ПРИЧАСТИЛИСЯ ШЕВЧЕНКОВОГО ДУХУ І СЛОВА

Spread the love
alt 9-10 березня 2017 року

Україна та весь світ відзначили

203-тю річницю з Дня народження

Т. Г. Шевченка

і 156-у річницю  від дня  його смерті.

Програма святкувань і вшанування пам’яті Шевченка була насиченою і різноманітною. До пам’ятника Шевченку в Києві  несли квіти: офіційні делегації – від Президента, Кабміну, різних партій, і прості українці. Цілий день виголошували промови, читали вірші, співали. Виступали народні артисти України Тарас Петриненко, Іво Бобул, заслужений артист країни, кобзар Тарас Силенко, хорові колективи “Дніпро”, дитячий народний вокально-хореографічний ансамбль “Зернятко”, народний хор імені Леопольда Ященка, гурт “ТаРута”.

Президент України Петро Порошенко вручив Національну премію ім. Т. Г. Шевченка в Національному музеї його імені: Івану Малковичу, поету і видавцю, Богдані Фроляк, композитору, Миколі Малишку, скульптору, Степану Ковалю, мультиплікатору, автору анімаційних серіалів про Україну.

Вклонилися Великому Українцю і жінки клубу “Волинянка”.

Повсюдно відбулися численні виставки, концерти, спектаклі, флеш-моби та ін. Жінки клубу “Волинянка” активно долучилися до культурно-мистецьких акцій, присвячених визначним датам.

2 березня в Будинку звукозапису НРКУ відбувся тематичний концерт “І на оновленій землі…” академічного хору НТРКУ ім. Платона Майбороди за участю народного артиста України Анатолія Паламаренка,заслуженої артистки України Жанни Боднарук та дитячого хору українського радіо.

У рамках програми “Вшанування Тараса» в музеї літератури відбувся цикл заходів, присвячений пам’яті Кобзаря. Змінюються часи, але актуальною для нас лишається творча спадщина Тараса Шевченка. Знову й знову прочитуємо його “Кобзар” й  знаходимо кожного разу живе, нове, те, що відповідає сучасності.

Так, 4 березня в музеї під час традиційних суботніх зустрічей “Клубу вихідного дня”, на якому побували Галина Прийомська та Олена Лобчук, прозвучали поезії та пісні на вірші Т.Г.Шевченка у виконанні членів об’єднання.

До 31 березня в музеї діє літературно-мистецька виставка “На сторожі народу. Репресоване шевченкознавство”, створена спільно з музеєм та Інститутом літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України.

9 березня в літературно-меморіальному будинку-музеї Т.Г. Шевченка було проведено літературно-мистецький захід “В своїй хаті своя правда”. 203 – річницю з дня народження Тараса відзначили тепло і по-родинному. Зі словом про Кобзаря виступили журналісти Юрій Макаров та письменник Володимир Панченко, а студенти Київського національного Університету театру, кіно і телебачення,  майбутні актори, вихованці Тетяни Кобзар,  емоційно прочитали поезії Великого Кобзаря. Відома мисткиня Тетяна Протчева представила новаторські вишиті роботи. Про свої здобутки розповів режисер Дмитро Ломачук

Присутні були зачаровані романсами на вірші Т.Г. Шевченка    у виконанні народної артистки України Світлани Мирводи “Нащо мені карі очі” (музика народна) та “Якби зустрілися ми знову” (муз. Олександра Ткаченка), О. Олеся, С. Воробкевича, піснями сучасних авторів,   а жінки клубу “Волинянка” Ольга Рутковська Вікторія Рутковська, Галина Прийомська та Олена Лобчук щиро пораділи успіхам землячки. Завершилася програма спільним піднесеним виконанням пісні “Реве та стогне Дніпр широкий”, яку всі співали стоячи.

Цього ж дня у Будинку письменників відбувся марафон “Шевченківські читання”. На заході прозвучало Тарасове слово і власні вірші, присвячені Кобзареві. Виступали народні артисти Раїса Недашківська, Анатолій Паламаренко, заслужена артистка Лариса Недін, співачки Ганна Солонична, поети, письменники, літератори Петро Засенко, Анатолій Качан, Іван Гайворонський, Сергій Цушко, Ірина Ковальчук та члени об’єднання “Радосинь”. Модерували захід Антонія Цвід і Олесь Гордон. Емоційним був виступ Ольги Рутковської (клуб “Волинянка”), яка натхненно прчитала власний вірш “Чи ти чуєш нас, Тарасе?”, і запропонувала всім земляцьким об’єднанням у м. Києві провести спільну акцію, присвячену вшануванню Великого Кобзаря.

Там же, в актовій залі, відбувся вечір-концерт, організований громадянською спільнотою “Шевченкова родина”, на якому були присутні Ольга Рутковська та Вікторія Рутковська. Автором соціально-мистецького проекту “Шевченкова родина” та безстрокової щовечірньої акції читання книги “Кобзар” під стелою незалежності на київському Майдані з 28 липня 2014 року – “Тарас Шевченко — духовний гетьман Майдану”,  був режисер Олександр Ліщенко.

До програми були запрошені: Михайло Сидоржевський, голова Національної спілки письменників України, Петро Кононенко, доктор філологічних наук, Тарас Силенко, співак-бандурист, заслужений артист України, лауреат премії Юрія Горліс- Горського, народний хор “Гомін” ім. Леопольда Ященка, поети, співаки, виконавці.

Слово Кобзаря — величне, пророче, невмируще. Тож пам’ятаймо його мудрі настанови – їх з глибин минулого у  наше неспокійне сьогодення посилає нам Тарас. Причастимося незламного Тарасового духу і життєдайної сили його безсмертних творів!  Будуймо разом — в мирі, єдності злагоді і любові – свій дім, ту Україну,  про яку він так мріяв, за яку страждав, яку оспівував у своїх поезіях і яку заповідав своїм нащадкам:

І на оновленій землі

Врага не буде супостата,

А буде син і буде мати,

І будуть люде на землі

                                                                         Вікторія Рутковська

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *