МУЗЕЙ ВИДАТНИХ ДІЯЧІВ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

Spread the love

ЛЕСІ УКРАЇНКИ, МИКОЛИ ЛИСЕНКА, ПАНАСА САКСАГАНСЬКОГО, МИХАЙЛА СТАРИЦЬКОГО

«Такий величний вогонь перестав горіти, такий високий і тонкий інтелект перестав жити, думати, працювати!»
Олена Пчілка

1 серпня минає сто років від того дня, коли закінчився земний шлях славетної української поетеси Лесі Українки, ім'я якої в числі знакових постатей в історії України поруч з іменами Тараса Шевченка та Івана Франка.
«…Шумує життя і наче не розуміє того, що воно втратило… – писала Людмила Старицька-Черняхівська. – Українська література втратила з нею одного з найбільших поетів життя – втеряла душу, яка рідко коли пробуває на землі…»
Прагнучи, щоб ця пам’ятна дата стала особливою, Музей видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького ініціював акцію «100 років з нами». 1 серпня, зокрема, відбудеться поминальна відправа у церкві на Байковому кладовищі, жалобна хода до могили письменниці і покладання квітів.
Щоб нагадати нашим сучасникам про перебіг подій, які відбувалися під час похорону Лесі Українки століття тому, Музей виступає з ініціативою певною мірою відтворити історичні факти, які мали місце під час поховання Лесі Українки на Байковому цвинтарі. Так, за спогадами сучасників, під час похорону не виголошувалось жодних промов через заборону влади, але поліція не змогла зупинити потужний хор, що співав біля могили "Вічну пам'ять".

Виходячи з цього і виник проект влаштувати покладання квітів під звучання хорового співу. Прозвучать також поезії Лесі Українки у виконанні провідних майстрів художнього слова.
Вшанування пам’яті Лесі Українки відбудеться 1 серпня на Байковому кладовищі. Початок панахиди у Вознесенській церкві об 11 годині.
У Музеї Лесі Українки (вул. Саксаганського, 97) з 1 серпня буде відкрито виставку, на якій експонуватимуться особисті речі Лесі Українки, матеріали родинного архіву, публікації, пов’язані зі смертю письменниці, живописні роботи українських художників.

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *