Як волинські письменники Волинь презентували

Spread the love

У №1594 незалежної громадсько-політичної газети "Волинь-нова" за ВІВТОРОК від 22 ЖОВТНЯ 2013 р. з'явилась стаття ЯНГОЛИ, МАГИ І… ВОЛИНСЬКІ ДЕРУНИ про яскраве представництво відомих волинських письменників Володимира Лиса та Надії Гуменюк на фестивалі «Азбукове Королівство Магів і Янголів» (м. Київ)

У столиці, на території Києво-Печерської лаври, впродовж чотирьох днів вирувало і дивувало «Азбукове Королівство Магів і Янголів». Таку назву має фестиваль дитячої книжки, що вже вчетверте зібрав відомих письменників України. Запрошені на нього були і волиняни Надія Гуменюк та Володимир Лис. Волинська ж тема стала однією з центральних у чарівному королівстві, – пише Волинь-нова.
Надія Гуменюк презентувала дві свої книжки, видані цього року, – повісті «Чупакабра і чотири «мушкетери» та «Лелеча фортеця». Володимир Лис натомість знайомив київське студентство та учасників фестивалю з романом «Соло для Соломії». Відбулася також зустріч із творчим подружжям.

А справжньою «родзинкою» волинської теми стали «Смачні читання» від Марії Морозенко. Ця форма творчого спілкування, яку започаткувала член Національної спілки письменників України, уродженка Великої Волині (Малин на Рівненщині), набуває дедалі більшої популярності у Києві. Цього разу на «Смачні читання» прийшло і багато волинян, котрі проживають у столиці. Відбулася цікава і щира розмова, звучали поезії Надії Гуменюк та уривок з роману Володимира Лиса «Соло для Соломії» в авторському виконанні, читали їхні твори і члени літературної студії, яку веде Марія Морозенко, учасники зустрічі подивилися короткометражний фільм-трейлер за романом Володимира Лиса «Маска». Співали Олена Видрич та Олена Найніч. Обидві вони народилися в Ратнівському районі: перша – у селі Велимче, друга – у селі Оріхове. Нині неповторні голоси молодих волинянок знає вже весь Київ, Олена Видрич не тільки сама співає, але й керує дитячим ансамблем, який виступає на престижних сценах столиці. А під час зустрічі в Королівстві Магів і Янголів у їхньому виконанні лунали колискові, ліричні, повстанські пісні. І, звісно ж, – пісня про Волинь.

Марія Морозенко постала під час «Смачних читань» не тільки як письменниця і ведуча, але й як чудова господиня, яка любить і добре знає волинську кухню. Тож і колег із Луцька приємно здивувала – приготувала смаколики, якими ласував у своєї волинської бабусі Радик Буслик, герой повісті Надії Гуменюк «Чупакабра і чотири «мушкетери», і гостей почастувала волинськими стравами, приготовленими за старовинними рецептами, – пиріжками, млинцями і дерунами.
 

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *