«РОМАНС ДУШІ ДАРУЄ КРИЛА»

Spread the love

 

13 вересня у Будинку актора відбувся концерт улюблениці публіки незрівнянної Народної артистки України Світлани Мирводи.

 

На це пісенне дійство прийшли люди, які люблять і шанують українську культуру. Серед них – члени творчого об”єднання “Світлина”, Спілки жінок м. Києва, члени Міжнародного громадського об”єднання “Волинського бранства” і жіночого Клубу «Волинянка», колеги по викладацькій роботі університету «Україна», з Фонду “Об”єднані Україною”, пересічні люди, які бажали долучитися до високого світу українського мистецтва.

Це був прекрасний вечір романсів. А хто ж як не Світлана Мирвода краще всіх в Україні знає історію романсу, має найбільш численний репертуар, і найбільш енергійно і невтомно популяризує його ?

Розпочала свій виступ Світлана Мирвода із романсу «Прилечу до тебе» (сл Г. Галичанки, муз. Г. Ольховської) – і відразу ж задала тон романтичної налаштованості і неабиякої зацікавленості у публіки. Перший блог романсів співачка виконувала під власний супровід бандури.

На вечорі було багато присутніх співавторів романсів – композиторів і авторів поезій. Прозвучав також романс «Квіти весни» (сл. і муз. Ященка) , також романс, що несе в собі «західні мотиви» «Прощаюсь, анголе, з тобою» (сл. і муз. Л. Лепкого).

Світлана Мирвода між пісенними номерами розповідала, звідки походить романс, як він поширювався, давала цікаві історичні відомості про цей пісенний жанр.

Як сказала співачка, романс торкається найглибших почуттів серця – до коханої людини, до рідного краю, до всього рідного, що супроводить наше життя. Тож одному з таких почуттів – любові до рідної домівки, була присвячена прем»єра «Славень батьківській хаті» (сл. В. Ковтуна, муз. Л. Левченка).

Естафету концерту Світлана передала групі «Fata morgana», його солісту Ігорю Роману. Ігор Роман в передмові до свого виступу, а зокрема, пісні з ностальгічним смутком «Призабутий мотив»,  сказав, що знає Світлану з 2014 р., що разом з нею багато часу присвятили волонтерству, багато пройшли воєнних доріг, аби підняти бойовий дух нашим захисникам.

Пісенний вечір продовжувався. На сцені знову – незрівнянна пані Світлана. Вона щиро зізналася, що знайшла себе як творчу особистість в українському романсі, що інколи пише музику на слова сучасних авторів, і виконала низку чудових творів. Серед них – «Люби мене» (сл. Г. Галичанки, муз. С. Мирводи), романси з минулого з філософським змістом «Прилетіла канарейка – старий київський романс» (сл. В. Курінського, муз. В. Губи).

І знову Світлана Мирвода повернулася до сучасного українського романсу, який розвивається і займає чільне місце в українській ментальності. Серед них – «Якби ж я знала, що ти є» (моя невпізнана любове) на слова і музику К. Каленіченко з м. Дніпра, відома пісня «Я – жінка» (сл. Т. Череп-Пероганич, муз. Ю. Старчевода), пісня, що викликає щемливі відчуття “Симфонія неба” ( В. Пащенка, муз. А. Лаврінчука).

Глядачі чудово прийняли «Романс повернення», де автором слів і музики є мисткиня з багатогранним талантом Лариса Петрова. На сцені знову рок-гурт «Fata morgana», соліст Ігор Роман виконав прекрасні пісні – «О, кохана, повертайсь» , в якій йдеться, як по-справжньому треба кохати жінку, і пісню «Сім”я», принагідно подякувавши зал за теплий прийом і за те, що разом з глядачами артисти почуваються великою і гарною родиною.

У кожному концерті, проведеному народною артисткою Світланою Мирводою, звучить тема війни, адже, за її словами, її громадянським обов»язком є нагадувати, що війна не скінчилася, і що шкода, що ці пісні є і дотепер актуальними.

Зал з глибоким хвилюванням і болем сприйняв пісню «Лакрімоза війни», слова якої написано талановитим поетом Серго Сокольником, а музику – О. Лісінчуком. Ця пісня, до слова, свого часу здобула лауреатство на XXXIII Всеукраїнському пісенному вернісажі, і є відомою у народі.

І знову – дві прем”єрні пісні, написані волинянами, земляками Світлани (І. Корсак, муз. О. Синютін ) – «Літа» і «Місто моє» (про Луцьк).

Щедрими оплесками глядачі обдарували пісню «Бабине літо», написану Л. Петровою і Маестро Л. Нечипоруком. А романс «Грав кольорами день» (сл. і муз. В. Ковтуна) Світлана Мирвода виконала з автором, і це був дуже чудовий дует, який заслужив «Браво»

Насамкінець, всесвітньовідомий хіт Володимира Івасюка «Червона рута» виконував весь зал, що було прекрасним кінцевим акордом цього пісенного дійства.

Пісенний вечір добіг кінця. Квіти, подаруночки, кулуарні розмови, фотографії на згадку…

   

Мирослава Корнєєва,

автор тексту та світлин:

 

Післямова.

 Для членів Міжнародного громадського об”єднання “Волинське братство” і жіночого Клубу «Волинянка» це була така собі особлива подія. За пів карантинного року ми організували і зібрались вперше разом саме на концерті нашої відомої волинянки Світлани Мирводи, яка є активним учасником нашої волинської родини в Києві. Тому, якже без нас.

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *