ЛІТЕРАТУРНО-МИСТЕЦЬКИЙ ВЕЧІР З НАГОДИ 165-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ОЛЕНИ ПЧІЛКИ

Spread the love

ДОРОГІ КРАЯНИ!

 

МУЗЕЙ ЛЕСІ УКРАЇНКИ
(ВУЛ. САКСАГАНСЬКОГО, 97) ЗАПРОШУЄ
НА ЛІТЕРАТУРНО-МИСТЕЦЬКИЙ ВЕЧІР З НАГОДИ 165-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ОЛЕНИ ПЧІЛКИ, ЯКИЙ ВІДБУДЕТЬСЯ
17 ЧЕРВНЯ 2014 Р. О 15 ГОД.

Сьогодні, на хвилі потужного національного підйому в суспільстві, з особливим інтересом звертаємось до сторінок історії України. З вдячністю і гордістю можемо сказати, що все життя Олени Пчілки є прикладом самовідданого служіння українській ідеї. Багатогранна діяльність Олени Пчілки (Ольги Петрівни Косач, уродженої Драгоманової) – помітне явище в історії українського культурного та громадського життя 1870-х – 1920-х років. Вона відома як письменниця і перекладач, автор цілої низки цікавих, повчальних і по-справжньому теплих творів для дітей, видавець часописів „Рідний край” і „Молода Україна” (першого на Наддніпрянській Україні журналу для дітей, що виходив у світ власним коштом Олени Пчілки), невтомний дослідник і популяризатор самобутньої культури українського народу. Етнографічна робота О. П. Косач, направлена на збереження традиції української вишивки, ремесел, побуту, усної народної творчості, дістала високу оцінку наукової громади: дослідниця була обрана членом-кореспондентом Всеукраїнської Академії Наук. Згадаймо й те, що вона подарувала світові і виховала славетну Лесю Українку. В одному з листів письменниця справедливо зазначала: „Хтозна, що саме вийшло б з Лесі, коли б вона росла під іншими впливами. Може й була б поетесою, та тільки – чи була б поетесою українською?.. Час був тоді такий лихий! – дуже мало людей виховувало своїх дітей свідомими українцями (та й тепер таких людей не багато)!..” Не можна забути того, що за свої переконання і служіння українській ідеї Олена Пчілки зазнала репресій і на схилі літ притягалася до відповідальності у справі СВУ, а потім довгі десятиліття була в числі «непопулярних»…
Маловідомою є грань діяльності О. П. Косач, пов’язана з музикою (цій темі буде присвячений виступ Ірини Щукіної). На вечорі прозвучить авторська пісня Олени Пчілки «Без тебе, Олесю», яка стала народною; музичним подарунком до ювілею стане презентація української версії «Серенади» Франца Шуберта зі словами Олени Пчілки.
На вечір запрошені знані письменники, науковці, видавці, художники, громадські діячі – лауреати літературної премії імені Олени Пчілки: Євген Сверстюк, Валерій Шевчук, Михайло Слабошпицький, Петро Кононенко, Лариса Мірошниченко, Алла Ріпенко, Сергій Гальченко, Олена Таланчук, Ярема Гоян, Ірина Бойко, Микола Пшінка, Надія Кир’ян, Ніла Підпала, Віктор Терен та ін.

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *