РАДА. ПРЕЗЕНТАЦІЯ. ЮВІЛЕЙ

Spread the love

РАДА. ПРЕЗЕНТАЦІЯ. ЮВІЛЕЙ.

14 ЛЮТОГО У “ВОЛИНСЬКІЙ СВІТЛИЦІ”

alt

14 лютого відбулося перше у новому році розширене засідання Ради  МГО  «Волинське братство», на якому були присутні члени Ради, активісти земляцтва  і запрошені гості.

alt   alt

Засідання розпочалось з приємної події. Нашому відомому волинянину Михайлу Михайловичу Сороці 6 лютого виповнилося 70 років. Голова «Волинського Братства» Сергій Шевчук привітав його з цією подією і вручив  пану Михайлу як заступнику голови Ради, заслуженому журналісту, громадському діячу, щирому патріоту України Відзнаку від Ради МГО “Волинське Братство”. Крім того, за дорученням Голови Асоціації земляцьких організацій України Сергій Шевчук вручив Михайлу Сороці її найвищу нагороду  “Відзнаку Асоціації земляцтв”.

alt    alt

Далі відповідно до порядку денного засідання Ради  Сергій Шевчук доповів про передачу координаторства Товариству «Вінничани у Києві». МГО “Волинське братство” тримало «Булаву» майже 11 місяців і 9 лютого передало її вінничанам. Ця подія відбулась у Будинку вчених, де  з цієї нагоди відбулись відповідні заходи, а також блискучий концерт майстрів мистецтв. Прийняв «Булаву» новообраний Голова Товариства «Вінничани у Києві» Володимир Продевус.

Наступним було питання про плани та проекти нашого Об”єднання на 2018 рік, які анонсував Сергій Володимирович. Зокрема, це організація колективних поїздок в Умань, на озеро Світязь, в Батурин. Також Сергій Шевчук повідомив, що ініційована у минулому році, «Бібліотечка МГО «Волинське Братство» вже поповнилась  трьома  книгами: «Операція «Burza», або Ми спільно їх винищимо» Йосипа Струцюка, «Нескорена Волинь» Валентина та Оксани Яблонських та «Президенти і дипломати з Волинського краю» Михайла Сороки. В поточному році також є плани видати кілька книг для нашої бібліотечки.

alt

З початку року було започаткувано колективне відвідування театру ім. І. Франка, які планується  здійснювати протягом року. Сергій Володимирович у контексті цієї теми запросив всіх присутніх відвідати 17, 18 лютого виставу «Мина Мазайло» М. Куліша, яку привіз до столиці   народний аматорський театр села Лобачівка Горохівського району (режисер – народний артист України, лауреат Шевченківської премії. волинянин Петро  Панчук).

Крім того, Сергій Шевчук передав запрошення від ректорату Східноєвропейського національного університету до читання лекцій студентам ВУЗу відомими українськими науковцями, у тому числі і волинянами.

Про організацію виставки волинських майстрів з обмеженими можливостями:  Валентини Михальської– самобутньої художниці з с. Хворостів Любомльського району; Махонюк  Світлани та   Галини – вишивальниць з с. Овадне   Володимир – Волинського району; Протопоп   Валентини – художниці (графіка) з м. Іваничі, яку планується провести у травні місяців Національному музеї літератури України, доповіла член Ради Галина Бідношей.

Відповідно до порядку денного на засіданні одноголосно членом Ради був обраний Задерей Петро Васильвич – доктор фізико-маематичних  наук,  професор, завідувач кафедри вищої  математики  КНУ технологій та дизайну і почесним членом Ради – Сергійчук Володимир Іванович – Історик, політик, письменник,  професор, академік АН України

Про  функціонування сайту МГО “Волинське братство”  проінформувала Жанна Шнуренко.

На завершення  слово взяв Михайло Сорока. Він подякував за нагороду, теплі словаз нагоди ювілею, посмішки і зазначив, що наступного року МГО «Волинське Братство» святкуватиме 20 років і закликав членів Земляцтва писати до альманаху, який стане 10-тим також ювілейним.

alt

* * *

Після закінчення засідання Ради  відбулась презентація новоїкниги Михайла Сороки «Президенти і дипломати Волинського краю». Автор наголосив: «Тема цієї книги була вибрана саме  тому, що по-перше,   герої ці були і залишаються активними діячами на духовній і міжнародній сцені, які долучилися  до творення нашої історії, особливо за часів Незалежності. По-друге, всі герої книги вийшли з простих селянських родин, але чесно і наполегливо, своїми силами, завдяки працездатності, яку перейняли від батьків, своєму таланту, йшли до великої мети». По-третє, книга направлена на молодих людей, особливо волинян. “Читайте, наслідуйте яскравий приклад цих людей,я показав,яка багата Україна на таланти. Всі герої книги – це мої знайомі, з якими я приятелював, люди близькі по духу. І маємо за життя сказати їм добре слово».

alt   alt

alt      alt

alt

Свої враження від книги Михайла Сороки висловив Володимир Сергійчук, український історик, політик, письменник, професор: «Подивившись це видання, прийшов до висновку, що це книга живого класика про живих класиків. Волиняни показали, як треба працювати і служити своїй Батьківщині. Михайло Михайлович має продовжити цю роботу і видати другий том, бо у волинському краї багато знаменитих людей. Пропоную написати і видати «Волинську енциклопедію». Хай Велика Волинь покаже приклад і беру зобов’язання допомогти в роботі». Володимир Іванович привітав пана Михайла з ювілеєм і побажав натхнення та нових творчих звершень.

alt

Почесний Голова МГО “Волинське братство”, генерал-лейтенант СБУ Олександр Скіпальський також поділився своїми думками: «Данило Маркович, з’явившись тут, був би задоволений нашою діяльністю. Кожен день, місяць Братство змінюється, розвивається. Пане Голово, прийміть подяку за Вашу працю. А щодо книги Михайла Сороки, хочу сказати, що книга жива, герої відзначені не сухими автобіографічними даними, а емоційною життєвою історією. Зміст книги дихає Волинню».

alt

Борис Тарасюк, український дипломат і політик, двічі міністр закордонних справ України, подякував за запрошення і сказав: «Моя доля також пов’язана з Волинню. З Михайлом Сорокою знайомі давно, ще з часів його роботи головним редактором в «Урядовому кур’єрі». Був здивований тими матеріалами, якими оперував автор. Приємно, що в книзі чимало дипломатів, з якими я працював. І це не просто професіонали, але й патріоти з великої літери». Він побажав ювіляру міцного здоров’я і творчого многоліття.

alt

Микола Жулинський, Президент МГО «Волинське Братство», український літературознавець і політик привітав пана Михайла з ювілеєм і зазначив: «Волинь багата тому, що має Сороку. Він  – унікальний чоловік, взірець українського (наголошую на цьому слові) журналіста, людина глибоко патріотична, яка любить і прославляє рідний Волинський край, який багатий на талановитих, мудрих самовідданих людей. У цьому ми пересвідчилися на прикладах життя і діяльності героїв видання.  Ваші книжки, які Ви мені подарували, всі прочитав. Бажаю, щоб написали ще багато-багато, бо так, як Ви пишете,  треба мати величезний талант».

alt

Серед запрошених на презентацію була присутня і Світлана Климчук, дружина покійного Бориса Климчука, в минулому керівника Волинської обласної ради та адміністрації, дипломата, державного і політичного діяча, яка подякувала і низько вклонилась Михайлу Сороці за пам”ять і теплі слова про її чоловіка. На презентацію вона завітала разом з донькою і онуком.

alt

На презентації були присутні також голова Ради, перший віце-президент МГО «Земляцтво житомирян» Запаловський Йосип Антоновичта перший віце-президент,  виконавчий директор  Барановський Віктор Михайлович.  У своєму  виступі Йосип Антоновичсказав: «Чому ми, житомиряни, тут у Волинському Земляцтві? Тому що вийшли з одного кореня. Познайомився з книгою Михайла Сороки і побачив багато знайомих облич, деталей, які стосуються Житомирщини. Нам завжди приємно спілкуватись з волинянами, будемо і надалі співпрацювати». Він привітав пана Михайла з ювілеєм і подарував книги йому і в бібліотечку «Волинського Братства».

alt

Щиру подяку автору книги  за пам”ять про батька, за теплі слова про нього як державного і громадського діяча, добру і принципову людину, волинянина висловив син Данила Марковича Курдельчука – Ігор Данилович.

alt

Після завершення офіційної частини в кулуарах відбулося тепле і дружнє спілкування. Гості обговорювали книгу Михайла Сороки «Президенти і дипломати Волинського краю», дякували авторові, а він, в свою чергу, підписував свої твори друзям.

alt      alt

alt   alt

alt   alt

alt   alt

alt   alt

alt

* * *

У душевній родинній атмосфері відзначило «Волинське Братство» ювілей нашого доброго друга Михайла Сороки. Лунали щирі привітання і побажання від друзів, побратимів, колег.

alt

Привітав ювіляра, волинян і, особливо, волинянок виконавчий директор міжнародного  громадського об’еднання  «Рівненське земляцтво» Святослав Ващук.

alt

І, звичайно, шанованого, доброзичливого, завжди усміхненого пана Михайла від імені усіх жінок Клубу  “Волинянка” привітала його голова Жанна Шнуренко. Приємним і несподіваним подарунком для ювіляра стала театралізована сценка «Зранку про Сороку читайте в газеті, а ввечері про нього співають в куплеті», підготовлена жіноками Клубу. Дівчата, вбрані в костюми і капелюшки з газет, подарували поетичні вітання і «Ювілейну пісню для Михайла» (на мелодію відомої повстанської пісні «Лєнта за лентою»). Михайло Михайлович був зворушений до сліз, а гості – подивовані нашою фантазією і майстерним виконанням, підтримали виступ бурхливими  оплесками.

alt   alt

alt   alt   alt

На цьому сюрпризи не закінчились. Ювіляра тепло привітав його давній друг Мельничук Андрій Васильович – багаторічний відповідальний секретар редакції газети “Радянська Україна”, заслужений журналіст України. І вони разом заспівали чудову ліричну пісню, у якій  пан Михайло несподівано відкрився нам  як обдарований співак!

alt

Вечір вдався на славу!

Тож побажаємо нашому ювілярові козацького здоров’я,

творчого довголіття  і успіхів на благо рідної Волині і України.

І за традицією –  фотосесія на згадку.

alt   alt

alt   alt

alt   alt

alt   alt

alt   alt

alt   alt alt   

alt

alt   alt

Вікторія Рутковська, Жанна Шнуренко.

Фото Василя Корінчука, Михайла Ткачука.

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *