СТРАХ ДО БІЛОРУСІ ВЖЕ НЕ ВЕРНЕТЬСЯ!

Spread the love

alt

alt  Сергій Шевчук

Реакція на події в Білорусі з боку влади у Польщі та Украіни

В середу 12 серпня до двох осіб зросло число смертельних випадків серед протестуючих в Білорусі. Вперше від початку протестів владою вжито для розгону жителів міст вогнепальну зброю.

Незалежний портал TUT.by помістив  на своєму порталі Telegram відео, на якому видно як молоді солдати збройних сил хваляться, що ім видали не просто зброю, але й бойові патрони до неї.

alt

Увечері 12 серпня білоруська влада офіційно підтвердила смерть другої жертви, ніби-то чоловік був затриманий під час “нелегальноі маніфестаціі” у неділю, а потім стан його здоров’я “раптово погіршився”.

Окрім двох смертей, підсумком декількох протестних днів стали: сотні побитих і поранених, багатьом з яких потрібними стали ампутаціі частин тіла, а ще понад 6 тисяч заарештованих. Біля в’язниць стихійно збираються родичі і чекають, чекають хоч якихось вісточок про рідних, про їхню долю в найближчій і віддаленій перспективі. Мабуть, вони не засуджують екс-кандитатку в президенти Білорусі, яка змушена була рятуватись у Литві.

alt

З закликом до Лукашенка звернулась лауреат Нобелівської премії в галузі літератури білоруска Світлана Алексієвич. “Ніхто навколо себе не бачить людей, які поважають Лукашенка і тих, хто боронив його, як це було раніше. Відійди, поки ще не пізно, доки не підштовхнув народ до страшноі  межі, до межі громадянської війни. Відійди!”- закликала вона.

alt

На наступний день Сенат Республіки Польща ухвалив Резолюцію стосовно ситуації в Білорусі. У ній міститься звернення до білоруськоі влади, до Президента А. Дуди та польського Уряду. З 86 присутніх на засіданні сенаторів усі проголосували “за”.

Ухвалюючи документ, польські парламентарі мали на увазі “солідарність в європейській політичній культурі, право громадян на участь у справді демократичних виборах, на свободу зібрань і вільність у висловлювання своїх поглядів, обов’язок поваги та дотримання прав людини, а також істотне значення незалежних ЗМІ і права до ретельноі і правдивоі  інформаціі”.

alt

В документі згаданий Анджей Дуда і польський Уряд, від яких вимагалось “скликання Ради Національної Безпеки з метою обговорення загроз, котрі є можливими для Польщі”. Сенатори висловились за підготовку плану дій щодо притулку білорусів, які можуть шукати захисту в Польщі, “дбаючи за свою безпеку, здоров’я і життя”.

alt

Серед дипломатичних інструментів була висловлена нагальна потреба у “формальній дискусії на найвищому рівні влад Європейського Союзу”. Керівник Уряду Польщі М. Моравецький відреагував відразу. Він провів переговори з головою Спілки поляків у Білорусі Анжелікою Борис, обіцяючи допомогу гуманітарного характеру жителям сусіднього краю. Остання відповіла у Твіттері  по-польськи: “Dziękuje serdecznie za Solidarność z nami, wsparcie i pomoc!!!!!”.

alt

У вівторок колишні Президенти Республіки Польща Лех Валенса, Александер Кваснєвський та Броніслав Коморовський у спільній заяві звернулась до влади Білорусі звільнити в’язнів і розпочати діалог із суспільством, а також заявили: “…Багатотисячні демонстрації в багатьох містах Білорусі –  це вотум  недовіри до правлячого 26 років Лукашенко, але також –  переконання у фальшуванні  виборів”.

alt

Трапилась навіть смішна історія з польськими очільниками. У зв’язку з брутальним розгортанням подій у Мінську прем’єр Матеуш Моравецький заапелював у листі до керівників Європейської Ради та Європейської Комісіі про скликання найвищого самміту Європейської Ради. Публікація листа відбулась вже в понеділок біля 11 години.

Три години пізніше Дональд Туск зробив свій запис на Твіттері: “Польський Уряд повинен домагатись якнайшвидшого зібрання Європейської Ради. Підтримка білорусів – це однаково і моральний обов’язок, і захист держави. НА ЩО ЧЕКАЄТЕ?!”. Речник Уряду жартівливо відповів, Туск у відпустці і міг би верифікувати факти. “Перепрошую, бажаю успіхів”, – швидко відповів бувший шеф польського Уряду.

alt

Александер Кваснєвський в окремому інтерв’ю порадив нинішньому Президенту Польщі зателефонувати до Дональда Трампа в справі Білорусі. А ще зазначив: “…Такого розвитку подій як Майдан, що так глибоко змінив ситуацію, не буде… Це велика проблема Білорусі, що на відміну від Украіни немає виразного лідера, якими були Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко. І хоч є проблема з вождем, але дух вільності пробудився серед молодих людей, і його не згасити”.

Колишній Президент Литви Далія Грибаускайте після смертей протестуючих висловилась категорично: “Диктатор з кров’ю на руках!”. Політик до запису додала хежтег #LukashenkoLeaveNow.

alt

Загалом, без перебільшень, світ обурений. Юнаки та дівчата у Мінську, Бресті, Гомелі та інш.містах виражаоть свій протест у білому вбранні. На ньому такою помітною є молода кров, …як на прапорі вільної Білорусі.

alt

alt

Тим часом поблизу  входу в метро у Мінську хтось знайшов гільзи від набоів, якими міліція ніби-то стріляла в людей. На них виразно видно напис “MADE IN POLAND”. Фото потрапило у ЗМІ. На що уповноважений представник польського військового відомства змушений був пояснювати, що Білорусь знаходиться під санкціями на продаж озброєнь, і Польща дотримується їх безперечно. Ну що ж, російське гібридне втручання нам добре відоме.

Наразі поширюється рух страйків на головних підприємствах. Хоча і без них Білорусь стала дестабілізованою – усе стоїть: не можна вислати e-mail, зарезервувати місце в готелі, користуватись кредитною карткою.

alt

alt

Опозиція найбільше боїться того, що в разі повного паралічу господарства, припертий до муру Лукашенко звернеться за поміччю до Путіна. “Путін, помоги!!!” – кричали і в Києві, та даремно.

Віримо і ми, СТРАХ ДО БІЛОРУСІ ВЖЕ НЕ ВЕРНЕТЬСЯ!

Реакція української влади дуже скромна та тиха. Друзі, знайдіть її  самостійно. Верховна Рада на канікулах, Уряд бореться із вірусом, блогери шукають першу леді, поліція успішно ловить терористів…

Сергій Шевчук

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *