ВОЛОНТЕРИ ПРАЦЮЮТЬ У РОКИНЯХ

Spread the love

alt

29 липня в Музеї історії сільського господарства Волині – Скансен в Рокинях біля Луцька розпочав свою роботу Міжнародний волонтерський табір під назвою «Cтаровинна Волинь – перехрестя культур», ініційований Волинським земляцтвом у місті Києві – Міжнародним громадським об’єднанням «Волинське братство» та підтриманий Всеукраїнською асоціацією молодіжного співробітництва «Альтернатива-В».

Міжнародна команда з 13 волонтерів, яка складається з молодих людей з  Франції, Німеччини, Туреччини, Чехії, Cловаччини та Мексики та волонтерів з України, виконуватиме різноманітні роботи з благоустрою Музею.

Унікальність даного проекту полягає в тому, що другий рік поспіль МГО «Волинське братство» у співробітництві з ГО ВАМС «Альтернатива-В» проводять спільну міжнародну акцію, яка має на меті: підвищення обізнаності українських та іноземних учасників у сфері культурної спадщини волинського краю  та популяризацію її у своїх країнах;  поширення знань та навичок неформальних методів освіти  для пропагування захисту та збереження культурної спадщини  Волині, а саме проведення майстер-класів з волинської вишивки, волинської ляльки-мотанки, облаштування призьби волинської хати, оглядових екскурсій по історичних місцях та інше.

Мета проекту привернути увагу місцевих громад, особливо молоді, до об’єктів історичної старовини, сприяти  переосмисленню їх значення для України. Запропонувати зацікавленим особам та інституціям Волинської області розробити концепцію збереження історичної спадщини Волині, як туристичного краю. Залучити місцеве населення до її збереження, адже опікуватись унікальними об’єктами є справою не тільки держави, а й пересічних громадян.     

Зі щоденника табору

30 липня

Отже, ми – на старті! Почали з екскурсії по музею, яку нам провели заступник директора Костюк Анатолій Васильович, Середюк Ганна Яківна та молодий співробітник музею – Матвій. Огляд експозицій музею тривав півдня! Бо таки є на що подивитися!

alt  alt

alt

Потім нас чекав смачний обід в таборі «Орлятко».

alt

Після обідушвидко зібрались і помчали знов у музей, на презентацію, а там на нас уже чекали представники Волинського телебачення. Згодом приїхав 12 канал. Також на презентації був присутній директор Волинського краєзнавчого музею Силюк Анатолій Михайлович, який запросив учасників табору відвідати краєзнавчий музей.

Розповіли хто ми і чого сюди приїхали. Волонтери одягнули футболки з логотипом табору і почали роботу: розчищали від чагарнику дорогу.

alt

Ввечері у нас був майстер-клас по ліпленню вареників: з картоплею і шкварками, з сиром, з чорницями. Наліпили багато, ще й на другий день на сніданок хватило.

alt

 alt   alt

31 липня

День роз почався з того, що наших троє волонтерів запросили на прямий ефір передачі «Ранок молодої Волині». Решта, доївши вчорашні вареники, вирушили в музей. В музеї розділились на чотири групи: одні зачищали стару фарбу на брамі, другі-на гарматах під нове фарбування, третя група-вирубували (вирізали) чагарник, четверта група-зішкрібали стару побілку в коморах однієї з хат, готували стіни і стелю для нового біління.

alt

alt   alt

alt

Після обіду показала фото і відео з минулорічного табору. Потім був воркшоп з ліплення свищиків та інших виробів з глини з Анатолієм Філозофом, який весь процес виготовлення виробів з глини коментував англійською мовою, але награвав українські мелодії. Весело провели час. А завтра знов до нас їдуть журналісти!

alt   alt

alt   alt

alt

1 серпня

Фарбували браму і гармати, обкладали кам”яними плитами стовпи брами, вирізали чагарник, побілили другу комору і сіни, нанесли перший шарфонової фарби для інформаційного щита.

alt   alt

alt   alt

alt

Близько 11 приїхав Андрій Гнатюк, журналіст з 24 каналу і дуже багато нас знімав і брав інтерв”ю. Почався дощ. Волонтерка з Туреччини, Есгі, принесла в хату маленьке кошеня. Це було так зворушливо… Журналіст ще з нами в хаті поспілкувався, відзняв як волонтери білили сіни, а там і дощ пішов на спад.

alt

На вечерю зновупочали ліпити вареники: з сиром і картоплею. Всім прийшла до смаку наша традиційна страва! Може і ще з раз приготуємо?

У нас ще одна приємно новина: нарешті дійшов багаж Давіда-мексиканця! Це не стало великою проблемою, оскільки ми забезпечили хлопця одягом і засобами гігієни. І взагалі, він у нас-зірка! З далекої Мексики до нас, на Волинь, приїхати… це не кожному під силу. Респект!

Перші репортажі

https://youtu.be/xMM7KOrE4DI

https://www.youtube.com/watch?v=3GRpzvC-Pyo&feature=share  

 

                                                                                                                                     Галина Бідношей     

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *