НЕВ’ЯНУЧИЙ САД РУШНИКІВ СЕСТЕР МАХОНЮК

Spread the love

12  листопада 2013 року в ошатній світлиці історико-меморіального  музею Михайла Грушевського відбулося відкриття виставки вишиваних рушників волинських майстринь Світлани та Галини Махонюк «Нев’янучий сад». Це вже друга виставка творчого доробку сестер в Києві, проведена спільно з Міжнародним громадським об’єднанням  «Волинське братство», жіночим клубом «Волинянка» за активної участі й меценатської допомоги членів земляцтва Галини і Валерія Бідношей. 

 

 

Сестри народилися у селянській родині на Рівненщині, а згодом переїхали до с.Овадне,неподалік Володимира-Волинського. Дитяче захоплення вишивкою, любов до якої дівчаткам дбайливо передали мама та бабуся, згодом стали справжньою відрадою й підтримкою у їхньому нелегкому житті. Вони – члени Національної Спілки майстрів народного мистецтва України, нагороджені Почесною грамотою Міністерства культури та дипломом Всеукраїнської виставки художньо-прикладного мистецтва інвалідів (2002, 2005р.р.).

Рушники, представлені на виставці – це маленькі історії з життя сестер Світлани та Галини, історії подій, вражень, настроїв – сумних і радісних, веселих і не дуже. Узори на рушниках розповідають нам про характери сестричок – мужні, сильні, наповнені вірою, про їхні душі – ніжні, чутливі і вразливі. Свої болі і радості через голочку й ниточку майстерними невтомними ручками вони вплітали у такі чудові орнаменти.

Особливістю нинішньої виставки є те, що всі рушники (і кожен з них) вишиті обома сестрами. Бо, на жаль, уже 4 роки, як Світлани не має на цьому світі.  

В столиці представлені кращі з понад 300 творів,  решта – експонується в інших музеях України. Чимало орнаментів – авторські, яким немає аналогів. Захоплює філігранність техніки виконання і  бережливе ставлення до самобутньої старовинної традиції, якій вони дають друге життя. За кожною назвою – надзвичайно поетичнатема, яка допомагає глибше осягнути творчий задум майстринь: «Перший сніг», «Ще треті пісні не співали…», «Яблуневий туман», «Вечірня серенада».

На відкриття виставки прийшло багато гостей: від МГО «Волинське братство» – почесні голови Сергій Шевчук та Олександр Скіпальський,  перший заступник голови Віктор Набруско, виконавчий директор Валерій Фень, член Ради і голова Клубу "Волиняка" Жанна Шнуренко,  жінки клубу «Волинянка»; учасниці київського хору «Оболонь», представники столичної преси, київських музеїв, чимало шанувальників української вишивки.

Мотиви, виспівані на рушниках талановитими майстринями, перегукувалися з мелодіями, які лунали впродовж вечора у виконанні гуртів «Волиняни», «Кросна» та флейтиста О. Зубицького. Елемент присутності на вечорі сестричок – майстринь створив фільм про їх життя та творчість. Чимало зусиль до того, щоб виставка відбулася, а програма відкриття була цікавою й змістовною, доклали господарі Музею, насамперед директор Світлана Панькова, а також друзі сестер Махонюк – дитяча поетеса Леся Медик (Яремчук), яка приїхала з чоловіком зі Львова та отець Іван Рибачук і Оксана ЗеленчукРибачук – з села Криворівня Верховинського району ІваноФранківської області.

Вечір  відкриття був надзвичайно теплим, щирим і зворушливим.

Виставка триватиме до 29 грудня 2013 року. То ж запрошуємо киян і гостей столиці поринути у казкову, захоплюючу атмосферу української вишивки у виставкових залах музею!

Вікторія Рутковська

 

 

НЕВЯНУЧИЙ САД РУШНИКІВ

 

Сестри вишили нам свої долі,

Мрії  їх в рушниках ожили,

Всі печалі, всі радості, болі

Візерунки ці передали…

 

Як вибагливо ниточка в’ється,

Не втомилась уміла рука!

І надія: – Лихе  все минеться! –

Розквіта від стіжка до стіжка.

 

Час навколо, немов зупинився..

Промовляє чутлива душа….

Світ таланту сестер підкорився,

А зажура навіки пішла.

 

Хай не всохне натхнення криниця!

Хай не в’яне, квітує цей сад

Рушників у гостинній світлиці!

Хай буяє бажань зорепад!

 

Вікторія Рутковська

12 листопада 2013 р.

Написано з нагоди відкриття виставки «Нев’янучий сад.

Вишивані рушники Світлани та Галини Махонюк».

Фото з відкриття Валерій Фень

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *