До Міжнародного дня музеїв. Григорій Гуртовий

Spread the love

alt

 

Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового – це один з перших музеїв Волині, заснований на громадських засадах відомим краєзнавцем Григорієм Олександровичем Гуртовим.

 

Це унікальне надбання, яке нараховує більше 10 тис. оригінальних історичних пам’яток, що дозволяють пройтися шляхами минулого Луцьких земель, Торчина і довколишніх сіл. Це сучасна експозиція, яка складається з понад 90 окремих тематично-хронологічних розділів і яка у 2009 році була визнана найкращою серед громадських музеїв України.

Сьогодні Торчинський музей є установою, де відбувається культурний взаємообмін. Тут демонструються тематичні виставки, відбуваються цікаві пізнавальні та просвітницькі заходи, екскурсії, наукові форуми.

Григорій Гуртовий – видатний краєзнавець Волині, ентузіаст музейної справи, педагог і засновник Торчинського музею.

 

alt

Народився Григорій Олександрович 26 грудня 1924 р. в с. Корніївна Веселівського району Запорозької області в хліборобській родині з міцним козацьким корінням. Дитинство припало на важкі часи радянських репресій та колективізації, зокрема голодомору 1932-1933 рр. До початку радянсько-німецької війни переселився на Донбас, де мешкав дідусь. А в липні 1942 р. разом з сестрою потрапив у німецький концтабір «Флосенбург» біля міста Різа. Три роки тривав важкий табірний режим. Після повернення додому, довелося знову пережити голодомор – післявоєнний 1946 – 1947 рр.

 

З надією на порятунок в січні 1947 р. Григорій Гуртовий приїздить на Волинь у містечко Торчин. Тут до 1962 р. працював у редакції районної газети «Вільна Україна» (згодом «Колгоспна правда»). 

Збираючи інформацію, здійснив сотні походів довколишніми селами.

Зустрічі з людьми й отримані від них історичні пам’ятки зародили цікавість до минулого Волині. Праця в архівах і бібліотеках поглибила переконання про багату історію краю. Частими були знахідки експонатів давнього і близького часу. Оглянути ці речі 23 березня 1957 р. прийшли учні Боратинської (Веселівської) школи. Тоді, ще в редакції газети, краєзнавець провів першу екскурсію, яка дала відлік існуванню першого, створеного на громадських засадах, музею Волині.

alt

Наступного року з допомогою колег-музейників з Луцька Г.О. Гуртовий уже будував експозицію музею. Офіційне відкриття його відбулося у 1960 р. Григорія Олександровича, як збирача і хранителя історичних скарбів, призначили директором. Через два роки вдалося під експозицію отримати нове приміщення з п’ятьма залами. Тут музей перебував до 2004 р.

alt

Усі ці роки Григорій Олександрович жив за принципом «Ні дня без експоната!». Свій час, зусилля і кошти спрямовував на пошук та придбання історичних речей, серед яких чимало унікальних експонатів: рідкісні стародруки, козацька зброя, бойова ракета ХІХ віку та інші.

alt

 
У 1967 р. він закінчив історичний факультет Луцького педінституту (сьогодні СНУ ім. Лесі Українки).

З 1962 – по 1996 рр. Григорій Олександрович працював вчителем суспільствознавства, історії і малювання Торчинської школи. Заснував загони учнів-слідопитів, разом з якими організовував походи для пошуку експонатів. Під час одного з таких походів вдалося знайти особисті речі польського письменника Юзефа Крашевського.

Під його керівництвом при музеї працювали курси юних екскурсоводів, де виховувались палкі прихильники історії Волинського краю.

alt

У 2004 – 2007 рр. захоплений краєзнавець побудував нову експозицію у нинішньому приміщенні, де її можна оглянути і сьогодні.

А ще Григорій Гуртовий був членом Національної спілки краєзнавців України, написав кілька сотень науково-публіцистичних краєзнавчих статей. За життя видав десять книг, серед яких «Волинь – край козацький», «Торчин – передзвін віків», «Волинський Ружин і гетьмани Ружинські», «Білосток з найдавніших часів» та інші.

Не стало Григорія Гуртового на День знань, 1 вересня 2012 р. у містечку Торчин, де й похований.

 

З 11 липня 2013 р. Торчинський музей носить ім’я Григорія Олександровича Гуртового

 

alt   alt

alt   alt

alt   alt

alt   alt

 

Олександр Мельник

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *