Шацькі озера

Spread the love

Шацькі озера — група з більш ніж 30 озер в Любомльському та Шацькому районах Волинської області, в міжріччі Прип'яті та Західного Бугу. Найбільше з Шацьких озер — Світязь (27,5 км, друга за розмірами природна водойма в Україні після озера Ялпуг), Пулемецьке озеро (16,3 км), Луки (6,8 км), Люцимир (4,3 км), Островянське озеро (2,5 км), Кримне (1,44 км), Пісочне озеро (1,86 км).

 

Береги Шацьких озер низькі, пологі, складені пісчано-галечним та біогенним матеріалом, багато заболочених місць. Наповнення озер відбувається за рахунок опадів та грунтових вод, а також за рахунок водообміну по каналам, якими з'єднуються деякі озера. Влітку вода в озерах добре прогрівається, взимку озера замерзають. Мінералізація води помірна або знижена, її величина коливається від 75-125 до 200—250 мг/л. Колір води міняється від жовтувато-зеленого в мілководних озерах до смарагдово-зеленуватого в глибоких. Дно покрите переважно пісчано-мулистими відкладеннями, торфяними чи сапропелевими мулами.

В Шацьких озерах водяться окунь, плотва, щука, ліщ, карась, короб, сом, вьюн, угор, є в наявності акліматизовані види (наприклад в озерах Світязь, Пулемецькому і Кримному — канадський сом, в Пісочному — форелеокунь, в Пулемецькому — чудський сиг, в Люцимирі та Чорному Великому озері — судак та амурський сазан). В більшості озер живуть раки.

Шацьк

Дякуємо за фото та інформацію ресурсу Темаретик.сом

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *