“Світ знає, що Він — українець…”

Spread the love

alt

13 червня 1987 року у Човниці Ківерцівського району стараннями місцевої родини Лукашуків відкрито скромний, але єдиний у світі музей академіка світової математичної науки Михайла Пилиповича Кравчука. У цьому селі геній народився. Батько був українцем, а мати – німкеня.  

“Світ знає, що Він — українець…”– так авторська група – Марія Андрушко, Валерій Фетисов, Микола Дмитрук, Олександр Радчук- назвала телевізійну роботу, яку присвятила своєму земляку.

Праці Михайла Кравчука лягли в основу першого ком’ютера, який розробили у США. Його формулами послуговувались арабські вчені, розшифровуючи стародавнє письмо. Його перу належать перші підручники українською мовою і численні відкриття з вищої математики. Його запрошували працювати за кордоном, але Він повертався в Україну. Став першим наставником майбутнього генерального конструктора реактивних двигунів Архипа Люльки і батька космонавтики Сергія Корольова.

Михайлу Кравчуку судився важкий шлях репресивної Голгофи. 
Вдалось встановити точнішу дату народження вченого – 27 вересня 1892 року (у минулі часи вона приховувалась). Про це свідчить актовий запис у метричній книзі села Човниця, яка нині зберігається у Волинському держархіві.

Ще один, досі невідомий, факт біографії вченого, – де саме він мешкав 1901 року, навчаючись у Луцькій гімназії. Нам допоміг у цьому Вольдемар Пясецький: вулиця Шопена, у будинку №3, що належав Фані Цукерман.

У ролях знімались: дружини Михайла Кравчука — Есфіри Йосипівни, яка домоглася реабілітації імені свого чоловіка, — народна артистка України Людмила Приходько, Михайла Кравчука зіграв Заслужений артист України Адам Даценко . У фільмі прозвучали вірші друга М.Кравчука — поета Миколи Зерова (1890-1937), якого теж поглинула Колима. Музичне оформлення фільму: скрипка — народний артист України Товій Рівець, фортепіано — Світлана Мішеніна, флейта — Микола Стадницький. Вишила портрет Михайла Кравчука Людмила Литвина.

alt   alt   

alt

Телецикл «Видатні волиняни»

 http://voltv.com.ua/gold-fond/teletsykl-vydatni-volynyany/

ТВО “Радіомовлення” Волинської ОДТРК

Марія Андрушко,

телеканал “Нова Волинь”

Фото з допису Марії Андрушко

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *