ЗА ДИВО – ГОЛОСИ ЇХ НАРЕКЛИ «ДУШЕЮ ВОЛИНІ»

Spread the love

Певно, немає такого волинянина, хто б не знав чи не чув чудовий вокальний дует «Душа Волині», не милувався хоч раз співом заслуженої артистки України Алли Опейди та заслуженого працівника культури В’ячеслава Судими (на фото). Їхні чарівні голоси не раз звучали на найпрестижніших сценах, зокрема, у столичному Палаці культури «Україна», так і в скромних сільських клубах. Приємно, що дует навіть після заслужено здобутих звань не став ні зірковим, до якого не можна підступитися, ні дуже проханим.

  «ДУША ВОЛИНІ» ВІДКРИЛА СПІВОЧУ ДУШУ ШЕВЧЕНКА

   Подарунковий диск «Із Кобзарем у серці» – вже восьмий у творчості Алли Опейди та В’ячеслава Судими, які співають у вокальному дуеті «Душа Волині». Компакт записали разом із тріо бандуристок «Лелія» до 200 – річного ювілею Тараса Шевченка. Артисти зізнаються: Кобзар завжди значив для них надзвичайно багато, а після Революції Гідності зазвучав по – новому.

    Алла Опейда. Як і вся країна, готувалися до ювілею Кобзаря. Цілий рік виношували ідею записати диск із віршами Тараса Шевченка, покладеними на музику. Та найбільшого поштовху додали події на Майдані 30 листопада. Зрозуміли, що далі просто не маємо права мовчати. Робота закипіла повним ходом. Запросили до співпраці гітаристок Світлану Семенюк та її дочку Анастасію з Рожища, а також бандуристок Ольгу Чуріну, Олену Богдан і Лесю Старенкову з тріо «Лелія», лауреаток багатьох українських та міжнародних фестивалів. Дівчата озвучили багато пісень. Музичний супровід зробили легким і ніжним під бандуру, гітару і ліру. Пригадую, читала про Шевченка, що мав гарний голос і любив співати під гітару. І ми захотіли, щоб він звучав у кожній хаті!

     В’ячеслав Судима. Стикалися з труднощами: курс долара зростав, і тому не вкладалися в кошти, які мали. Але добрі люди нас підтримали. Меценати, до яких зверталися, а це – Віктор Шумський, директор СГПП «Рать», Валентина Здрилюк, директор СГПП «Дружба», Анатолій Никонюк, директор СГТОВ «Городище», охоче погодилися допомогти. Шевченко значна постать для всіх.

     Алла Опейда. В інтернет виклали кілька пісень й обкладинку диска. Вже отримали дуже багато відгуків із України та з – за кордону. Люди з Польщі, Латвії, Литви, Канади запитують, де можна придбати цей диск, і навіть запрошують презентувати його в їхніх країнах.
     В’ячеслав Судима. У записаних піснях наш народ упізнає свою душу, перечитає історію і зазирне в майбутнє. Шевченко написав і про сьогодення, і про те, що нам слід робити, аби бути вільними та незалежними. Те, що нині переживаємо, вирішувалося б значно легше, якби жили за Кобзарем. Коли вірменин Сергій Нігоян декламував «Борітеся, поборете…», ми відчули: все попереду. Наша молодь віддана Батьківщині й гідна ліпшого життя.
     Алла Опейда. 2013 – й став роком правди, якої так давно чекали. Нині Шевченкове слово актуальне як ніколи. Мені дуже імпонує гурт «Кому вниз», який надав поезіям Тараса сучасного рОкового звучання. Ми натомість запропонували слухачам спокійного, ліричного Шевченка, який водночас не позбавлений протестного духу. Пісні революційні, але їх можна заспівати у сімейному колі, послухати в дорозі, подумати про щось приємне.
     В’ячеслав Судима. Сподіваюся, диск матиме крила й облетить не лише Україну. Ці пісні лягають на серце так само легко, як і твори, які ми записували до 60 – річчя УПА. Люди впізнають у них свої долі. Пригадую, якось після концерту одна жіночка вийшла на сцену і розплакалася. Зізналася, що вже й не сподівалася почути за життя знайому заборонену пісню. Каже: «Ми її колись із покійним чоловіком тихенько на кухні мугикали, щоб хтось не почув. Якщо тепер так голосно звучить на концерті в повному залі, значить, щось змінюється».
    
 Алла Опейда. Старші люди часом самі приносять пісні. Одного разу до мене на роботу прийшла 80 – річна бабуся, яка вже майже не бачить і ходить із паличкою, дістала з сумки товстий зошит, а там тексти повстанських пісень. Раніше нікому не могла їх навіть показати, а нині сподівається, що вони прозвучать.

     В’ячеслав Судима. Кілька років тому Микола Жулинський експериментував: узяв наші «повстанські» диски і поклав у Верховній Раді кожному депутатові на робочий стіл. Нарахував, що лише 15 народних обранців зацікавилися. Може, тепер варто повторити так із Шевченком?
     Алла Опейда. Моєю найпершою слухачкою була дочка Наталя. Вона навчається у столичній консерваторії ім. П. І. Чайковського, вікна якої виходять на Майдан. Казала, що пісні навіяли їй ностальгію за домом. Наталя працювала волонтеркою на Майдані. І старша моя дочка теж там була. Діти просто живуть цими подіями.
     В’ячеслав Судима. На YouTube можна знайти наш кліп «Єднаймося», сл. Г.Терлецького, муз. А. Вольського. Відеоряд зробили з фотографій Євромайдану. Пісню записали до Дня Незалежності у 2013 році, але попередня влада не дозволила її виконувати на сцені. Чиновники казали: «Та ви що, там же такі слова!». Пісня дочекалася свого часу і на повну силу зазвучала на Майдані.

Ярослава ТИМОЩУК, незалежна громадсько – політична газета «Волинь», 05 квітня 2014 року. Електронне видання

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *