ЗУСТРІЧ З МИХАЙЛОМ ТКАЧУКОМ

Spread the love
alt

25 квітня ц.р. у літературній вітальні Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського відбулася творча зустріч полтавських волинян та членів міського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка з відомим режисером-кінодокументалістом, лауреатом Національної Шевченківської премії України і премії імені Василя Стуса, Почесним членом Ради МГО “Волинське братство”  Михайлом Ткачуком.

 

 

Михайло Петрович представив на суд полтавців свій документальний фільм “Покликав Вас Госпожий глас”. Перед демонстрацією кінострічки він сказав, що тема боротьби за вільну Україну його хвилювала давно. З волинським краєм, де народилася Українська Повстанська Армія, його пов’язує багато творчих моментів. Зокрема, на Волині він відзняв і цю стрічку про художника і вояка УПА Ніла Хасевича. Фільм було знято більше 25-ти років тому, але його не транслювали по телебаченню. Зараз він зберігається лише в одній копії. Це історія про художника часів боротьби УПА, який зображував життя таким, яким воно було насправді. За це він був затаврований радянською владою як український буржуазний націоналіст. Стрічка про людину, яка закінчила Варшавську мистецьку академію, в якої ще до Другої світової війни вже були чудові графічні роботи відомі в багатьох країнах, але, на жаль, його творчість й досі достатньо не вивчена, та і про долю цієї людини відомо дуже мало…

Присутні в залі з великою увагою подивилися фільм, відверто і щиро поділилися своїми враженнями від побаченого і почутого. Автор і режисер картини змістовно відповів на численні запитання глядачів.

alt

В зустрічі прийняв участь і виступив з палкою промовою голова Полтавського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка, народний депутат України 3-6-го скликань, член нашого земляцького осередку Микола Кульчинський, (до речі, він колишній політв’язень тоталітарного комуністичного режиму, в 1969 році був заарештований і засуджений за ст.187 ч.1 КК УРСР “Наклеп на радянську дійсність” на два з половиною роки ув’язнення в таборах загального режиму).

На закінчення зустрічі керівник жіночого клубу “Волиняночка” Лілія Мирончук від імені присутніх в залі сердечно подякувала Михайлу Петровичу за цікаву і змістовну зустріч та вручила йому гарний букет запашних живих квітів.

alt

alt

Ростислав Морозюк,

голова Полтавського обласного осередку

МГО “Волинське братство”.

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *