МИСТЕЦЬКІ ДИВА ВЕЛИКОЇ ВОЛИНІ:

Spread the love

1.Унікальний розпис села Самчики Старокостянтинівського району Хмельницької області – музей Івана Гончара;

2. «СКАРБИ БАРОНІВ ДЕ ШОДУАР. Європейське мистецтво 16 – 19 століть» з колекції Житомирського обласного краєзнавчого музею.

 

ВИСТАВКА УНІКАЛЬНОГО САМЧИКІВСЬКОГО РОЗПИСУ,
ЩО ПОХОДИТЬ З ХМЕЛЬНИЧЧИНИ

До 29 листопада 2014 року в Центрі Української Культури та Мистецтва Івана Гончара триває виставка «Самчиківський розпис – диво Хмельниччини!».
Самчиківський розпис – вид традиційного народного мистецтва південно-східної Волині, яким славиться село Самчики Хмельницької області. Провідна роль у розписах належить рослинним мотивам, що відбилось у назвах – рожа, барвінок, мак, горицвіт, соняхи, колосочки, калина, дзвоники. Найулюбленішим, найбільш розвинутим орнаментальним мотивом розписів є вазон – образ світового дерева. Часто зображуються птахи в його кроні чи біля основи стовбура – вони ніби вічно перебувають у «дереві життя». У розписах також переважає рослинний з геометричними елементами крупний орнамент.
Твори Самчиківського розпису знаходяться в музеях та картинних галереях України: Києва, Львова, Сум, Канева, Запоріжжя, Хмельницького, Нетішена, Острога. Також у багатьох приватних зібраннях України та закордоном (Нідерланди, Америка, Росія, Польща). Виставлялись на обласних, всеукраїнських та закордонних мистецьких виставках.

 

 

СКАРБИ БАРОНІВ ДЕ ШОДУАР ЄВРОПЕЙСЬКЕ МИСТЕЦТВО 16 – 19 СТОЛІТЬ З КОЛЕКЦІЇ ЖИТОМИРСЬКОГО ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ.

Ця виставка триває до 14 грудня 2014 року в Музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків  У фокусі цьогорічної події – славетне художнє зібрання Житомирського обласного краєзнавчого музею. Вибрані твори старих європейських майстрів походять з колекції родини де Шодуар, а також з інших шляхетських зібрань та з церков Волині. Всі вони належать до золотого фонду вітчизняної культури і є свідченням нашої європейської культурної ідентичності.

 До складу виставки увійшли твори європейських живописців та скульпторів 16-19 століть зі світовими іменами. Італійське мистецтво доби Ренесансу та бароко представлено, зокрема, картинами Аннібале Карраччі, Бернардо Строцці, Матіаса Стомера та Луки Джордано. Окрасою експозиції є твори знаменитих портретистів: Йоганна Батіста Лампі ІІ, Якоба-Фердінанда Фута, П’єра Міньяра та Александера Росліна, а також поетичні пейзажі та вишукані натюрморти живописців Голландії та Фландрії. 

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *