Культурний проект ШЕВЧЕНКО/MANIA/

Spread the love

До 200 – річного ювілею Тараса Шевченка з 21 лютого 2014 року в Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький Арсенал» впродовж березня триває культурний проект ШЕВЧЕНКО/MANIA/.

 

В експозиції представлено понад 50 художніх творів українського генія з колекції Національного музею Тараса Шевченка. Автори ідеї розповіли: «Вишукані акварелі та філігранні офорти 1830 – 1850 – х років, пов’язані з основними етапами життєвого шляху майстра: серед енциклопедичних і водночас маловідомих творів унікальною є серія рисунків, створена Тарасом Шевченком під час Аральської, Каратауської експедицій та у Новопетровському укріпленні, яка досі не була представлена широкій публіці». Зокрема, в рамках мистецького проекту широкому загалові вперше презентовано легендарну «Захалявну книжечку», оригінали унікальних рукописів Тараса Шевченка та альбоми його етнографічних замальовок 1840 – х рр., а також прижиттєві видання Кобзаря з фондів Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України. 

У масштабній відео – інсталяції «Наш Шевченко» відомого режисера Сергія Проскурні з кожного екрану до глядачів промовляють школярі, студенти, поети, вчителі, митці, аптекарі, спортсмени, пожежники, перукарі, журналісти, люди різних соціальних та вікових середовищ. «Загалом у 365 відео – сюжетах показано, що Шевченко – актуальний, сучасний, він є у кожному з нас, і в кожного він свій», – зазначають організатори виставки.

На нас велике враження справили оригінали шевченкових робіт, репродукції яких знайомі кожному ще з шкільних років. Перед очима ожили пейзажі Кос – Аралу, типажі місцевих мешканців, офорти. Ми ніби відчули живу руку Майстра, його темперамент, його тугу за батьківщиною. Йшли з виставки, сповнені вражень від побаченого, у задумі, як наш Геній страждав і водночас творив геніальні пророчі твори.

Вікторія Рутковська 

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *