ДЕНЬ ВИШИВАНКИ – ДЕНЬ РОДОВОДУ

Spread the love

alt

У третій четвер травня всі українці на знак єдності вдягаються у вишиванки. Цьогоріч, попри карантин, свято буде ще яскравішим і ріднішим – ми намалюємо Дерево Роду!

Так повелося, що завжди, коли нам добре та гарно, ми вдягаємо те, що для нас більше, ніж просто одяг, – наші вишиванки. У них дівчата і жінки ще вродливіші, чоловіки – особливо мужні та стильні, діти – ніби янголята у чудових рукотворних шатах.

Вишиванку творять з любов’ю, вкладаючи у кожен візерунок певний смисл, щирі думки і душу. У вишивальниць є багато традицій і обрядів перед власне процесом вишивання, тому що це – особлива творчість, у якій передається наша українська краса, наша душа. 

Вишита сорочка – свого роду оберіг, символ здоров’я, добробуту та краси, щасливої долі й родової пам’яті, любові та святковості. Коли говорять, що людина народилася в сорочці, мають на увазі, що це – щаслива людина.

  alt

Цьогорічний День вишиванки – день Родоводу

“День Вишиванки 2020 присвячується українській родині та родоводу. Пандемія дала можливість зупинитись та осмислити, що насправді важливо – турбота про старше покоління та виховання освіченого, гуманного наступного, – вважають організатори свята, громадська організація “Всесвітній день вишиванки”. 

“Закликаємо кожного присвятити карантинний період дослідженню власного роду. Формування дерева роду – не тільки захоплива справа, це – вкрай важлива складова повернення історичної пам’яті цілого народу. Розпитайте у старших родичів про своїх пра-пра, звідки вони родом, ким були і які насправді мали прізвища. Ви відкриєте для себе багато несподіваних фактів про примусові переселення, зросійщення, участь у визвольній боротьбі, репресіях, втратах родини під час голодоморів. Разом з тим, ви відшукаєте у своїх родоводах і видатних науковців, лікарів, митців, військових – родичів, які насправді були героями свого часу.

Також День Вишиванки – День Родоводу присвячуємо видатним українським родинам, кілька поколінь котрих робили значний внесок у розбудову української державності, культури, науки. Таким чином прагнемо заповнити пустку в інформаційному просторі і привернути увагу українців до того, що кожен український рід є частиною кореня, з якого виростає Україна”, – говорять організатори святкової імпрези. 

Світовий флешмоб нашої краси

У Всесвітній день вишиванки Світовий конгрес українців (СКУ) запрошує українців з усього світу долучитися до флешмобу. “Вражаємо світ красою і розмаїттям українських вишиванок!”

Українки – про свою сорочку, яка найближча до тіла

Анжеліка Рудницька,

співачка, художниця

alt

“Вишиванка – це любов”

“У мене багато вишиванок і вишитих речей. Одні – абсолютно вжиткові сучасні вишиванки, які я одягаю без приводів, просто під настрій, а є справжні раритети – вишивані сорочки, привезені з різних регіонів України етнографами. Я їх бережу, милуюся ними, майже не одягаю, розуміючи, що це музейні експонати. 

Історія однієї сучасної сорочки особливо щемлива – її вишивали донька і мама, якій діагностували важке захворювання. Щоб заробити гроші на лікування – вони вишили бісером гарнезну сорочку. Вона була дуже дорога, але мій коханий вирішив, що дівчат треба підтримати, а мене – порадувати. Так у моїй колекції  з’явилася ще одна особлива сорочка. У ній багато любові і співчуття, які важливі для кожного з нас.

Люблю кожну свою вишиванку. І пам’ятаю кожну історію. Люблю дарувати вишиванки. Обожнюю, коли родина збирається у вишиванках. Тоді світ сяє радістю.

Вишиванка гріє, оберігає, надихає, наповнює світ красою, гармонією і любов‘ю.  Якби не було вишиванок – життя було б значно безбарвніше. Коли зовсім немає сили чи погано – одягай вишиванку і сила прибуде.

Коли дуже добре – одягай вишиванку – хай світ стає ще яскравішим і барвистішим. Вишиванки – це кров нації, це наші прадавні письмена, обереги, сила пам’яті і візитна картка України.

Тетяна Меліхова,

політик, депутат Київської міської Ради

alt

Вишиванка – це національна святиня і оберіг

“Вдягайте частіше цей чудовий одяг, бо українська вишиванка – це національна святиня і оберіг! Створення вишиванки особлива творчість, в якій передається наша українська душа та краса. 

Збережемо культурну спадщину разом!”

Жанна Куява,

журналістка, письменниця,

літературний критик

alt

“Розказала би мужу ганікдота про руки в боки, коб’ він близько був. А так — не каля мене він допіру, то ніц’ сердитого не казатиму, бо як муж далеко, то тогді менш на него злостишся, а більш ‘кучиш. 

Із Днем вишиванки, друзі!”

Раїса Заклецька,

художній керівник  дитячого фольклорного

вокально-хореографічного ансамблю “Зернятко” 

alt

«Народитися в сорочці» – означає бути щасливим у житті

«Народитися в сорочці» – означає бути щасливим у житті. Слово «СОРОЧКА» вживається в первісному значенні, це певна закодована сукупність сорока (40) Божественних енергій. А Слово було системою систем кодового запису Всесвіту. Кожному Слову відповідав певний числовий та формотворчий або символічний еквівалент. 

Люди вміли користуватися цими таємними системами кодування, наповнюючи всі форми свого Життя.
Друзі, вітаю вас з цим чудовим Святом Вишиванки!

Наталя Прилуцька,

волонтер з 2014 року

alt

Вишиванка це ще і мій вибір в житті!

Сьогодні особливий День для України. 

Всесвітній День Вишиванки!
Сьогодні багато буде сказано про вишиванку та її національне значення.
Вишиванка – це спадок нашої нації, це ідентифікація нашого народу! Це магічні символи і знаки! Сильні, сміливі вчинки. Це найкрасивіші люди на Планеті – вродою, душею і духом!
Для мене вишиванка – це свято! Це найяскравіші моменти мого життя! Це найкрутіші люди! Це незабутні враження! Це стержень незламності! Це перемога! Це те, що надає сили!
Це ще і мій вибір в житті!

З святом друзі!

Галина Голубович, 

голова БФ Івана Омелянюка

“Майбутня Волинь-Україна”

alt

Вишиванка – це відповідальність за майбутнє

“Вишиванка – як код нації, дає особливі відчуття в будень і свята, це – приналежність до українського народу, його  історії, культури і водночас – відповідальність за його майбутнє. Із 10 вишиванок, що є у мене, найдорожчі – бабусині 100-річні. Вони по-справжньому зігрівають душу і тримають золоту нитку роду. Це наш справжній спадок, наш рід і наше майбутнє”.

Мирослава Корнєєва,

науковець, поетеса,

жіночий Клуб “Волинянка”

alt

Вишиванка – це – символ нашої української ментальності,

самобутності, що вказує на самоідентифікацію нас як української спільноти

Дорогі Друзі! Вітаю Вас зі святом вишиванки. Це не тільки прекрасний одяг для нас, українців, це – символ нашої української ментальності, самобутності, що вказує на самоідентифікацію нас як української спільноти, це національний код нашого народу, наша національна святиня.

Треба берегти свою родинну пам»ять, бо у вишиванці через орнамент та кольори ниток, які мають свої характерні особливості для кожного регіону, наш народ кодує віхи свого життя, жагу до волі і свободи, щастя і взагалі – свою ДОЛЮ.

Крім того, вишиванка – це не лише гарно і сучасно, а й символічно, бо вона зв‘язує покоління та зберігає національну пам‘ять та історію України.

То ж підтримати цей славний почин , то почесне зобов’язання всіх нас бо вишиванка – то символ нашого єднання навколо спільної української ідеї.

Марія Чумарна,

письменниця, дослідниця народної творчості,

автор книжок  “Код української вишивки” ,

“Вишивання долі”, “Тайнопис вишивки”

alt

Сорочка – сукупність божественних енергій

“Сорочка – не лише частина нашого гардеробу, а певна закодована сукупність сорока божественних енергій, що творять довершену та гармонійну долю людини… Готова сорочка стає наче живою істотою, яка творить довкола себе особливий енергетичний контур, особливу ауру, що має гармонізуватися із тілом людини”.

Сорочка для українок – це, можна сказати, перше письмо, яким вони закарбовували свої мрії, сподівання і побажання. Кожен виток і стібок, зроблений на полотні, обов’язково був знаковим, ніс у собі величезне смислове навантаження. І, як часто це буває, те, що закладено в побажаннях і мріях, неодмінно здійснювалося.

Таку особливість приписують і сорочкам-вишиванкам. Згадаймо ще з казок: сестри вишивають своєму брату вишиванку, в якій він був практично непереможним. Таким своєрідним енергетичним “панцирем”, який має захищати нас від лихого і приваблювати гарне, і є наша вишиванка.

“Праукраїнці знали щось дуже глибинне і велике про потаємний зв’язок людини в її триєдиній природі зі своїм Творцем: фізичній, духовній і ментальній. Тому вся наша звичаєва культура закодувала цю прадавню мудрість. Бо уже при народженні дитини їй дарували символічну “сорочку” у вигляді чотирикутного відрізка білого полотна (полотно – від поля) і це полотно називалося крижмою (дорогою світла, благословенням чистотою любові). І “поле” новонародженої дитини мало бути чистим, готовим до ясного засіву долі”. 

Сьогодні мільйони українців по всьому світу вберуться у вишиванки. Багато неукраїнців у всіх куточках світу на знак солідарності з нами, на знак дружби і поваги до нас також вдягне цей безмежно гарний витвір рук українців. 

І ми ще раз звернемо особливу увагу на наші традиції та звичаї, відчуємо на собі цю особливо рідну вдяганку. Вишиванка – як молитва, особливе вбрання, в якому хочеться мріяти, в якому чіткіше уявляється своє коріння і в якому чіткіше відчувається відповідальність за майбутнє.

Ми всі дуже красиві у своїх вишиванках. Давайте одягнемо цю вишивану красу – у знак єдності, підтримки, любові. На нас дивиться весь світ і в цю мить весь світ милується нами!  Світлого настрою у вишитий день!

Лідія Скрипка,

поетеса

alt

Не одягайте Вишиванку, якщо зросійщена Душа

ПСЕВДОУКРАЇНЦЯМ

Не буду вам надокучати
рядками довгого вірша,
але й не сила вже мовчати
на хизування й забаганку…
Не одягайте Вишиванку,
якщо зросійщена Душа!

Ви не бажаєте збагнути,
що там кінчається поріг,
де скуштували ви отруту.
Тим зруйнували код істотно,
й стає для вас безповоротно
чужим і мертвим оберіг.

Джерело: Фейсбук, ЕСПРЕСО-Тетяна Зінченко

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *