Талант аристократа

Spread the love

alt

 

Майстерність волинського Фаберже

Анатолія Бойка визнано світовим надбанням

17 липня володимирчани стали свідками історичної для княжого міста події – Реєстр Рекордів оголосив світовий рекорд Заслуженого майстра народної творчості України Анатолія Бойка в номінації “Перша авторська колекція експонатів з яєчної шкаралупи, інкрустованої металом”.  

alt

Свідоцтво про світовий рекорд у рідному Володимирі-Волинському майстрові в день його 50-річчя вручила керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова. («Волинь Online» )

alt

Уродженець Тернопільщини Анатолій Бойко багато років проживає у Володимирі-Волинському. За фахом він – різьбяр по дереву й художній дизайнер, а усі інші вміння набув з досвідом роботи.

За 30 років творчої діяльності опанував 17 мистецьких технік, серед яких є 2 авторські, котрі не мають аналогів. У його авторській колекції налічується більше 700 робіт, багато з яких знаходяться у приватних колекціях Польщі, США, Канади, Японії, Італії, Греції, Англії, Німеччині та інших країн, в багатьох музеях України та у власних фондах.

Дві сотні вирізьблених та інкрустованих яєць нині прикрашають колекцію митця із Володимира-Волинського.

alt  alt

alt

Творчість волинського майстра Анатолія Бойка визнано світовим надбанням людства. Техніку кування по яєчній шкаралупі та вирізьблення він освоїв самостійно і вона виявилася унікальною і досі невідомою у жодній країні.

alt

Для роботи майстер використовує курячі, індичі, качині, гусячі, перепелині та страусині яйця. До свого винаходу Анатолій Бойко йшов рік, поки не створив і вперше не оздобив куряче яйце. А далі – інкрустація камінням Сваровскі, коштовними металами й камінням: бурштином, малахітом, агатом, оксидіаном, бірюзою та яшмою. Відтоді його називають волинський Фаберже, бо він творить шедеври з яєчної шкаралупи.  

Залежно від складності проекту на виготовлення сувеніру  йде від кількох днів до місяця.  Ескізів майстер не робить, хоча вже на початках кожної роботи має бачення кінцевого результату.

alt

alt

Майстер доводить, що з цього матеріалу можна творити дивовижні речі. Він здійснює неймовірне – інкрустує металом і коштовностями крихку натуральну яєчну шкаралупу.  Іншими словами, з яйця робить тендітне мереживо, обрамлене у метал й оздоблене камінням. Тобто йому вдається зробити, на перший погляд, неможливе.

alt  alt

alt

Перепелині яйця майстер поміщає в курячі, а ті в гусячі і навіть страусині. Майже на кожному яйці – свій самобутній візерунок з металу. Техніку ковки сріблом по яєчній шкаралупі Анатолій винайшов сам. Їй нема аналогів у світі. 

alt  alt

alt

https://www.youtube.com/watch?v=NL0YqCB9Daw

Джерело:

інтернет-видання «БУГ», bug.org.ua,

«Волинь Online»,

фейсбук

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *