Найбільший ВНЗ Волині відзначив 75-літній ювілей.

Spread the love

У Луцьку відзначили 75-ту річницю з часу створення найбільшого та найвідомішого вишу Волині. Урочистості з нагоди 75-ліття Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки відбулись сьогодні, 19 червня, у Волинському обласному музично-драматичному театрі.

 

Привітати освітян прийшли представники міської та обласної влади, представники духовенства, консульства Республіки Польща у Луцьку, знані науковці.

Першим слово взяв ректор СНУ імені Лесі Українки Ігор Коцан. Професор закликав присутніх вшанувати пам’ять усіх захисників України, які загинули на Сході.

Згодом очільник вишу розповів, що з моменту заснування університету у ньому навчалось більше 200 тисяч студентів та працювало понад 4,5 тисячі викладачів, сьогодні ж у ВУЗі навчається білььше 11 тисяч студентів за 45 напрямами підготовки та 51 спеціальністю.

«Ми впевнені, що університет стане централізованою установою, яка забезпечить потреби регіону у висококваліфікованих фахівцях, які здобудуть знання та використовуватимуть набутий тут досвід», – наголосив Ігор Коцан.

За словами освітянина, основним метою університету на майбутнє є створення студентського містечка, яке сприятиме реалізації наукових проектів.

«Це буде потужний міжнародний науково-дослідницький та виробничий комплекс, тісно пов’язаний з промисловістю, бізнесом та інститутами влади. Ми будемо залучати європейських провідних науковців, професорів, бізнес-корпорації, щоб підготувати молодь до роботи в європейських інституціях та інституціях нашої держави», – підкреслив мовець.

Ректор Лесиного вишу подякував усім студентам та викладачам за багаторічну сумлінну працю.

Голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик зачитав вітання колективу університету від Президента України.

«Дорогі друзі, щиро вітаю науково-педагогічних працівників, співробітників та студентів Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки із 75-літтям від дня його заснування. Ви маєте честь працювати та здобувати освіту в одному із провідних навчальних закладів країни. За роки свого існування університет став потужним науково-освітнім центром з підготовки висококваліфікованих спеціалістів, талановитих вчених та педагогів, які примножують славу рідної Almamaterне лише в Україні, а й за її межами», – йдеться у листі Петра Порошенка.

Голова ОДА привітав усіх причетних до університету й від себе особисто, побажавши їх наснаги та успіхів. Очільник області вручив викладам вишу почесні грамоти Кабінету Міністрів, а також привітав тих, хто невдовзі отримає відзнаки облдержадміністрації.

Голова обласної ради Валентин Вітер у своїй промові звернувся до ветеранів освіти, які створили університет та заснували його традиції.

«Від щирого серця вітаю випускників, студентів, викладачів та всіх волинян з ювілеєм найстаршого вищого навчального закладу Волині. Зі світом вас!», – сказав посадовець.

Опісля очільник депутатського корпусу Волині передав вітання від Голови Верховної Ради України та оголосив імена освітян, які отримають відзнаки обласної ради.

Вітання волинянам надіслали й Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк та міністр освіти та науки України Сергій Квіт.

«Мені приємно привітати вас із ювілеєм університету. Шлях, яким пройшов вищий навчальний заклад від Луцького учительського інституту до Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки – це роки важкої праці, постійного розвитку, невтомного наукового та творчого пошуку. Сьогодні університет є потужним науково-освітнім центром, який поєднує новітні технології з кращими традиціями попередніх поколінь», – йдеться у вітанні очільника Уряду.

Луцький міський голова Микола Романюк також подякував людям, які не один десяток років свого життя віддали на благо учбового закладу.

«Дійсно університет сьогодні є гордістю нашого міста, області та країни, тому що про нього знають, і в Європарламенті, і багатьох країнах ЄС. За всіма цими здобутками стоїть велика праця викладачів та ректора», – зазначив градоначальник Луцька.

Кращі науковці ВУЗу отримають й відзнаки міської ради.

Президент Національної академії педагогічних наук України, академік Національної академії наук України, заслужений діяч науки України, почесний доктор СНУ імені Лесі Українки Василь Кремень привітав усіх волинян із ювілеєм славетного університету.

«За ці 75 років пройдено дуже великий шлях. Так склалось, що я бував у вашому університеті дуже часто. Пам’ятаю, що у 80-ті роки ваш університет був серед тих, які займали останні рядки в переліку університетів України за кількістю професорів та докторів наук. Сьогодні докторів наук є аж 80 – це безумовно великий шлях. В цьому велика заслуга і викладацького складу, і особисто ректора. ВУЗ набув нової якості, він стає все більш європейським», – наголосив науковець та вручив нагороди найкращим освітянам.

Академік НАН України та Герой України Ігор Юхновський зазначив, що бачив створення університету на базі учительського інституту. Наприкінці своєї промови академік наголосив на тому, що найкраще жити все ж в Україні та побажав присутнім наснаги в навчанні та науці.

Прозвучали вітання на адресу науковців університету й ректора і від інших вчених, громадських діячів тощо.

Завершились урочистості концертом.

Довідково: свою історію навчальний заклад почав від 1940 року, коли було утворено Луцький державний учительський інститут. На перший курс було зараховано 135 студентів. Навчальний процес вели 50 викладачів.

Функціонували чотири відділи: філологічний із українським і російським відділеннями, фізико-математичний, природничо-географічний, і заочний. Першим директором інституту було призначено Івана Тарасовича Сокура.

Діяльність навчального закладу, перервану війною (1941), поновлено 1946 року. У вересні 1951 на базі учительського інституту було створено педагогічний інститут, якому через рік присвоїли ім'я Лесі Українки. На той час заклад мав всього два факультети: історико-філологічний та фізико-математичний, а вже на початку 90-х років в інституті функціонувало 9 факультетів.

16 липня 1993 Президент України Леонід Кравчук підписав указ про створення на базі Луцького державного педагогічного інституту імені Лесі Українки Волинського державного університету, залишивши йому ім'я Лесі Українки.

26 вересня 2007 Указом Президента України Віктора Ющенка ВДУ ім. Лесі Українки присвоєно статус національного. 4 липня 2012 Волинський національний університет імені Лесі Українки на пропозицію Міністерства освіти і науки, молоді та спорту і Волинської облдержадміністрації перейменований у Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки.

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *