксовано різні місячні фази — на тарелі вісім зображень повного місяця, шість — у фазі зростання і шість у фазі старіння. Фази місяця в прадавні часи використовувалися для вимірювання часу, а календар трипільців мав в основі місячні цикли. Учений у хвилястих лініях розпису миски розгледів і биків на водопої.

Цікаво, що трипільці першими з-поміж інших народів намалювали не лише смайл, а й знак інь-янь, який називають китайським символом гармонії. Відома дослідниця Трипільської цивілізації, що існувала на теренах сучасної України і частково Молдови та Румунії приблизно 7000—2000 років до н.е., Наталія Бурдо наголошує, що контркольорові спіральні елементи інь-янь у трипільській орнаментації не рідкість і як сюжетне протиставлення верх-низ, холод-тепло, вдача-невдача, вогонь-вода зустрічаються на різному мальованому посуді.

Трипільська епоха була багатою на винаходи — наші пращури у своєму господарстві мали вертикальний ткацький верстат, пристрій для відтискання кремнієвих пластин, свердлильний верстат (по каменю), горни для випалювання кераміки.

А збудована у 2000-х роках до н.е. громадська будівля розміром 60 на 20 метрів і площею 1200 квадратних метрів (на думку Михайла Відейка — трипільський храм) була найбільшою на той час спорудою на європейському континенті. Розкопали її 2012-го.

Дехто з дослідників називає Трипільську цивілізацію, відкриту Вікентієм Хвойкою на Київщині на околицях містечка Трипілля понад 120 років тому, забутою. Виставка унікального артефакту — миски зі смайликами в музеї «Становлення української нації» — покликана нагадати про неймовірно цікаву історію України.

Як вважають її організатори, це «актуально в контексті антиукраїнської цивілізаційної війни, завдання якої — не лише захоплення території, а й знищення української ідентичності, тисячолітньої тяглості української історії та культури».

Миску «Трипільська усмішка» передав для експонування приватний колекціонер, її вартість — мільйони гривень. У Києві артефакт експонуватиметься рік, потім його покажуть в інших регіонах України.

Світлана ЧОРНА,

14 листопада 2020

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА

Джерело: газета “Голос України”

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *