“БЕРЕГИНЯ ПОВЕРТАЄТЬСЯ”

Spread the love

alt

З 10 по 13 серпня 2018 року

на Волині відбудеться Восьмий Міжнародний

фестиваль українського фольклору «Берегиня».

 Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня» дотримується важливої місії консолідації світового українства, сприяння відродженню та популяризації українського народного мистецтва. Героїко-патріотична та повстанська тема, що буде щедро культивуватися у цьогорічних фестивальних дійствах, здатна об’єднати помисли та сподівання українців на утвердження кращих зразків народної обрядовості і їх примноження. Безцінним є досвід «Берегині»  у формуванні національної свідомості молодшого покоління.

  До участі запрошені фольклорні колективи від українських громад Польщі, Литви, Білорусії, Молдови, Естонії, Румунії та Франції, а також із майже всіх областей України та районів Волині.

  На вулицях древнього Луцька можна буде побачити народне життя Волині і Полісся через призму етнографічних майданчиків. Райони Волинської області відтворять обійстя гончаря, кузню, лісничівку, старовинний шинок, млин, ґуральню, рибальське подвір’я… Пасічники обіцяють почастувати справжнім бджолиним медом.

 На всіх майданчиках і сценах у ці дні відбуватимуться дійства, притаманні українським народним традиціям, які багаті плодами збереженого автентичного фольклору і щедрості родючої землі. А ще – ярмаркування, де зору гостей фестивалю будуть представленні унікальні вироби призабутого ремесла бондарів, гончарів, стельмахів, різьбярів. Разом з тим будуть облаштовані майстер-класи, де передаватиметься безцінний досвід і розкриватимуться секрети народних умільців соломо- і сіноплетіння, з виготовлення ляльок-мотанок, гончарства. Діятимуть і творчі лабораторії, де охочі зможуть перейняти з голосу збирачів фольклору унікальність мелодії, секрети музикування чи народного танцю.

 Вінцем фестивалю стане гала-концерт на сцені Театрального майдану міста Луцька.

 У конференц-залі Палацу культури міста Луцька та у Волинському обласному краєзнавчому музеї відбудеться науково-практична конференція за участі науковців, працівників культури на тему «Енергетика козацьких та повстанських народних творів як феномен формування світогляду свободи українців», постійно діятиме пресс-клуб та вібуватимуться пресс-конференції для журналістів.

 Фестивальні дійства проходитимуть не тільки в Луцьку, а й у містечку Берестечку, де учасники відвідають Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестечківської битви», згодом на майдані Берестечка відбудеться концертно-театралізоване дійство «Козацька слава у віках» та побувають в урочищі Вовчак (Боблівська ОТГ, Турійського району) на місці народження Української Повстанської армії. На майданчиках під відкритим небом місцеві та приїжджі етноколективи покажуть самобутнє народне мистецтво овіяне козацькою, повстанською визвольною тематикою. Тут же на гостей і учасників фестивалю чекатиме козацький куліш, ярмарок-виставка творів народної творчості.

Щиро запрошуємо всіх на свято!

                                                                                         Волинський обласний

                                                                                        науково-методичний

                                                                                 центр культури

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *