ДИВА ВОЛИНСЬКОГО ЛІСУ

Spread the love

Кравчук Петро

 

РЕКОРДНИЙ ВОЛИНСЬКИЙ БІЛИЙ ГРИБ

На фото рекордний білий гриб вагою 2 кілограми 850 грамів! Зірвала красеня у Смідинському лісі Старовижівського району під кущем ліщини ковельчанка Данилюк Ніна Феодосіївна 20 серпня 2000 року. Гриб не вміщався у відро: шапка по окружності мала 94, а корінь – до 40 сантиметрів. Він і досі (ось уже понад 20 років!) залишається волинським рекордсменом.

Тринадцять років цей гриб був ще й рекордсменом України, доки у 2013 році Н. Галяс з міста Рогатин Івано-Франківської області не зірвав білого гриба вагою 3 кг 1 грам.

До речі, у пресі було повідомлення, що у 2013 році білого гриба «вагою понад 3 кг» (в інших писали, що «вагою 3 кг 200 г») нібито знайшов у лісі поблизу села Будники Любомльського району місцевий житель Віктор Шваліковський. З метою реєстрації нового рекорду, я написав В. Шваліковському листа з проханням підтвердити вагу гриба свідченнями свідків, які були при зважуванні. Але відповіді не отримав. Тому припускаю, що цього гриба або не зважували, а вагу його визначили «на око», або ж якщо й зважували, то він важив менше трьох кілограмів.

Грибників не раз радував і любешівський ліс. Так, у 1986 році на узбіччі старої піщаної дороги за селом Деревок зірвали гриба вагою майже 2,5 кілограма (про це повідомляла районна газета «Нове життя» за 20 вересня 1986 року). Цей гриб серед рекордсменів досі на другому місці.

Білого гриба вагою 2 кілограми знайшов пенсіонер Михайло Пилипович Копанчук із Любешова в березняку за селом Любешівська Воля надвечір 7 жовтня 1992 року. Величезна шапка гриба діаметром 34 сантиметри сиділа на товстій ніжці, яка мала по колу 32 сантиметри. Висота гриба сягала 30 сантиметрів. На диво, величезний гриб був чистим!

Білого гриба вагою близько 1 кілограма 900 грамів знайшла 17 вересня 2017 року жителька села Зарудчі Олександра Юхимук.

Взагалі, волинський ліс нерідко тішить любителів “тихого полювання” своєю щедрістю. Так, Оксенюк Валентин Панасович у 1986 р. знайшов майже 800 білих грибів під час двох ранкових виїздів у лісі біля села Велицьк Ковельського району.

Більше 200 боровиків зрізав восени 2001 року Тарас Дарчик із села Велимче Ратнівського району в гайку біля свого хліва.

Відомі знахідки, коли вкупі росло 12 білих грибів.

 

Петро КРАВЧУК,

автор «Книги рекордів Волині» та «Книги рекордів природи».

Фото Олександра Ляшука

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *