ФАНТАСТИЧНЕ СВЯТО СПІВУ І МУЗИКИ

Spread the love

alt

До 175 – ліття заснування народної

хорової капели Дніпро

3 грудня 2018 року в культурно-мистецькому житті не тільки столиці, а й усієї України відбулась грандіозна подія. У Великому залі імені Героя України Василя Сліпака Національної музичної академії України ім. П.І.Чайковського з великим тріумфом пройшов святковий концерт, присвячений 175-літтю заснування народної хорової капели «Дніпро» Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Що й казати, зала, бельетаж, яруси вщент були заповнені шанувальниками капели,  хористами різних часів.

Чудова ведуча – заслужена артистка України Анжеліка Рудницька, привітавши присутніх зі святом, зробила невеличкий екскурс в історію колективу.

alt

Перший університетський хоровий осередок був заснований 1843 року, лише через 9 років після відкриття Університету Святого Володимира. У різні роки колектив очолювали та співпрацювали з ним такі відомі корифеї української музики, як Володимир Станіславський, Микола Лисенко, Яків Яциневич, Олександр Кошиць, Кирило Стеценко та Микола Леонтович. Саме хорова капела університету Св. Володимира 25 грудня 1916 року вперше виконала всесвітньовідомий «Щедрик» Миколи Леонтовича. Хор – основа капели Кошиця, яку Симон Петлюра в березні 1919 року відправив за кордон для популяризації української музики.

Вже друге сторіччя капела продовжує свою  культурну місію і дарує  високе виконавське мистецтво, подорожуючи світом, як посол доброї волі. Капела знайомить західного слухача з перлинами вітчизняної класичної і сучасної хорової музики, а українського – з різноманітними зразками світового хорового мистецтва, представляє Україну у різних куточках Європи і завойовує високі нагороди на фестивалях і конкурсах в Україні, Білорусі, Польщі, Словаччині, Німеччині, Франції, Італії, Греції. 1964 року хоровій капелі було присвоєно почесне звання народного колективу та назву «Дніпро». З 2009 року художнім керівником, «душею» народної хорової капели «Дніпро» є Ірина Душейко.

alt

Капела відкрила концерт виконанням твору Крейда Кортні «Українська Алілуя» в пам’ять про загиблих під час Голодомору. Ця скорботна молитва з надією на краще у розпалі страждань і трагедії зворушила слухачів до сліз.

alt

В першому відділенні прозвучала сучасна хорова музика: «Благого Царя Благая Мати» Вікторії Польової, «Свят, свят Господь Саваоф» Ірини Алексійчук.

alt

А також «A Little Jazz Mass» («Маленька джазова меса») англійця Боба Чілкотта. Цей твір завоював велику популярність у хористів світу, адже він поєднав в собі звучання латинської меси і джазу.

alt

Родзинкою першого відділення став один із найвідоміших рок-хітів – «TheShowMustGoOn» Брайяна Мея (аранжування для хору Яцека Сикульського), твір, який так люблять фанати цього колективу.

alt

У цьому ж відділенні виступили гості, добрі друзі капели – литовський хор «ProMusica» Університету з м. Вільнюс, заснований 2004 року, художній керівник, генератор ідей – Раса Ґелґотене.

alt

Особливістю колективу є підготовка великих хорових творів у співпраці з музичними колективами інших університетів, зокрема з Сан-Франциско, Осло, Праги, Ріо-де-Жанейро, Києва. За короткий час свого існування хор гастролював у Вірменії, Бразилії, Бельгії, Чехії, Данії, Грузії, Іспанії, США, Латвії, Польщі. Цей колектив побував у Києві трагічного 2014 року, дав концерт у Головному військовому клінічному госпіталі перед пораненими. Є знаковим, що хористи зібрали кошти і передали їх важкопораненим нашим захисникам. Дякуємо вам, друзі за підтримку!

У виконанні хору прозвучали твори Мартинаса Межвидаса «На тому березі річки” (слова народні), Джеймса Макміллана «Сяючий світанок», по-особливому ніжно і зворушливо – «Листи до Софії» (коханої поета Чюрльоніса) Донатаса Закараса на слова Мікалоюса Чюрльоніса.

alt

У другому відділенні   ми почули твір, на який з нетерпінням чекали і який без перебільшення вважається найвизначнішим надбанням музичної культури людства – «Реквієм» Вольфґанґа Амадея Моцарта. Він присвячується полеглим за нашу гідність, свободу і незалежність. А прозвучав твір у виконанні двох хорів: «Дніпро», «Pro Musica», а також Нового симфонічного оркестру «Золоті ворота Києва» та прекрасних солістів Національної опери України, лауреатів всеукраїнських та міжнародних конкурсів: Ксенії Бахритдінової-Кравчук (сопрано), Ірини Петрової (меццо-сопрано), Дмитра Кифорука (тенор) та народного артиста України, улюбленця публіки, неперевершеного Тараса Штонди (бас).

alt

Диригент – Сільвіо Віллер (Швейцарія). Стажувався маестро в Лондоні у відомого диригента Вільяма Броні, диригуванню навчався в Бухаресті. Якосьвін відвідав Україну і навіть диригував оркестром під час двох оперних спектаклів у Дніпрі. Він високо оцінив мистецтво українських виконавців, і у нього виникла ідея створити в Україні новий оркестр. Це сталося 2012 року, а згодом з’явилась і назва – «Золоті ворота Києва».

alt

Більше ста виконавців на сцені! Це було щось неймовірне!

alt

«Реквієм» Моцарта – твір який зворушує до глибини душі, магія музики просякає у найпотаємніші куточки серця. Сльози суму і радості, скорбота і світла надія – емоції змішались в одне. А ще почуття, які неможливо описати словами…

alt

І якось несподівано, саме під музику, з’явились рядки:

В себе вбираю голоси

Солістів, хору і оркестру…

Цим звукам дивної краси

Завдячна генію Маестро.

Печаль, скорбота, розпач, сум…

Змінилась радістю тривога.

Врочистий музики тріумф –

Натхнення світла перемога!

Як сказав диригент Сільвіо Віллер в одному з інтерв’ю напередодні цього знакового концерту, «Реквієм» Моцарта – це один з найсильніших творів за енергетикою в класичній музиці. Інколи в трагічній інтонації більше краси, ніж в музиці буквально оптимістичній, і саме це дозволяє пережити катарсис, як можливість вкотре здивуватися життю».

Художній керівник капели «Дніпро» Ірина Душейко щиро подякувала за надзвичайно теплий прийом, за гучні оплески, якими ми нагороджували кожний виступ виконавців. Оскільки в залі було багато хористів, на завершення концерту весь зал заспівав  славетний «Щедрик» Миколи Леонтовича.

«Миру, щастя, злагоди тобі, Україно, на многая літа, благая літа!» – на завершення концерту побажала Анжеліка Рудницька, і всі присутні виконали славень «Многая літа».

Під великим враженням від концерту, а точніше дійства, ми вийшли на вечірній, засніжений Майдан Незалежності. Дякуємо нашій волинянці з жіночого Клубу “Волинянка” Томашевській Любі – учасниці хору “Дніпро” – за запрошення.

alt

Любов Томашевська, друга справа

Ми щиро вдячні капелі, організаторам за цей фантастичний вечір, за незабутнє свято музики і співу.

alt

Успіхів, процвітання. високих творчих злетів тобі, капело,

і до зустрічі на двохсотріччі!

Вікторія Рутковська

ФотоГеоргія Лук’янчука,

           зі сторінки Народної хорової

           капели «Дніпро» у Фейсбуці

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *